Juhlajulkaisu

Farmasian värikkäät vuodet koottiin kansien väliin

Alkuperäinen julkaisu: https://www.uef.fi/fi/artikkeli/farmasian-varikkaat-vuodet-koottiin-kansien-valiin

Kuluvana vuonna 50 vuotta täyttävä farmasian laitos on julkaissut juhlakirjan, jossa lukuisat opettajat, tutkijat, alumnit ja opiskelijat muistelevat menneitä vuosia ja visioivat tulevaisuutta. Muisteloissa painottuu toiminnan viides, varsin värikäs vuosikymmen, vaikka alkuvuosiinkin palataan.

Esimerkiksi emeritalehtorit Kirsti Vainio ja Kirsti Laitinen muistelevat vuosiaan farmasialla 1970-luvun opiskelijaelämästä alkaen. Professori Arto Urtti ja professorin tehtävästä aikoinaan rehtoriksi ja kaupunginjohtajaksi siirtynyt Petteri Paronen palauttavat mieliin myös, millaista oli 1980-luvun lääketeollisuus Suomessa ja miten apteekkikenttä tuntui houkuttelevan liikaakin.

Viimeisen vuosikymmenen aikana laitoksella on muun muassa uudistettu farmaseutin ja proviisorin koulutusohjelmat vastaamaan työelämän tarpeita. Lääkehoidon arvioinnin osaamista on korostettu ja proviisoriopintojen suuntautumisvaihtoehtoihin on lisätty uusi kliinisen farmasian opintosuunta.

Uusien opiskelijoiden sisäänottoa on kasvatettu, ja laitos on avannut myös uuden hakuväylän farmaseutin koulutusohjelmaan avoimen yliopiston kautta. Koronapandemia puolestaan vauhditti jo aiemmin alkanutta verkko-opetuksen kehittämistä rakettimaisesti.

Juhlakirjassa laitoksen eri oppiaineet valottavat opetuksen uusien tuulien lisäksi tutkimustaan, joka on pysynyt mukana yhteiskunnan muutoksessa ja teknologian kehityksessä. Viime vuosina laitoksen huippututkimusta ovat edustaneet muun muassa lääkekehityksen tutkimusyhteisö DrugTech ja kansallinen geeni-, solu- ja nanoterapian tutkimuksen lippulaiva GeneCellNano.

Tutustu juhlakirjaan verkossa:

Värikäs vuosikymmen – Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos 50 vuotta

Lisätietoja juhlakirjasta:

Yliopistonlehtori Veli-Pekka Ranta, veli-pekka.ranta(a)uef.fi