Suojele jokirapua

SUOJELE JOKIRAPUA ERITYISESTI RAPURUTOLTA

1. Sumputa rapuja pyynnin jälkeen vain niiden pyyntivesistössä.

Rapujen mukana kulkee mm. rapurutto, vaikka ravut näyttäisivätkin terveiltä. Rapurutto voi levitä uuteen veteen, jos sumputat rapuja muualla kuin siinä vedessä, josta ne on pyydetty. Lyhytkin rapujen säilytys uudessa vedessä voi levittää rapuruttoa.

2. Desinfioi kaikki pyydykset mikäli siirryt ravustamaan tai kalastamaan uusiin vesiin.

Pyydysten mukana siirtyy helposti taudinaiheuttajia, mm. rapurutto, joten kalastajien ja ravustajien on oltava tarkkana siirtyessään uusille apajille uusilla vesialueilla. (Pyydysten desinfioinnin ohjeet löydät täältä.)

3. Käytä ravustusvesistöstä pyydystettyjä syöttejä. Jos on pakko käyttää muualta pyydettyjä syöttikaloja, ne pitää pakastaa (-20°C) ainakin kahden päivän ajan ennen käyttöä.

Kalojen mukana voi siirtyä rapurutto, sillä useat kalat syövät rapuja ja siivilöivät vedestä pieneliöitä ravinnokseen niellen samalla elinvoimaisia rapuruttoitiöitä. Itiöt selviävät kalojen ruuansulatuskanavan läpi tartutuskykyisinä.

4. Älä istuta jokirapuja uusiin vesiin ilman huolellista harkintaa ja istukkaiden terveyden tarkistamista. Huomioi: täpläravun istutukset kieltää kansallinen ja eurooppalainen vieraslajisäädöstö.

Rapuistukkaiden mukana leviää herkästi rapurutto, ja muutkin raputaudit, jotka voivat olla jokiravulle kohtalokkaita. Rapujen istuttamiseen tarvitaan aina lupa ja erityisen suuri merkitys tällä lupakäytännöllä on jokirapualueella. Harkitsematon rapuistutus tuhoaa koko vesistön jokirapukannan. Täpläravun luvaton istuttaminen tarkoittaa koko vesistön tekemistä jokiravulle sopimattomaksi.