Ravut

Suomessa on kaksi kaupallista rapulajia

Jokirapu ja täplärapu ovat merkittäviä kaupallisesti ravustettavia rapuja Suomen vesissä. Näiden lisäksi meillä esiintyy sisävesissä, vain parissa järvessä kaakonkulmalla satunnaisesti, kapeasaksirapuja ja uutena tulokkaana siellä sun täällä, muutaman kerran kesässä, villasaksirapuja.

Jokirapu on kotoperäinen laji, jonka säilyminen suomalaisessa luonnossa on uhattuna. Pahimpina uhkina ovat rapurutto ja täplärapu. Rapurutto tappaa jokirapuja tehokkaasti, yleensä rapuruttotartunnasta on seurauksena koko jokirapukannan kuoleminen. Jokirapu on kotoperäisenä lajina löytänyt paikkansa suomalaisessa vesiluonnossa ja sen häviäminen tarkoittaa vesialueen luonteen muuttumista.

Täplärapu on haitallinen vieraslaji, joka tuotiin Suomeen, samoin kuin Eurooppaan, 1960-luvulla suurin odotuksin. Myöhemmin, aika nopeasti itse asiassa, huomattiin, että täplärapu kantaan yleensä aina rapuruttoa, levittää sitä ja voi itsekin kuolla rapuruttoon (Aydin ja muut 2014). Täplärapu on yleensä rapuruton kantaja ja levitessään uusiin vesiin levittää myös rapuruttoa. Täpläravun leviäminen on jokiravun tuho.

Ravuilla on useita erilaisia värimuunnelmia, mutta yleensä sekä jokirapu että täplärapu ovat väriltään tummanruskeita. Kuori voi olla myös hyvin vaalea, jopa punertava ja joskus jopa sininen, vihreä, melkein valkoinen ja vieläpä täysin punainen (jo ennen keittämistä). Eri rapulajeja ei voi erottaa toisistaan pelkästään kuoren värin perusteella.

Vaikka jokiravun ja täpläravun erottamisessa on selkeät perussäännöt niin kannattaa olla tarkkana: saksien muoto ja väritys sekä kuoren väritys voi vaihdella suuresti. Eri rapulajien tunnistaminen voi siis olla kinkkistä. Viime kädessä kannattaa luottaa vain kahteen seikkaan: jokiravun poskipiikkiin ja täpläravun saksitäplään. Ja kysy neuvoa, jos olet epävarma.

Jokiravun ja täpläravun erottaminen toisistaan on erittäin tärkeää. (Alla olevassa kuvassa on annettu vinkit jokiravun ja täpläravun tunnistamiseksi. Täpläravusta on esitetty erittäin vaalea värimuunnos.)

Älä luota tunnistuksessa ravun väriin tai ravun kokoon, ne voivat vaihdella. Alla on esitetty helpot tuntomerkit. Jos olet epävarma, ota yhteyttä kalatalouskeskuksen neuvojiin, Itä-Suomen yliopiston tai LUKEn tutkijoihin.