Metsäojitettujen soiden ennallistaminen
Metsäojitettujen soiden ennallistamisen onnistumiseksi tärkeää on ymmärtää mitä soiden ennallistaminen on ja mitä se ei ole. Tärkeää on myös pohtia miksi soita ennallistetaan ja mitkä ovat ennallistamisen tavoitteet. Lisäksi tulee pohtia millaisia vaikutuksia metsäojitettujen soiden ennallistamisella on ilmastoon, ympäristöön ja yhteiskuntaan.
Videoissa aihetta käsitellään ensin lyhyesti ja helposti lähestyttävästi. Podcasteissa paneudutaan tarkemmin videoissa esiteltyihin aiheisiin. Kaikki podcast jaksot löytyvät myös Spotifysta TurvaHiili-podcast ohjelman nimellä. Videoiden ja podcastien tekstivastineet ovat löydettävissä sivun lopusta.
Mitä metsäojitettujen soiden ennallistaminen on ja miksi soita tulisi ennallistaa?
Alla olevassa videossa ja podcastissa käsitellään mitä metsäojitettujen soiden ennallistaminen tarkoittaa ja miksi etenkin karuja soita tulisi ennallistaa. Lisäksi pohditaan minkälaisia erilaisia tavoitteita soiden ennallistamisella voi olla ja miten nämä tavoitteet voivat vaihdella eri maanomistajien välillä ja miksi maanomistajan kannattaisi lähteä mukaan ennallistamiseen. Lopuksi mietitään vielä minkälaisilta tasoilta ennallistamista tulisi tarkastella, jotta saadaan aikaan mahdollisimman hyvä lopputulos.
Videolla äänessä ovat Ohjelmajohtaja, professori Anne Tolvanen (Luonnonvarakeskus) ja Kenttäpäällikkö, ympäristöasiantuntija Markus Nissinen (MTK-metsänomistajat). Podcastissa Annen ja Markuksen mukana keskustelemassa on myös Ympäristöasiantuntija Miika Laihonen (UPM Metsä).
Millaisia vaikutuksia metsäojitettujen soiden ennallistamisella on?
Alla olevassa videossa ja podcasteissa käsitellään millaisia vaikutuksia metsäojitettujen soiden ennallistamisella on. Videossa pohditaan ennallistamisen ilmasto-, ympäristö- ja yhteiskunnallisia vaikutuksia sekä miten nämä mahdollisesti eroavat karujen ja rehevien soiden välillä. Podcasteissa syvennytään vaikutuksiin käsittelemällä jokaista näistä omassa podcastissaan.
Videolla asiasta kertovat Professori Eeva-Stiina Tuittilan (Itä-Suomen yliopisto) ja Kenttäpäällikkö, ympäristöasiantuntija Markus Nissinen (MTK-metsänomistajat).
Ilmastovaikutuksiin keskittyvässä podcastissa pohditaan mm. ennallistamisen vaikutuksia maaperän hiileen yhdessä Professori Eeva-Stiina Tuittilan (Itä-Suomen yliopisto) ja Yliopistotutkija Paavo Ojasen (Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus) kanssa.
Ympäristövaikutuksiin keskittyvässä podcastissa käsitellään vesistöjä ja monimuotoisuutta. Podcastissa mukana ovat Hallituksen puheenjohtaja, tieteellinen johtaja Risto Sulkava (Hiilipörssi Oy) ja Vesistöasiantuntija Tiina Käki (Pohjois-Karjalan ELY-keskus).
Yhteiskunnallisiin vaikutuksiin keskittyvässä podcastissa pohditaan ennallistamisen sosio-taloudellisia vaikutuksia, kuten metsätalouden harjoittamista ja virkistyskäyttöä sekä mistä maanomistaja voi saada tukea ennallistamistoimenpiteisiin. Podcastissa ääneen pääsevät Kenttäpäällikkö, ympäristöasiantuntija Markus Nissinen (MTK-metsänomistajat) ja Luonnonhoidon asiantuntija Riikka Salomaa (Metsäkeskus).
Tutkimus metsäojitettujen soiden ennallistamisesta ja sen vaikutuksista
TurvaHiili-hankkeessa tehdyssä vuonna 2024 Scientific Reports-sarjassa julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin, miten turvemaiden hoito vaikuttaa elinympäristön soveltuvuuteen punaisen listan kasvilajeille ja hoidon taloudelliseen tulokseen nettonykyarvona (NPV) mitattuna. Tutkimuksessa tarkasteltiin kolmea aluetta Suomessa neljän erilaisen turvemaiden hoitoskenaarion kautta: ei toimenpiteitä, hydrologinen ennallistaminen, puunkorjuu bioenergiaksi ja puuntuotanto ainespuuksi. Tulosten perusteella mahdolliset elinympäristöalueet olivat merkittävästi erilaisia skenaarioiden välillä. Hydrologinen ennallistaminen tarjosi suurimmat mahdolliset elinympäristöalueet, jota seurasi puunkorjuu bioenergiaksi, ei hoitotoimintaa ja puuntuotanto ainespuuksi. Mutta niin sanottuja win-win tilanteita voidaan myös saavuttaa joillakin alueilla, joilloin nettonykyarvo on korkeampi yhdessä parantuneiden elinympäristöjen kanssa.
Muita soiden ennallistamiseen liittyviä sivustoja
- Euroopan Union ennallistamisasetuksen tavoitteena on parantaa luonnon tilaa laajasti eri ympäristöissä. Asetuksen toimeenpano edellyttää luonnon tilaa parantavia toimia muun muassa soilla ja metsissä.
- Tietoa ennallistamisasetuksesta Ympäristöministeriön sivuilla: https://ym.fi/ennallistamisasetus
- Asetuksen teksti EUR-Lex sivustolla: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?qid=1722240349976&uri=CELEX%3A32024R1991
- Metsähallituksen Ojitettujen soiden ennallistamisopas vuodelta 2013 (oppaan päivitys on käynnissä vuonna 2024) https://julkaisut.metsa.fi/wp-content/uploads/sites/2/2023/11/b188.pdf
- Tapion Suometsäosaaja -sivusto ja itseopiskelumateriaali https://suometsaosaaja.fi/
- Ecologic Institute’n kokoomateos olemassa olevista ekosysteemien ennallistamisohjeista: Compilation of existing guidance on ecosystem restoration (teos on rahoitettu Euroopan komission toimesta ja se sisältää erikseen osion Suomen kansallisista ennallistamisohjeista) https://www.ecologic.eu/sites/default/files/publication/2024/50134-Compilation-of-restoration-guidance_0.pdf