Täplärapu on melkein aina rapuruton kantaja

Rapurutto leviää täpläravun mukana. Lähes kaikki suomalaiset täplärapukannat ovat rapuruton tartuttamia. Nyrkkisääntönä on, että rapurutto leviää aina täpläravun mukana.

Täplärapu kantaa yleensä erittäin tappavaa rapuruttotyyppiä, PsI-tyyppiä. Tämä rapuruton muoto tappaa jokiravut yleensä viimeistään viikon, parin sisällä tartunnasta.

Havaintoja täplärapukantojen romahduksista on tehty sekä Suomesta että Ruotsista jo parin vuosikymmenen ajan ja yhtenä syynä romahduksiin on täplärapujen rapuruttotartunta. Kesällä 2013 todistettiin laboratoriokokeissa Itä-Suomen yliopistossa, että myös täplärapu voi kuolla rapuruttotartuntaan (Aydin ja muut 2014).

Täpläravun mukana leviää rapurutto. Älä siirrä täplärapuja uusiin vesiin.

Myös täplärapu voi paremmin, jos rapurutto ei leviä ja täplärapukanta on terve. Rapuruttorykämät laskevat täpläravun kaupallista arvoa ja syövän osan ravustajan saaliista. Esimerkiksi Saimaan isoista täpläravuista vähintään puolet on II laatuluokkaa rapuruton aiheuttamien tummien laikkujen ja saksien puuttumisen vuoksi (Jussila ja muut 2016). Täplärapu herkistyy myös muille taudeille rapuruton saatuaan, esimerkkinä pyrstöjalkatauti. Rapujen istuttaminen on luvanvaraista touhua. Luvattomasta rapujen istuttamisesta voi saada jopa kaksi vuotta vankeutta (kalastusrikos, 48a 2§ 4 jae).