Metsäojitetun suon ennallistamisen kohteen valinta ja suunnitteleminen

Onnistunut kohdevalinta ja ennallistamistoimenpiteiden hyvä suunnittelu vaikuttavat metsäojitetun suon ennallistamisen tulokseen. Ymmärtämällä miksi ennallistamista tehdään, tunnistamalla kohdevalinnan kriteereitä, ja kuinka nämä voidaan saavuttaa hyvällä suunnittelulla, luodaan hyvät olosuhteet ennallistamisen onnistumiseksi.

Videoissa aihetta käsitellään ensin lyhyesti ja helposti lähestyttävästi. Podcasteissa paneudutaan tarkemmin videoissa esiteltyihin aiheisiin. Kaikki podcast jaksot löytyvät myös Spotifysta TurvaHiili-podcast ohjelman nimellä.

tukittu oja
Ennallistettu oja. Kuva: Anu Laakkonen

Miten valitaan hyvä kohde metsäojitetun suon ennallistamiselle?

Alla olevassa videossa ja podcastissa käsitellään, miten metsäojitetun suon ennallistamisen tavoitteet vaikuttavat kohteen valintaan, jotta voidaan saavuttaa mahdollisimman hyvä ennallistamisen tulos. Lisäksi pohditaan, minkälaiset tekijät ja käytännöt voivat johtaa huonoon ennallistamiseen sekä, miten suunnittelijan ja koneurakoitsijan ammattitaito sekä yhteistyö eri toimijoiden kanssa vaikuttavat ennallistamisen onnistumiseen.

Videolla äänessä ovat Luonnonhoidon asiantuntija Rauli Perkiö (Tornator Oyj) ja Yliopistotutkija Anna Laine-Petäjäkangas (Itä-Suomen yliopisto). Podcastissa Raulin ja Annan kanssa keskustelemassa on myös Tiimivastaava Suvi Haapalehto (Metsähallitus).

Videon ja podcastin tekstivastineet löytyvät sivun alaosasta ’Videoiden ja podcastien tekstivastineet’ -otsikon alta.

Miten metsäojitetun suon ennallistaminen suunnitellaan?

Alla olevassa videossa ja podcastissa käsitellään metsäojitettujen soiden ennallistamisen suunnittelua. Mitä suunnittelussa tulee huomioida, mitä ennallistamissuunnitelma pitää sisällään ja mitä suunnittelija tarvitsee avukseen suunnitelmaa tehdessään.

Videolla asiasta kertoo Luonnonhoidon asiantuntija Rauli Perkiö (Tornator Oyj). Podcastissa Raulin kanssa juttelemassa ovat myös Ennallistamisasiantuntija Matias Virta (Tapio) ja Johtava asiantuntija, hallituksen puheenjohtaja Matti Aalto (Aallokas Oy).

Videon ja podcastin tekstivastineet löytyvät sivun alaosasta ’Videoiden ja podcastien tekstivastineet’ -otsikon alta.

Tutkimus ennallistamiskohteen valinnasta

TurvaHiili-hankkeessa tehdyssä vuonna 2024 Restoration Ecology-sarjassa julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin millainen on boreaalisten metsäojitettujen soiden kyky hillitä ilmastonmuutosta ennallistamisen jälkeen. Tutkimuksessa tarkasteltiin seitsemän ennallistamispolun kautta miten ennallistamisen ilmastovaikutuksia voidaan hallita valitsemalla sekä erilaisen rehevyystason soita (rehevät, karut) että erilaisia ennallistamisen tavoitetiloja (märkä avosuo, puustoinen räme tai korpi). Tulosten perusteella ennallistamiskohteiden valinnalla ja tehtävillä toimenpiteillä on suuri vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemismahdollisuuksiin, koska metsäojitettujen ja ennallistettujen soiden hiilidioksidi- ja metaanipäästöt vaihtelevat kasvupaikkaolosuhteiden, kuten ravinteikkuus, vedenpinnan taso ja kasvillisuustyyppi, mukaan.

Lisätietoja tutkimuksesta suomeksi: Metsäojitettuja soita ennallistamalla voidaan saavuttaa ilmastohyötyjä jo lyhyelläkin aikajänteellä

Laine, A. M., Ojanen, P., Lindroos, T., Koponen, K., Maanavilja, L., Lampela, M., Turunen, J., Minkkinen, K. & Tolvanen, A. (2024). Climate change mitigation potential of restoration of boreal peatlands drained for forestry can be adjusted by site selection and restoration measures. Restoration Ecology, 32(7) e14213. https://doi.org/10.1111/rec.14213

Videoiden ja podcastien tekstivastineet