ASS – Urheilu-uutisia

ASS:n sählyharjoitukset Studentian salissa vuonna 1989. Ylärivissä vas. Jukka Arppe, Pekka Jarho, Hannu Taipale, Hannes Enlund, Tomi Järvinen, Timo Pesonen, Seppo Auriola, Jukka Knuutinen ja Arto Urtti. Alarivissä Paavo Honkakoski, Pekka Suhonen, Harri Sormunen, Jarkko Ketolainen, Jukka Gynther, Ewen MacDonald ja Risto Juvonen.

Akateemisen sählyseuran legendaarinen kaukalopallokausi 1994–1995

Alkuperäinen julkaisu: ASS – tiedekunnan gladiaattorit kaukalopallopuulaakin A-sarjaan. Dilutus 19(2): 12–13, 1995

Jo perinteiseksi muodostuneen tavan mukaisesti on johtavista kaukalopalloasiantuntijoista koostuva Y.E.T. Bierstube -raati laatinut yhteenvedon pääasiallisesti tiedekunnan henkilökunnan ja opiskelijoiden muodostaman legendaarisen kaukalopallopuulaakijoukkueen ASS:n (Akateeminen Sählyseura) kauden otteluista. 

Pelillisesti kausi 1994–1995 oli loistava: yhdeksästä sarjaottelusta kertyi 8 voittoa ja vain yksi tilastotappio. ASS:n kokoonpanoon on jälleen saatu lupaavia junioripelaajia – vanhojen runkopelaajien jatkaessa kangistumistaan. Ilahduttavaa on ollut myös katsojamäärien hurja nousu. Kauden viimeistä sarjapeliä seurasi 8 katselijaa (lukuun eivät sisälly koirat). 

 Alkukaudesta ongelmana ollut maalivahtitilanne ratkaistiin lainamaalivahti Röntysellä, mutta parin ottelun jälkeen saatiin laitoksella työskentelevä entinen Wellihousu-maalivahti, nykyinen streptokokkimies Eelis Rissanen houkuteltua maalin suulle. Loppukaudesta myös ASS:n vanha parta Jukka ”Ilu” Ilkka palasi torjuntatöihin.

  Puulaakisarjan kauden loppuhuipentumana jäähallissa pelatussa Grand Slam -turnauksessa ASS saavutti puolivälieräpaikan. Alkusarjan tappio M-turboisille toi vastaan ylivoimaisen Taxin, joka löylytti ASS:n 1–11 ja palautti joukkueen maanpinnalle.

Kauden 94–95 aikana vastuu joukkueen menestyksestä on yhä enenevässä määrin siirtynyt tiedekunnan opiskelijoille. Tätä todistaa myös henkilökunnan kärsimä 19–7 tappio talviliikuntapäivänä pelatussa haasteottelussa. Otteluun liittyi ikävä välikohtaus, jossa hävinneen henkilökunnan kriminaaliaines hyökkäsi törkeästi ottelun erittäin asiallisesti tuominneen erotuomarin kimppuun. Välikohtauksesta on tehty raportti eduskunnan oikeusasiamiehelle ja kaukalopalloliitolle.

ASS:n pelikirjaa luovat Jukka Gynther, Jukka Knuutinen ja Tomi Järvinen

Pelaaja-arviot


Gynther Tuomas: Armoton riplaaja – syöttökouluun. ASS:n paras tuulettaja. Ryytyy ”henk. koht. valmentajan” (isä Jukka Gynther) neuvoista.
Sormunen Harri: ”Hiltulanlahden höyryjyrä” tärisee kenttää ympäri nykyisin piilolinssit huurteessa. Bierstube-kentän armoton taistelija.
Suhonen Pekka: Pieksämäen lahja ASS:lle. Dieselmoottori, jossa suuttimet tukossa – ei kiihdy. Käyttää Tiger Balsamia – Bierstube-kenttään.
Lemettinen Harri: Hyökkääjä, jonka kanssa kaikki (=Mönkkönen) haluavat samaan kentälliseen. Itseoikeutettu valinta tähtikenttään.
Laine Joonas: Kannattaa Jokereita – muuten hyvä jätkä. ASS:n ”pertti lehtonen” ja tähtikentän puolustaja.
Suihko Eero: pH-elektrodin murskaaja – mämmikoura. Tennis- ja salibandypelaajan pseudopolymorfi, jonka selitykset Ruutisatsin jatkuvista tappioista Wellihousuille ovat ”perusteellisia”. Kaukalopallossa tähtikentän puolustaja.
Rautio Jarkko: Hankki ihmemailan, jolla kultaranne ratkaisi monta ottelua – kiltistä ulkomuodosta huolimatta ASS:n ”marty mcsorley”. Tähtikentän laitahyökkääjä.
Pesonen Jari: Kurkimäen macho-mies – asuu lähellä Bierstubea, josta tavattu joskus. Tehotilaston pohjat – suoritus, jolla ei tällä kaudella mahtunut Bierstube-kentän pakiksi.
Knuutinen Jukka: Oikeahenkinen ja suorapolvinen veteraanipuolustaja. Tilastomiesten kauhu – pelasi ottelun ilman tilastomerkintöjä.
Järvinen Tomi: Pelasi kauden 93–94 Valentino Stellan ringette-joukkueessa ammattilaisena (University of Kansas, USA). Tällä kaudella yksi ottelu ja yksi maali, jonka jälkeen alkoi vaivata prodrug-kyynerpää, jota lääkitsi alkuperäisellä Tiger Balsamilla.
Mönkkönen Jukka: Kapteeni, ”frank moberg”, ”teemu selänne”, ja ”hannu jortikka” samassa persoonassa. Tällä kaudella voitti teho- ja maalintekijätilaston – nousut ASS:n kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi (54 maalia).
Vidgren Mika: Lennätettiin Bostonista yhteen otteluun – kangistunut USA:ssa.
Gynther Jukka: ASS:n vanhentunut ”saku koivu”. Dekaani hallitsee tiki-talkin – tänä vuonna kiinnitys Jukka Seppo Trophyyn.
Ketolainen Jarkko: The Famous Number 14 (jäädytetty numero) – legenda, jonka pelipaidalle on varattu paikka monikäyttölaboratorio Mk-2:n katosta. Bierstube-kentän entinen keskushyökkääjä.
Kivioja Akseli: Ennätti vain kahteen otteluun, koska aika kului spektrofotometrin aallonpituus- ja fotometriasteikon tarkastuksessa.
Kiuru Jarkko: Lupaava uusi sentteri. Asennepelaaja (=jäähykuningas), jonka keskialoitukset olivat liian älykkäitä ASS:aan.
Lang Sakari: Pelasi ensimmäisen ottelun tuttuun tyyliinsä. Toisessa ottelussaan joutui vilttiin, jonka jälkeen häipyi näkymättömiin. Huhujen mukaan mennyt naimisiin. Toivottavasti ”paul coffey” palaa kaukaloon – viltti mukaan!
Wihervaara Mikko: Käsittämättömän Otaniemi-indeksin isä (edellisellä kaudella käytetty tehoindeksi, nyt pannassa). Osti Bierstuben minikirpparilta Eeron vanhat pelihousut, joita esitteli yhden pelijakson ajan – saavutuksena yksi tolppalaukaus. ”Teatteriaukion yzerman”.
MV Ilkka Jukka: ASS:n vanhoja partoja – edelleen hyvässä vireessä.
MV Rissanen Eelis: Entinen Wellihousujen maalivahti – tällä kaudella ASS:n maalivahtitilaston kärki. Hyvä jalkatorjunta.
MV Röntynen J: Macho-Pesosen järjestämä lainamaalivahti, johon ”frank moberg” Mönkkönen oli tyytyväinen.

PelipaikkaBierstube-kenttäTähtikenttä
PakkiKnuutinen JukkaLaine Joonas
PakkiKetolainen JarkkoSuihko Eero
LaitahyökkääjäSuhonen PekkaRautio Jarkko
KeskushyökkääjäJärvinen TomiMönkkönen Jukka
LaitahyökkääjäSormunen HarriLemettinen Harri
Iloisista ilmeistä päätellen henkilökunta voitti kerrankin opiskelijat sählyssä, vuosi noin 1990. Viisi takimmaista vasemmalta: Jukka Knuutinen, Seppo Auriola, Hannu Taipale, Jukka Gynther ja Jukka Arppe. Vasemmasta alareunasta nouseva keskirivi: Arto Urtti, Pekka Peura, Mirja Simonen, Pekka Suhonen, Jukka Ilkka, Jarkko Ketolainen, Pekka Jarho ja Tomi Järvinen. Etuoikealla Sirpa Tirkkonen, tunnistamaton, Kristiina Järvinen, Marjo Laakkonen (nyk. Kananen), tunnistamaton, ja ”puolikkaana” Kaisa-Mari Hämäläinen.