Blogi

1.6.2021

Oli pilvinen aamu ja aika lähteä ensimmäiselle lettokeikalle. Väsynein silmin lähdettiin kohti Enossa sijaitsevia kohteita. Yöllä oli unet jääneet vähiin, sillä lapsenomainen intous oli saanut olon levottomaksi. Oli aika laittaa luotu maastoprotokolla testiin ja verestää omia määritystaitoja talven jäljiltä.

Ryhmämme iski ensimmäisenä luhtavaikutteiseen lettoon , eli ”luhtalettoon”. Siellä silmiini paloi sangen hauska näky, missä saramättäiden tuppaat ikään kuin vartioivat lettoa. Seuraava kohde oli rinteellä sijaitseva letto, josta löytyi mm. rimpisirppisammalta (Scorpidium revolvens), hetekuirisammalta (Calliergon giganteum) ja lettohiirensammalta (Bryum pseudotriquetrum). Päivän viimeinen lettokohde oli lähdevaikutteinen, sijaiten korpimaisessa ja lehtomaisessa ympäristössä.

Kohteilla laadittiin kasviruudut ja arvioitiin lajiston peittävyydet. Osat putkilokasveista ovat vasta aloittelemassa kasvukausiaan, eikä tämän vuoksi kaikkia lajeja välttämättä havaita, joten varotoimenpiteenä on viisainta jättää letot Pohjois-Karjalan alueella vielä pariksi viikoksi rauhaan. Seuraavaan kertaan siis, rakkaat lukijat. -Ville

Rinteessä sijaitseva letto. Botanistit arvioimassa lajistonpeittävyyksiä vasemmalla ja keskellä kuvaa, sekä oikealla kotiloiden etsintää suodattammalla sammalia.

Kesän 2021 maastokohteet – tilastoja

Kesän maastoilut on ohitse ja aika vilkaista mitä maastoretkien jälkeen on saatu aikaan. Kasvillisuus näytealoja kertyi 202 kappaletta noin 75 eri kohteelta, joista uupuu vielä osa Lapin ja Oulun seudun näytealoja. Tutkittujen kohteiden suotyypit alla olevassa kuvassa (kuva 1.).

Kuva 1. Tutkitut lettotyypit

Näytealojen neliömäärä oli yhteensä 1899,5 m ² , eli kesän aikana on tullut kontattua polvet märkinä. Eniten neliömetrejä kertyi Pohjois-Karjalasta (taulukko 1.)

Pohjois-Karjala1246,5 m²
Pohjois-Savo374 m²
Lappi174 m²
Varsinais-Suomi99 m²
Keski-Suomi6 m²
Kaikki yhteensä1899,5 m²
Taulukko 1. Tutkittujen näytealojen neliömäärät maakunnittain.

Muutama esimerkki Löydettyjä uhanalaisia sammalia olivat:

  • Pohjois-Karjalassa uusi esiintymä lapinsirppisammalta (Hamatocaulis lapponicus), VU, EU:n direktiivilaji.
  • Luhtarahkasammalta (Sphagnum inundatum), EN.
  • Isonauhasammal (Aneura maxima), VU.

Kesän aikana myös saatiin maksasammal- ja kotilonäytteitä. Maksasammalien määritys on tehty, mutta kotiloiden määritys on aluillaan. Kotiloita on kuitenkin saatu kerättyä seulomalla ja muutamat näytteet löydettiin silmämääräisesti maastosta. Onnea ollut siis matkassa, sillä kotilot ovat kooltaan olleet pieniä.

lloista joulun odotusta,

Terveisin Ville Vesakoski, 29.11.2021