Tietoa ja tukea nuorelle hoivaajalle
Oman hoivaroolin hahmottaminen ja tunnistaminen sekä tiedon lukeminen saattaa nostattaa monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Tältä sivustolta löydät erilaisia tahoja, joiden kautta voit saada tietoa nuorista hoivaajista. Löydät sivuilta myös tahoja, joihin ottaa yhteyttä, jos tilanne painaa mieltäsi.
Alisa-projekti
Alisa-projekti kokoaa tietoa nuorille hoivaajille, heidän vanhemmilleen sekä ammattilaisille, jotka kohtaavat nuoria hoivaajia. Tietopakettien lisäksi Alisa-projekti järjestää myös nuorille hoivaajille sekä heidän perheilleen suunnattua toimintaa Pohjois-Karjalassa.
Muistiliitto, Kun isä unohti
Vertaistukea ja erilaista toimintaa, jota muistiliitto järjestää muistisairaille, heidän läheisilleen sekä muististaan huolestuneille. Sivustolla linkki Kun isä unohti -vertaisryhmään, joka on tarkoitettu 13-35-vuotiaille, joiden läheisellä on muistisairaus.
Kehitysvammaisten tukiliitto, Erityinen sisaruus
Erityinen sisaruus –toiminta keskittyy henkilöihin, joiden sisaruksella on jokin sairaus tai vamma. Tietoa erityisestä sisaruudesta, tukimateriaaleja sekä vertaistukea.
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry, Huolenkantajat
Huolenkantajat-käsitteellä kuvataan nuoria tai nuoria aikuisia, joilla on huoli läheisestä, joka oireilee psyykkisesti tai käyttää päihteitä väärin. Tarjolla vertaistukea ja ammattilaisten tarjoamaa tukea sekä esimerkiksi Discord-kanava (@Huolenkantajat), Kuule mua -chatti Snapchatissa torstaisin klo 18-20 (@Huolenkantajat) ja aiheesta tehtyjä podcasteja.
Myös FinFami Pohjanmaa tarjoaa tietoa ja tukea niille, jotka ovat huolissaan vanhemman tai muun läheisen mielenterveydestä ja/tai päihteiden käytöstä.
A-klinikkasäätiö, Lasinen lapsuus
Tietoa ja vertaistukea heille, joita mietityttää vanhempien alkoholin käyttö. Vertaistukea esimerkiksi teemachatin ja Discord-kanavan muodossa sekä tietoa ammattilaisille.
Omaishoitajaliitto ryn Jangsterit – Nuoret hoivaajat meillä ja muualla –hanke
Omaishoitajaliiton Jangsterit-hanke toimi vuosina 2016-2023. Hankkeen sivuilta löydät esimerkiksi opasvihkon nuorille hoivaajille sekä Youtube-videoita joissa nuoret hoivaajat kertovat kokemuksistaan. Omaishoitajaliiton neuvontachat palvelee ti-to klo 9-12.
Muuta matalan kynnyksen tukea:
Mieli ry
Kriisipuhelin, chat, kriisikeskusten ajanvaraus
Apuu-chat, SOS Lapsikylä
Suunnattu 7-15-vuotiaille. Jos tunnet olosi turvattomaksi tai uhatuksi, saat tukea oikeanlaisen avun löytämiseen.
Sekasin-chat
Suunnattu 12-29-vuotiaille.
Poikien puhelin, Väestöliitto
Puhelinpalvelu, chat ja Discord-yhteisö pojille ja nuorille miehille.