Tavoitteet

”Monikielisyys ja kääntäminen muuttuvassa tutkijan työssä: käytännöllisiä ja tieteenfilosofisia näkökulmia” on Koneen Säätiön rahoittama (2024–2027) tutkimushanke, jonka toteuttaa Itä-Suomen yliopiston Humanistisen osaston ReTra-tutkimusryhmä. Työ on osa BOMOCULT-tutkimusyhteisön toimintaa. 

Tutkimme hankkeessa monikielisen viestinnän roolia tutkimustyössä ja tutkimusprosessin liittyvää translatorisuutta eli toimintaa, jossa alun perin yhdellä kielellä ilmaistu sisältö esitetään toisella kielellä. Meitä kiinnostavat ammattimaisen käännös- ja tulkkaustoiminnan lisäksi myös ne kieltenvälisen viestinnän muodot, joissa toimijana on ei-ammattimainen tai paraprofessionaali kääntäjä, usein tutkija itse − apuna nykyään myös tekoäly ja konekääntäminen.   

Kun monikielisestä maailmasta raportoidaan yhdellä kielellä, nykyään usein englanniksi, tutkimukseen väistämättä liittyy kääntämistä. Tämä jää kuitenkin usein vähällä huomiolle, eivätkä tutkijat itsekään välttämättä miellä välittävänsä sisältöä kieleltä toiselle. Juuri tähän ilmiöön hankkeemme keskittyy. 

Taustaa 

Hanke sai alkunsa vuonna 2018 Itä-Suomen yliopiston järjestetystä Tutkimusaineistojen kääntäminen -opintojaksosta. Kurssi on sittemmin ollut tarjolla vuosittain, mutta jo ensimmäisellä kerralla huomasimme, kuinka laajasti kääntämistä ja tulkkausta on mukana tutkimusprosessissa. Tämä herätti kiinnostuksemme ilmiön tarkempaan tutkimukseen. 

Tavoitteet

Tavoitteenamme on valottaa tutkimustyön monikielisyyttä ja kääntämistä yhdistämällä tarkasteluumme käännöstieteen ja tieteenfilosofian näkökulmia. Keräämme aineistoa eri maista ja eri tieteenaloilta. Tarkastelumme ytimessä on tutkija ja se millaisia kääntämisen käytänteitä hänellä on sekä missä määrin hän on tietoinen kääntämisen merkityksestä tutkimustyössään. Kiinnitämme huomiota myös kieliteknologian ja tekoälysovellusten käyttöön, joka lisääntyy nopeasti tutkimuksen apuna. Tuotamme koulutusmateriaalia, jonka avulla tutkijat voivat tunnistaa ja ratkaista monikielisen viestinnän haasteita arjessaan. 

Toteutus

Hankkeen tutkimusaineistoksi kerätään aineistoa kyselyllä, haastatteluin ja fokusryhmäkeskusteluin. Eri uravaiheissa oleville tutkijoille suunnattu kysely toteutetaan vuoden 2025 alussa, jonka jälkeen keskitytään haastatteluihin ja fokusryhmiin. Aineistoa analysoidaan niin laadullisesti kuin määrällisesti.