Jokirapukantojen tukeminen
Jokirapujen istutukset
Jokirapujen istuttaminen uusiin vesiin on yleisin tapa tukea ja suojella kotoperäisiä jokirapukantoja. Istutuksia on tehty jo vuosisadan verran ja näin on turvattu jokiravun säilyminen suomalaisissa vesissä. Nykytiedon mukaan jokiravun istutukset voivat onnistua jo puolessa istutuksia, kunhan onnistuneen jokirapuistutuksen perusteet ja vesistön soveltuvuus jokiravulle selvitetään.
Ennen istutuksia on selvitettävä istutusvesistön veden laatu, vesistön rapuhistoria ja erityisesti täpläravun esiintyminen lähivesissä. Kun perusteet on selvitetty voi vesialueelle harkita sumputuksia, joilla selvitetään jokiravun selviäminen vesistössä ylipäätään, mahdollinen rapurutto sekä jokiravun lisääntymisen onnistuminen. Rapusumpun periaate on yksinkertainen: riittävästi tilaa ja hyvä veden vaihtuvuus. Toimet ennen istutuksia tunnetaan hyvin ja apua yksityiskohtaisessa jokirapuistutuksen suunnittelussa saa paikallisesta kalatalouskeskuksesta sekä Raputietokeskuksesta (Japo Jussila, känny 040-5428982).
Jokiravun pyynti
Yksi tärkeimpiä jokirapukantojen tukitoimia on tuottavien jokirapukantojen ravustaminen. Jokirapu on arvokas ja jokirapukantojen tulevaisuuden takaa niiden hyödyntäminen. Mikä sen mukavampaa kuin ravustaa lähijärvestä jokirapuja ja järjestää juhlat kavereiden kanssa. Jos rapujuhlat ei nappaa niin jokirapusaaliin voi aina myydä. Vaikka jokirapu on uhanalainen niin jokirapujen ravustaminen takaa tälle kotoperäiselle lajille muunkin kuin kuriositeetin aseman. Mukava tapa oppia kotoperäisen luonnonvaran arvo!
Estä rapuruton leviäminen
Jokiravun pahin uhka täpläravun ohella on rapurutto. Rapuruton leviämisen estäminen on tärkein käytännön teko jokiravun suojelemiseksi. Myös täpläravun leviäminen uusille vesialueille tulee estää, sillä täplärapu kantaa ja levittää erittäin tappavaa rapuruton muotoa. Rapurutto ja täplärapu ovat jokiravun surma!