Näiden farmakokineettisiä simulaatioita sisältävien tehtävien tarkoituksena on havainnollistaa miten antoreitti ja lääkemuoto vaikuttavat lääkeaineen plasmapitoisuuteen. Oppimistehtävät liittyvät kahteen kuvitteelliseen lääkeaineeseen. Taustatietoa aiheeseen ja apua tehtävien ratkaisuun saat kirjoista Farmakokinetiikan perusteet (Ranta ja Honkakoski 2017) ja Biofarmasian perusteet (Ruponen ym. 2018).
Semikodoni (kuvitteellinen lääkeaine) on voimakas kipulääke. Se annetaan laskimoon bolusinjektiona tai infuusiona. Suun kautta semikodonia voidaan ottaa erilaisina tablettivalmisteina. Tässä tehtävässä tavoitteena on ymmärtää:
- Miten antoreitti, antotapa ja lääkemuoto vaikuttavat lääkeaineen pitoisuuteen plasmassa kerta-annoksella ja pitkäaikaisessa lääkityksessä
- Miten lääkeannos lasketaan halutun tavoitepitoisuuden saavuttamiseksi
- Miten lääkeaineiden väliset yhteisvaikutukset (metabolian inhibitio ja induktio) vaikuttavat lääkeaineen pitoisuuteen plasmassa
Semiopioidi (kuvitteellinen lääkeaine) on voimakas kipulääke, jota voidaan antaa useita eri antoreittejä pitkin. Tässä tehtävässä tavoitteena on oppia:
- Antoreitin ja lääkemuodon vaikutus lääkeaineen plasmapitoisuuskäyrään
- Eri antoreittien ja valmistetyyppien yhteiskäyttö
- Lääkeaineen plasmapitoisuuden ja vasteen välisen yhteyden mallinnus
Semifenaakki (kuvitteellinen lääkeaine) on anti-inflammatorinen kipulääke, josta tarkastellaan suun kautta otettavia lääkemuotoja. Tässä tehtävässä tavoitteena on oppia:
- Lääkemuodon vaikutus lääkeaineen imeytymiseen ja plasmapitoisuuskäyrään
- Ruoan vaikutus lääkeaineen imeytymiseen eri valmisteista