Oletko kiinnostunut päivittämään osaamistasi metsätieteiden ajankohtaisissa kysymyksissä? Itä-Suomen yliopiston ja Helsingin yliopiston järjestämät Metsätieteiden osaamismerkki –koulutukset tarjoavat metsäalan ammattilaisille suunnattua tutkimukseen perustuvaa tietoa.
Koulutukset on rakennettu työelämälähtöisesti sekä toteutuksen että käsiteltävien aihepiirien osalta. Kurssien aiheissa painotetaan ajankohtaisia teemoja sekä tutkimuksen ja käytännön yhdistämistä. Koulutuksiin osallistumisesta saat todistuksen.
Kurssit on suunniteltu niin, että ne soveltuvat hyvin metsänhoitajan tai metsätalousinsinöörin taustalla oleville metsäammattilaisille. Koulutukset ovat hyvä mahdollisuus ammatillisen osaamisen päivittämiseksi myös niille, jotka eivät ole tällä hetkellä työelämässä.
Pystynkö osallistumaan koulutuksiin töiden ohessa?
Voit osallistua koulutuksiin verkossa ja suorittaa kursseja joustavasti oman aikataulusi mukaan. Kurssialustana toimii DigiCampus-oppimisympäristö. Kurssien sisällöt perustuvat pääosin videoluentoihin ja verkkotehtäviin, mutta kursseilla on myös Teamsin/Zoomin kautta järjestettäviä tapaamisia. Mahdolliset lähiopetuspäivät on täsmennetty kurssien kuvauksissa.
Miten ja milloin voin ilmoittautua?
Ensimmäiset Metsätieteiden osaamismerkki -koulutukset käynnistyvät vuoden 2023 syksyllä.
Tiedotamme tällä sivulla seuraaviin koulutuksiin ilmoittautumisesta.
Kurssien ilmoittautumisajat:
Metsä- ja ympäristöpolitiikan ohjauskeinot: ilmoittautuminen päättynyt
Monimuotoisuus ja metsien käyttö: ilmoittautuminen päättynyt
Kurssin Metsäalan neuvottelutaidot ilmoittautuminen täsmennetään syysk-lokakuun 2023 aikana.
Löydät alta tarkempia tietoja koulutuksista ja niiden aikataulusta. Koulutukset ovat Metsäalan neuvottelutaidot -kurssia lukuun ottamatta maksuttomia.
Koulutuksen käytyään opiskelija ymmärtää metsä- ja ympäristöpolitiikan, erityisesti erilaisten metsän käytön ohjauskeinojen, roolin metsien monimuotoisuus- ja ilmastokysymysten ratkaisemisessa. Kurssilla perehdytään ohjauskeinojen luokitteluun ja politiikkakeinojen vaikuttavuuden tutkimuksiin sekä rakennetaan kokonaisnäkemys kansallisista, EU:n ja YK:n tämänhetkisistä metsä- ja ympäristöpolitiikan foorumeista, prosesseista ja politiikkakeinoista. Metsäammattilaiset jäsentävät ohjauskeinot osaksi omaan työhönsä vaikuttavaa metsäalan sääntelyä (esim. metsälaki, sertifiointijärjestelmät ja metsänhoidon suositukset).
Toteutustapa: Verkko-opiskelu (DigiCampus). Kurssille sisältyy Metsäpolitiikan ajankohtaispäivä -seminaari, joka järjestetään 1.12.2023. Tilaisuuteen voi osallistua verkon välityksellä.
Kurssi järjestetään välillä 1.11.2023–31.12.2023
Kurssin vastuuhenkilö: Hannes Pasanen (hannes.pasanen@uef.fi). Muut opettajat: Jan Kunnas (UEF), Jukka Tikkanen (UEF) ja muita vierailevia luennoitsijoita.
Koulutuksen käytyään opiskelija ymmärtää kuinka metsien ekologista kestävyyttä edistetään osana Suomen metsien käyttöä. Tavoitteena on, että opiskelija osaa jäsentää monimuotoisuuden eri osatekijät boreaalisessa metsäluonnossa ja ymmärtää keskeiset ympäristötekijät, jotka vaikuttavat metsäluonnon monimuotoisuuteen. Kurssin myötä opiskelija ymmärtää myös perusteet metsien luontaisesta rakenteesta ja dynamiikasta. Kurssi yhdistää ajantasaisen tutkimustiedon ja käytännön niin, että opiskelijat tietävät nykyisin käytössä olevien toimenpiteiden ekologiset perusteet ja osaavat soveltaa niistä johdettuja menetelmiä metsien rakenteellisen ja lajistollisen monimuotoisuuden lisäämiseksi.
Toteutustapa: Verkko-opiskelu (DigiCampus)
Kurssi järjestetään välillä 9.10.2023–31.11.2023
Kurssin vastuuopettaja: Hannes Pasanen (hannes.pasanen@uef.fi)
Metsäammattilaisen osaamisen ydintä on metsien terveyden ylläpitäminen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät kuitenkin metsissämme useilla tavoilla, joista yksi keskeisimmistä on metsien tuhojen lisääntyminen. Varsinkin hyönteistuhojen ennustetaan lisääntyvän lämpötilan noustessa. Sekä kotoisat lajimme, että vieraslajit runsastuvat ja aiheuttavat tulevaisuudessa yhä suurempia taloudellisia tappioita ja ekologisia haasteita metsissämme. Muuttuvassa nykytilanteessa metsätuholaisia koskevan tiedon päivittäminen ja syventäminen onkin keskeinen osa ammattilaisten tietotaitoa. Osaamismerkki-hankkeen koulutus tarjoaa uusinta tietoa Suomen metsätuhoista ja niihin valmistautumisen nykytilanteesta ja lähitulevaisuuden suunnitelmista. Samalla kerrataan eri tuhojen aiheuttajia ja dynamiikkaa, sekä hyvän metsänhoidon käytäntöjä terveen metsän ylläpitämiseksi. Kurssin osallistujat saavat uusimman päivityksen Suomen metsätuhotilanteesta ja tuhojen seurantaan ja varautumiseen liittyvästä työstä, sekä vastauksia omassa työssä nouseviin metsätuhoja koskeviin kysymyksiin.
Toteutustapa: Verkko-opiskelu (DigiCampus)
Kurssi järjestetään välillä 9.10.2023–4.12.2023
Vastuuhenkilö: Elina Peuhu (elina.peuhu@helsinki.fi). Kurssilla on useita vierailevia luennoitsijoita.
Kurssilla esitellään erilaisia metsäalalla ilmeneviä neuvottelutilanteita, kuten: palvelumyynti, metsäpalvelutilanteet, puukauppaneuvottelut sekä aliurakoitsijan kohtaaminen. Jokainen neuvottelutilanne on analysoitu neljän eri asiantuntijan toimesta. Asiantuntijat ovat neuvottelutilanteiden tutkijoita eri aihealueelta: myynnin ja johtamisen toimintamallit sekä strategiat, neuvottelutilanteiden toimintamallit ja strategiat, pedagoginen näkökulma neuvotteluihin sekä retoriikka eli puhetaito ja kieliasut. Edellä mainitut neuvottelutilanteet ovat kaikki aitoja metsäalan ammattilaisten neuvottelutilanteita, jotka on videoitu tätä kurssia varten. Neuvottelutilanteet on kuvattu ns. 360-videokameralla, joka mahdollistaa neuvottelutilanteesta 360-asteisen näkymän. Pääset siis tutustumaan neuvottelutilanteen miljööseen sekä kaikkiin vaikuttaviin tekijöihin kokonaisuudessaan. Kurssi soveltuu aihealueittensa puolesta myös yleiseksi neuvottelutaidot -kurssiksi.
Toteutustapa: Verkko-opiskelu (DigiCampus)
Kurssi järjestetään keväällä 2024. Ohjeet ilmoittautumiseen tarkennetaan tälle sivulle myöhemmin.
Kurssin vastuuopettaja: Jani Holopainen (jani.holopainen@uef.fi)
Koulutushankkeen on rahoittanut Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi