Tehtävät

LIUOS JA TABLETTI

Tehtävä 1. Jos 0,25 mg/ml vahvuista semifenaakkiliuosta otetaan 200 ml tyhjään vatsaan, pysyykö semifenaakki liuenneessa muodossa mahalaukussa, jossa pH on 1.6 (vrt. liukoisuudet dissoluutioliuoksissa, taulukko 1)?

Taulukko 1. Semifenaakin natriumsuolan liukoisuus biorelevantteihin dissoluutioliuoksiin

DissoluutioliuosLiukoisuus (mg/ml)
FaSSGF (pH 1.6)0,001
FeSSGF (pH 5.0)1,624
FaSSGF = Fasted State Simulated Gastric Fluid
FeSSGF = Fed State Simulated Gastric Fluid

Tehtävä 2. Simuloi plasmapitoisuuskäyrät liuoksen ja tabletin ottamisen jälkeen, kun semifenaakin annos on 50 mg. Tarkastele Cmax ja tmax –arvoja (kirjaa arvot itsellesi). Mikä selittää erot huippupitoisuudessa ja huippupitoisuuden ajankohdassa näiden formulaatioiden välillä?

Pääset simulaatiosivulle seuraavasta linkistä: Simulaatio 1


ENTEROTABLETTI

Tehtävä 3. Simuloi keskimääräisen potilaan plasmapitoisuuskäyrä yksiosaisen enterotabletin ottamisen jälkeen. Vertaa enterotabletin Cmax ja tmax –arvoja (kirjaa arvot itsellesi) tabletin arvoihin (Simulaatio 2). Miten selität erot formulaatioiden välillä?

Simulaatio 2


Tehtävä 4. Mitä etua enterotabletti tuo tavalliseen tablettiin nähden tämän lääkeaineen kohdalla?


Tehtävä 5. Kun semifenaakkitabletti tai -enterotabletti otetaan ruoan yhteydessä plasmapitoisuuskäyrät muuttuvat. Simuloi plasmapitoisuuskäyrät annoksella 50 mg. Mihin suuntaan ja kuinka paljon huippupitoisuus ja huippupitoisuuden ajankohta siirtyvät ruoan vaikutuksesta tabletin ja enterotabletin kohdalla? Miten selität ilmiön?

Simulaatio 3


Todellisuudessa huippupitoisuuden ajankohta vaihtelee huomattavasti eri yksilöiden välillä.


DEPOTTABLETTI

Tehtävä 6. Simuloi semifenaakin plasmapitoisuuskäyrä 12 tunnin ajalta 100 mg depottabletin ottamisen jälkeen. Tarkastele simulaatiotuloksesta semifenaakin huippupitoisuutta ja huippupitoisuuden ajankohtaa ja vertaa tabletin plasmapitoisuuskäyrään (Simulaatio 1). Mitä eroja huomaat?

Simulaatio 4


Tehtävä 7. Onko tabletin ja depottabletin välillä eroa siinä kuinka kauan pitoisuus säilyy terapeuttisella alueella, jos oletetaan että semifenaakin terapeuttinen pitoisuus plasmassa olisi 0.3 µg/ml? Simuloi tabletin plasmapitoisuus käyttämällä tällä kertaa 100 mg annosta.

Simulaatio 5


Tehtävä 8. Alla on listattu erilaisia kiputiloja. Valitsetko kiputilan hoitoon konventionaalisen tabletin vai depottabletin?

A) Migreeni
B) Kuukautiskipu
C) Nivelreuma
D) Leikkauksen jälkeinen tulehdustila


Tehtävä 9. Laske semifenaakin keskimääräinen pitoisuus plasmassa vakaassa tilassa annoksen ollessa 100 mg 2 kertaa vuorokaudessa. Puhdistuman arvo vaihtelee hieman eri tutkimusten välillä. Käytä tässä tehtävässä puhdistuman arvona 0,166 l/min ja hyötyosuutena 60 %.  Apua tehtävään saat Farmakokinetiikan perusteet -kirjasta (s. 150) ja Biofarmasian perusteet -kirjasta (s. 66).


Tehtävä 10. Simuloi semifenaakin plasmapitoisuuskäyrä, kun depottabletti otetaan säännöllisesti 12 tunnin välein. Vastaako laskemasi keskimääräinen vakaan tilan pitoisuus simulaatiotulosta?

Simulaatio 6