Metsäkoneenkuljettajan ja hävittäjälentäjän työtä verrataan usein toisiinsa. Kummassakin korostuu taito tehdä jatkuvasti päätöksiä nopealla tahdilla. Metsäkoneenkuljettajan on arvioitu antavan koneelleen jopa yli 4000 erilaista komentoa yhden tunnin aikana.

Metsä on monelle koneenkuljettajalle se kaikkein paras työpaikka. Vastuullisessa ja vaativassa työssä, arvokkaan koneen ohjaimissa sekä metsänomistajien omaisuuden ja teollisuuden raaka-aineen ensimmäisenä käsittelijänä kuljettaja on myös paineen ja seurannan alla.

Tässä Itä-Suomen yliopiston toteuttamassa ja Metsämiesten Säätiön rahoittamassa hankkeessa selvitettiin yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Metsätehon kanssa metsäkoneenkuljettajien työkykyä, työhyvinvointia sekä hyviä kuljettajalähtöisiä käytänteitä hyvän työvireyden ylläpitämiseksi. Tutkimuksen päätavoitteena on lisätä metsäkoneenkuljettajien työhyvinvointia, vireystilan ylläpitoa ja tuottavuutta.

Videovinkit työssäjaksamiseen

Miten huolehtia siitä, että kuljettajan työkyky, työhyvinvointi ja työn tuottavuus pysyvät hyvinä, etenkin kun itsenäisessä työssä korostuu itsensä johtamisen tärkeys?

Ravinto, liikunta, lepo ja työpaikan henki ovat isossa roolissa, kun vuosien ja vuosikymmenten ajan pidämme yllä työhyvinvointiamme, työkykyämme ja tuottavuuttamme. Videovinkeistä löydät muistutuksia ja oppeja viihtymiseen ja jaksamiseen koneen puikoissa! Toivomme, että videoita jaetaan työyhteisöiden, oppilaitosten ja kaikkialla muuallakin nykyisten ja tulevien metsäkoneenkuljettajien verkostoissa. Videot ovat nähtävillä ja jaettavissa myös Facebook-sivulla ”Työhyvinvointia metsäkoneisiin.”


Video 1: Tavoitteena nolla turmaa: Turvallisen työpäivän perusteet – tässä pikajohdanto aiheeseen (tekstikuvailu)


Video 2: Nälän siirtäminen: Mikä se siirtikään nälkää parhaiten? Minkä verran syödä ja juoda työvuoron aikana, jotta taas jaksaa? (tekstikuvailu)


Video 3: Eväsvinkkejä työpäivään: Hiilarit ja proteiinit ovat pala kakkua, vai miten se menikään? Leipää, vuolukanaa, raejuustoa, pätkä porkkanaa…lisää vinkkejä työpäivään ja koneeseen mukaan otettaviksi eväiksi ovat tervetulleita videon kommenttikentässä! (tekstikuvailu)


Video 4: Huilitauot: Vaikka olisi kone, niin ilman huileja ei tahti pitkään pysy tehokkaana. Tältä videolta mukaan ”tauko kerran tunnissa” ja muita simppeleitä sääntöjä. (tekstikuvailu)


Video 5: Taukojumppa: Miten laittaa pitkäkseen työvuoron aikana? Tai kierrättää verta kannikoissa? Tämä ja muutama muukin vinkki löytyvät tältä videolta. (tekstikuvailu)


Video 6: Tekeekö mieli huutaa? Karjuminen harvoin auttaa, mutta tällä videolla nähdään sekin…muistuttamassa siitä, kuinka kukaan meistä ei tee töitään yksin. (tekstikuvailu)


Video 7: Älä urheile unen kanssa: Kun univaje iskee, otamme riskejä herkemmin ja tapaturmat lisääntyvät. Vuorokauden valvominen on yhtä kuin promillen humalatila… Katso tästä uniosaamisen lyhyt oppimäärä ja pidä kiinni omasta uniajastasi. (tekstikuvailu)

Videosarjan lopputekstit

Käsikirjoitus: Heli Kymäläinen ja Piritta Torssonen
Metsäkoneenkuljettaja: Jukka Huttunen
Hakkuukone: Metsäkone Pesonen oy
Intron tunnusmusiikki: Samuli Junttila / KEIMA Creative
Muu musiikki: Artlist
Kiitokset: Motoajo oy
Videoiden toteutus: Tovari oy

Lisätietoa tutkimushankkeesta

Tutkimusartikkeli: Kymäläinen, H., Laitila, J., Väätäinen, K., Malinen, J. (2021). Workability and Well-Being at Work Among Cut-To-Length Forest Machine Operators. Croatian Journal of Forest Engineering: Journal for Theory and Application of Forestry Engineering, 42(3), 405-417. https://doi.org/10.5552/crojfe.2021.874

Tutkimustiedote 16.6.2021: Metsäkoneenkuljettajien työkyky ja työhyvinvointi hyvällä tasolla nuoremmilla, mutta heikkenevät iän karttuessa

Tuloskalvosarja 16.6.2021: Metsäkoneenkuljettajien työkyky ja työhyvinvointi (pdf)

Tutkimustiedote 20.9.2019: Metsäkoneenkuljettajien työhyvinvoinnin tukemiseen etsitään uusia keinoja

Hankkeen toteuttajien yhteystiedot

  • Projektitutkija Heli Kymäläinen (heli.kymalainen (a) uef.fi)
  • Professori Teppo Hujala (https://uefconnect.uef.fi/henkilo/teppo.hujala/)
  • Tutkijatohtori Piritta Torssonen (piritta.torssonen (a) uef.fi)
  • Yhteistyössä: Luonnonvarakeskus (Juha Laitila, Kari Väätäinen); Metsäteho oy (Jukka Malinen)
  • Tämän sivun pääkuva: Harri Mäenpää/Studio Korento
Metsämiesten Säätiön logo
Hankkeen on rahoittanut Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi
UNITE-lippulaivalogo
Hanke on toteutettu osana Suomen Akatemian rahoittaman Lippulaivaohjelman osaamiskeskittymää ”Metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutuksella resilienssiä, uusia arvoverkkoja ja merkityksellisiä kokemuksia (UNITE). Lisätietoja: https://uniteflagship.fi/fi/etusivu/