Kuopio 18.3.2025
Tällä sivulle on koottu Kuopion kampuksen ohjelma. Ohjelmaan voi tulla muutoksia ja tarkennuksia. Tapahtuma on kampuksella, ellei ohjelmakohtaisesti ole muuta ilmoitettu. Osa ohjelmasta järjestetään suomeksi ja osa englanniksi.
Snellmanian aula
9.00 Aamukahvit (tarjotaan 50 ensimmäiselle)
9.30 Tilaisuuden avaus, rehtori Tapio Määttä
9.45 – 10.15 Hyvä elämä kriisiytyvässä ajassa, professori Arto O. Salonen
10.15 – 10.30 UEF Kestävän kehityksen edistäjänä
- Kestävän kehityksen asiantuntijan Maiju Eskelinen katsaus siihen, mitä Itä-Suomen yliopisto on viime vuosina tehnyt kestävän kehityksen edistämiseksi ja mikä on tie eteenpäin. Lopussa aikaa kysymyksille, kommenteille ja uusille ideoille.
10.35 – 11.00 Vastuullisia valintoja ruoan ääressä, Marketta Viljasaari, Compass group
11.00 – 12.00 Lounastauko (omakustanteinen)
12.00 – 12.45 UEF Roundtable: Research and Innovation for Sustainability Transitions
Tietoiskut:
13:00 – 13:20 Vastuullisuus ja kestävä kehitys yliopistotyössä ja johtamisessa, Satu Tuomainen
- Kestävän kehityksen neljä kulmakiveä työelämässä ovat ekologisesti kestävä työ, inhimillinen ulottuvuus, sosiaalinen ulottuvuus sekä taloudellinen ulottuvuus työhön. Samoin osaaminen, sen kehittäminen ja jatkuva oppiminen ovat osa vastuullisuutta, kuten myös vastuullinen johtaminen, jonka kautta työntekijät voivat hyvin. Keskustelen näistä teemoista yliopistotyössä ja sen johtamisessa.
13:20 – 13:40 Be human, not work – inhimillisesti kestävää työtä etsimässä, Anne Lehtonen
-
Työelämä ratsastaa inhimillisesti kestävän työn aallon harjalla. Mutta mitä se oikeasti tarkoittaa, ja miksi työtä pitäisi katsoa juuri inhimillisesti kestävän näkökulman kautta.Tietoisku pohjautuu Annella työn alla olevan graduun ja tarjoaa kriittisen silmäyksen inhimillisesti kestävän työn sisältöihin.
13:40 – 14:00 Research on Finnish Universities sustainability and SusTra doctoral education pilot, Meri Löyttyniemi
14:00 – 14:20 Halting biodiversity loss – approaches in eNaBlS project, Elina Oksanen
- Biodiversity loss is one of the most difficult challenges for the growing human population of the globe and we essentially need transformative change in the society. My presentation is showing the main reasons for biodiversity loss along with the most potential means for mitigation and nature-positive actions.
14:20 – 14:40 Kiertotalous ja sen osaamistarpeet Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan organisaatioissa, Juha Kinnunen
- Esityksessä esitellään hanketta, joka keskittyy työelämän kestävään kehittämiseen, oikeudenmukaiseen siirtymään sekä tarkastellaan kiertotalouden edellytyksiä, hyödyntämistä ja osaamistarpeita Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan organisaatioissa. Haastatteluiden ja verkkokyselyn pohjalta on saatu tietoa organisaatioiden kiertotalouden hyödyntämisestä liiketoiminnassaan ja kiertotalouden osaamistarpeista.
9:00 – 15:00 Esittelypiste Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeesta (Emmi Salmivuori ja Anna Mustonen)
-
Kestävyysmurroksen marginaalit -hanke on 1/2023 – 5/2025 toimiva, Suomen Kulttuurirahaston Argumenta-apurahalla rahoitettu hanke, jonka monitieteisessä työryhmässä on mukana tutkijoita Itä-Suomen, Lapin ja Tampereen yliopistoista sekä Suomen ympäristökeskuksesta.
-
Hankkeessa on järjestetty eri puolilla Suomea kolme kansalaistyöpajaa, joissa osallistujia haastettiin visioimaan itsensä, lähiyhteisönsä ja elinalueensa kannalta kestäviä tulevaisuuksia ja tunnistamaan niiden esteitä ja edellytyksiä. Työpajojen fasilitoinneista vastasivat ajatushautomot Creatura ja PlanWe. Työpajojen avulla pääsimme jäljille siitä, miten yhteiskunnan murros voi tuottaa erilaisten yhteiskunnan jäsenten marginalisoitumisen kokemuksia, mutta myös siitä, millaisia uudenlaisia tulevaisuuskuvia ja jäsenyyden mahdollisuuksia kestävyyden tavoittelu voi avata. Lisäksi hankkeessa järjestettiin kolme asiantuntijaseminaaria kestävyysmurroksen eri ulottuvuuksista.
-
Hankkeessa on tuotettu kolme yleistajuista artikkelia, jotka on julkaistu Versus-verkkolehdessä, sekä Kestävyyspalapeli-blogisarja. Kaikki hankkeessa kerätty tieto ja niiden pohjalta laaditut toimenpidesuositukset kootaan hankkeen yleistajuiseen loppuraporttiin, joka julkaistaan 13.3.2025 hankkeen Murroksen juurilla -päätöswebinaarin yhteydessä.
-
Kestävyyspäivillä esittelemme hankkeessa kehiteltyä kansalaistyöpajakonseptia osallistamisen välineenä, sekä some-videoita, joissa esitellään hankkeen keskeisiä teemoja ja havaintoja. Lisäksi esittelemme hankkeessa tuotettuja toimenpidesuosituksia marginaalisuuden torjumiseksi yhteiskunnan kestävyyden edistämiseen tähtäävissä toimenpiteissä.
9:00 – 15:00 Luonnon monimuotoisuuteen ja luontopohjaisiin ratkaisuihin liittyvän koulutuksen ja Living labin esittely (Tiina Ynnilä, Oskari Ylikoski ja Elina Oksanen)
9:00 – 15:00 Jatkuvan oppimisen keskuksen tarjonnan esittelypiste (mm. Metsien monimuotoisuus -osaamismerkki, kiertotalouden osaamiskokonaisuuden kehittäminen työelämälle, Vastuullisuuslähettiläskoulutus ja muut ReguVa-hankkeen vastuullisuuskoulutukset terveys- ja hyvinvointialoille) (Tiina Ynnilä, Tiina Pyrstöjärvi ja Riitta Sutinen)
9:00 – 15:00 Kampusviljelyn esittelypiste
9:00 – 15:00 Kestävyys koulutuksessa
- Kestävän tulevaisuuden sivuainekokonaisuuden, Kestävyysopintojen verkoston, Climate Universityn sekä Kestävyysmurros-tohtorikoulutuspilotin (SusTra) esittelypiste
Tapahtuman ajan Snellmanian aulassa on esillä Maapallo pulassa -valokuvanäyttely. Näyttely koostuu lukiolaisten ottamista valokuvista, joiden kautta nuoret havainnoivat ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia arjessaan.
Muu ohjelma tapahtuman aikana