Osatutkimus 2

Kontekstuaalinen seurantatutkimus korkeakoulusta valmistuneiden työllistettävyydestä ja työmarkkinatrajektoreista

Korkeasti koulutettujen työllistettävyyttä ei juurikaan ole tutkittu pitkittäisasetelmalla ja ajallisena prosessina. Osatutkimuksessa 2 selvitetään, miten korkeakoulusta valmistuneet kohtaavat työmarkkinat ja työelämän ja millaisia neuvotteluja ja jännitteitä tähän liittyy. Osatutkimuksessa (lue lisää englanniksi) kysytään:

  1. Miten korkeakoulusta valmistuneet navigoivat kilpailullisilla työmarkkinoilla? Miten he tulkitsevatm neuvottelevat ja säätelevät omaa työllistettävyyttään ja työmarkkinatrajektorejaan sekä niihin sisältyviä siirtymiä ja liikkuvuutta?
  2. Millä tavoin tutkinnon taso (kandidaatti/maisteri), institutionaalinen konteksti (yliopisto/AMK) ja koulutuksen alueellinen sijoittuminen ovat yhteydessä korkeakoulusta valmistuneiden tulkintoihin työllistettävyydestään ja heidän työelämätrajektoreihinsa?
  3. Millaisia työidentiteettejä ja niihin liittyviä kykyjä korkeakoulusta valmistuneet rakentavat ja millaisista työidentiteeteistä kykyineen ja ominaisuuksineen he neuvottelevat suhteessa menneeseen, nykyiseen ja tulevaan?
  4. Miten korkeakoulusta valmistuneet tulkitsevat ja neuvottelevat sosiaalisista eroista (kuten sukupuoli, luokka, ikä ja näiden risteämät) suhteessa työllistettävyyteensä?