UEF Kuopion ylioppilaskuoro ry:n säännöt
Hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 25.4.2023
1.Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on UEF Kuopion ylioppilaskuoro ry ja sen kotipaikka on Kuopio.
2.Yhdistyksen kieli
Yhdistyksen kieli on suomi. Yhdistyksen jäsenellä on oikeus ilmoittaa asiansa suomen tai englannin kielellä. Kielten käytöstä tietyissä tilanteissa määrätään näissä säännöissä erikseen.
3.Puolueettomuus
Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.
4.Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on akateemisen kuorolauluperinteen ylläpitäminen Kuopiossa.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi
- järjestää säännöllisesti harjoituksia ja harjoitusleirejä
- ylläpitää UEF Kuopion ylioppilaskuoro -nimistä kuoroa
- hankkia yhdistyksen käyttöön sopivaa ohjelmistoa
- järjestää omia konsertteja ja muita musiikkitilaisuuksia
- järjestää jäsenilleen koti- ja ulkomaisia konsertti- ja kilpailumatkoja
- järjestää jäsenilleen vapaa-ajan ohjelmaa
- toimia yhteistyössä muiden vastaavanlaisten musiikkiyhdistysten kanssa.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi:
- järjestää maksullisia konsertteja ja muita musiikkitilaisuuksia ja esiintymisiä maksua vastaan
- ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja
- omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä
- toimeenpanna asiaomaisen luvan saatuaan rahankeräyksiä ja arpajaisia.
5.Jäsenet
Yhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä yksityishenkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen säännöt ja tarkoituksen.
Laulajajäseneksi hyväksytään hallituksen toimesta henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti laulukokeen, sekä suorittaa yhdistyksen päättämän vuotuisen tai kertasummaisen jäsenmaksun.
Kannattajajäseneksi voidaan hyväksyä henkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa ja joka suorittaa yhdistyksen päättämän vuotuisen tai kertasummaisen kannattajajäsenmaksun.
Kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, joka on ansiokkaasti edistänyt yhdistyksen toimintaa. Ehdotuksen kunniajäseneksi kutsumisesta tekee hallitus tai kolme (3) yhdistyksen jäsentä esittämällä ehdotuksensa kirjallisesti hallitukselle. Ehdotus käsitellään seuraavassa yhdistyksen kokouksessa.
6.Jäsenten eroaminen tai erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti tai sähköpostilla hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen, jos hän lyö laimin velvollisuutensa yhdistystä kohtaan, esimerkiksi jättämällä ilman erillistä ilmoitusta jäsenmaksunsa maksamatta, toimii yhdistystä vahingoittavalla tavalla, käyttäytyy yhdistyksen turvallisemman tilan periaatteiden vastaisesti, tai käyttäytyy muutoin sopimattomasti.
Erotessaan tai tullessaan erotetuksi yhdistyksestä jäsenen on palautettava hänelle lainattu yhdistyksen omaisuus, kuten t-paita ja nuottikansio. Palauttamatta jätetystä, hajotetusta tai muuten käyttökelvottomaksi saatetusta yhdistyksen omaisuudesta voidaan periä jäseneltä korvaavien tuotteiden hankintakustannukset.
7.Jäsenmaksu
Laulajajäseniltä peritään vuosittainen tai kertaluontoinen jäsenmaksu. Laulajajäsenen jäsenmaksun määrästä päättää yhdistyksen kokous. Jäsenmaksu voidaan päättää maksettavaksi erikseen syys- ja kevätkaudelta.
Kannattavat jäsenet suorittavat vuosittain yhdistyksen määräämän kannatusjäsenmaksun. Kannattavilla yksityishenkilöillä ja oikeuskelpoisilla yhteisöillä voi olla yhdistyksen kokouksen harkinnan mukaan erisuuruiset kannatusjäsenmaksut.
Kunniajäseneltä ei peritä jäsenmaksua.
8.Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja
ja 4–8 varsinaista jäsentä sekä 1–2 varajäsentä.
Kuoronjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa. Varajäsenillä on hallituksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeudet, muttei äänestysoikeutta, ellei joku hallituksen varsinainen jäsen ole estynyt osallistumaan kokoukseen. Yhdistyksen jäsenelle voidaan myöntää hallituksen kokouksiin läsnäolo- ja/tai puheoikeus, mikäli kokouksen luonne sen mahdollistaa. Hallitus voi tarvittaessa myöntää hallituksen kokouksiin pyynnöstä läsnäolo- ja puheoikeuden myös yhdistyksen ulkopuolisille henkilöille.
Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan
kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta, tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä
sitä vaatii.
Kokouskutsu hallituksen kokoukseen lähetetään kaksi (2) päivää ennen hallituksen kokousta hallituksen määräämällä tavalla.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä, mukaan lukien puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, on paikalla. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä, ellei yhdistyksen työohjeessa toisin säädetä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
9.Hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävänä on
- ylläpitää jäsenluetteloa
- hoitaa yhdistyksen asioita ja taloutta yhdistyksen sääntöjen ja kokousten antamien ohjeiden mukaan.
Hallituksen tehtäviä voidaan tarvittaessa tarkentaa yhdistyksen työohjeilla.
10.Hallituksen jäsenen tai puheenjohtajan ero
Hallituksen varsinainen jäsen tai varajäsen voi erota hallituksesta kesken toimikauden ilmoittamalla siitä hallitukselle kirjallisesti. Tällöin yhdistyksen kokous voi valita uuden jäsenen hänen tilalleen tai jättää täydentämättä hallitusta, mikäli hallitus on päätösvaltainen.
Hallituksen jäsen tai puheenjohtaja voidaan erottaa, mikäli hän on jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on hallituksessa toimiessaan sitoutunut, on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä, tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Varsinainen jäsen voi perusteluineen esittää erottamista hallituksesta yhdistyksen kokoukselle. Erottamispäätöksen on saatava yhdistyksen kokouksessa taakseen kolmen neljäsosan (3/4) enemmistön annetuista äänistä.
Mikäli puheenjohtaja eroaa tai erotetaan, on valittava uusi puheenjohtaja yhdistyksen kokouksessa.
11.Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai
jompikumpi yhdessä rahastonhoitajan tai sihteerin kanssa.
12.Tilikausi ja toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kolme (3) viikkoa ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.
13.Toimikunnat
Yhdistyksen kokous tai hallitus voivat määrätä erilaisia tehtäviä varten hallituksen alaisia toimikuntia ja toimihenkilöitä. Tällöin on määrättävä toimikunnan ja toimihenkilön toimikausi ja toimivalta. Hallituksen ulkopuolisilla toimihenkilöillä ei ole äänioikeutta hallituksen kokouksissa.
14.Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo
siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista
jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous
on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä
on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella laulajajäsenellä ja kunniajäsenellä yksi ääni. Jäsen voi valtakirjalla valtuuttaa toisen jäsenen edustamaan itseään ja käyttämään äänioikeutta puolestaan yhdistyksen kokouksessa. Kukin jäsen ja kokousedustaja voi käyttää enintään yhtä toiselta jäseneltä saatua äänestämiseen oikeuttavaa valtakirjaa. Hallitus voi asettaa lisävaatimuksia valtakirjan toimittamiselle sen oikeellisuuden varmistamiseksi. Näistä lisävaatimuksista on mainittava kokouskutsussa.
Kannattajajäsenillä ja kuoronjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus yhdistyksen kokouksessa.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet
annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten
mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana. Näillä tavoin kokoukseen osallistuva äänioikeutettu jäsen voi käyttää ääntään valtakirjan avulla, kuten tämän pykälän 3 momentissa todetaan.
Henkilövaaleissa jokaisella äänioikeutetulla jäsenellä on käytettävissään niin monta ääntä kuin valittavia on, mutta vain yksi ääni ehdokasta kohden. Ehdokkaat valitaan äänimäärän mukaisessa järjestyksessä, kunnes kaikki paikat on täytetty.
Ehdokkaana henkilövaaleissa voi olla jokainen yhdistyksen laulajajäsen, jota on yhdistyksen kokouksessa esitetty ehdokkaaksi. Vaaleissa äänioikeutettuja ovat yhdistyksen laulajajäsenet ja kunniajäsenet.
Mikäli hallituksen puheenjohtajaksi on ehdolla useampi kuin yksi (1) henkilö, järjestetään puheenjohtajavaali suljetuin lipuin tämän pykälän 7 momentissa määritellyllä tavalla.
Mikäli hallituksen jäseneksi on ehdolla useampia henkilöitä kuin hallituksessa voi olla varsinaisia jäseniä, järjestetään hallituksen jäsenten vaali suljetuin lipuin tämän pykälän 7 momentissa määritellyllä tavalla. Hallituksen varajäsenet valitaan kuten hallituksen varsinaiset jäsenet.
15.Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta. Kokouskutsu toimitetaan joko sähköpostitse, niille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa yhdistykselle, tai muutoin kirjallisena.
Kokouskutsu on toimitettava sekä suomeksi että englanniksi. Jos kokoukseen voidaan osallistua myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla, on tästä mainittava kokouskutsussa.
16.Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään ainakin seuraavat asiat:
- kokouksen avaus
- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa
kaksi ääntenlaskijaa
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- hyväksytään kokouksen työjärjestys
- esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
- päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta
- päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
- 8. päätetään jäsenmaksujen suuruuksista seuraavalle lukuvuodelle
- 9. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
- 10. päätetään kokous.
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään ainakin seuraavat asiat:
- kokouksen avaus
- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- hyväksytään kokouksen työjärjestys
- esitetään ja vahvistetaan toimintasuunnitelma seuraavalle kalenterivuodelle
6. esitetään ja vahvistetaan talousarvio seuraavalle kalenterivuodelle
- 7. valitaan hallituksen puheenjohtaja
- valitaan hallituksen muut jäsenet
- 9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varatoiminnantarkastaja(t)
- 10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
- 11. päätetään kokous.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian varsinaisen kokouksen käsiteltäväksi,
on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan
sisällyttää kokouskutsuun.
17.Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen
purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa
lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.