Seksuaalikasvatus
Projektissa mukana:
Yritys: Kasvukaruselli
Koulutusorganisaatio: Itä-Suomen yliopiston Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston opettajaopiskelijat.
Seksuaalikasvattaja, KM Saara Sahlstén Kasvukaruselli-yrityksestä pilotoi valmistelemiaan seksuaalikasvatuksen opetuskokonaisuuksia Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa marraskuussa 2018 opintojaksoilla ”Opetuksellisia lähestymistapoja ihmisen biologiaan” sekä ”Matematiikan ja luonnontieteen opetus, oppiminen ja tutkimus”
Opintojakson ”Opetuksellisia lähestymistapoja ihmisen biologiaan ” seksuaalikasvatuksen opetuskokonaisuus oli suunnattu kolmannen tai neljännen vuoden luokanopettaja-, aineenopettaja- ja erityisopettajaopiskelijoille.
Seksuaalikasvatuksen opetuskokonaisuus (neljä 45 minuutin opetuskertaa) koostui neljästä eri teemasta:
Seksuaalikasvatus minun nuoruudessani
Seksuaalioikeudet
Eurooppalaiset seksuaalikasvatuksen standardit
Viisi vinkkiä omaan työhön – Hyvä muistaa seksuaalikasvattajana
Opintojaksolla ”Matematiikan ja luonnontieteen opetus, oppiminen ja tutkimus” Saara johdatti luokanopettajaopiskelijat teemaan, mitä seksuaalikasvatus on alkuopetuksessa. Seksuaalikasvatuksen opetuskokonaisuus koostui neljästä 45 minuutin opetustuokiosta ja aiheina olivat seksuaalikasvatuksen sisällöt opetussuunnitelmassa, eurooppalaiset seksuaalikasvatuksen standardit sekä materiaalin esittely.
Opetuskokonaisuuksiin sisältyi teoriaa, keskustelua sekä materiaalipankki. Opetuskokonaisuus sai kiitosta kaikilta opiskelijoilta. Aihe koettiin erittäin hyödylliseksi, mielenkiintoiseksi ja tärkeäksi. Opettajaopiskelijat kuvailivat opetuskokonaisuutta seuraavasti:
” Tärkeä ja innostava aihe. Hyvä ja tiivis kokonaisuus.”
”Seksuaalikasvatus on välttämätöntä opettajaopiskelijoille. Helpotti tulevaa työelämää.”
”Oli kiva kokonaisuus ja siitä on varmasti hyötyä. Sain rohkeutta käsitellä seksuaalikasvatuksen aiheita.”
Opetuskokonaisuuden jälkeen opiskelijat aloittivat seksuaalikasvatuksen projektin, jossa tuotettiin Saaran alustuksen pohjalta verkko-opetusmateriaalia perusopetuksen vuosiluokille 1-9. Verkko-opetusmateriaalien tavoitteena on tehdä seksuaalikasvatusta tietoisemmaksi koulussa ja auttaa opettajia käsittelemään aihetta perusopetuksessa. Opiskelijoiden laatimat opetusmateriaalit tulevat näkyville projektin edetessä.