Tervetuloa labraan, jossa tutkitaan kansainvälisiä suhteita ja toisenlaista poliittista maantiedettä Maya metsässä (2019-2028)

Tämä sivusto ja tutkimuslabra sai alkunsa vuonna 2020 hankkeen ”Poliittiset metsät – Maya metsä” alkumetreillä. Hanke tutki luonnonsuojelupolitiikkaa ja kansainvälisiä suhteita rajamailla. Hanketta rahoitti Koneen säätiö, ja sitä toteutettiin Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteen laitoksella. Hankkeen tavoitteena oli tutkia sitä, miten ylirajainen luonnonsuojelu muokkaa kansainvälisiä suhteita rajamailla, joista oli tullut ekologisten huolien kohteita. Nämä ovat niin sanottuja poliittisia metsiä, joista yhtä – Mesoamerikan Maya Metsää – tämä hanke on tutkinut tapauksenaan.

Maya Metsä – the Maya Forest, la Selva Maya – on tieteilijöiden ja luonnonsuojelijoiden 1990-luvulla kehittämä käsite, jolla sillä viitataan trooppiseen sademetsään Meksikon, Guatemalan ja Belizen rajamailla. Alue on myös Maya-sivilisaation koti. Nykyisin alue on määritelty myös globaaliksi monimuotoisuuskeskukseksi.

Maya Metsästä on muodostunut viime vuosikymmenien aikana merkittävä ylirajaisen luonnonsuojelun tila. Se pitää sisällään monia erilaisia suojelualueita (mm. biosfäärialueet ja kansallispuistot), ja siihen kohdistuu useita hankkeita, toimijoita, yhteistyötoimia, ja haasteita. Kyseessä on territorio, joka tällä hetkellä on voimakkaiden poliittisten muutosten ja intohimojen kohteena. Luonnonsuojelu on väistämättä osa näitä prosesseja. Samanaikaisesti Maya Metsä tuo näkyville Mayat ja miten Maya-sanastoa ja -maita on omittu erilaisiin käyttöihin, unohtamatta että alueella asuu myös monia alkuperäiskansoja ja Maya-ryhmittymiä, jotka kamppailevat oikeuksiensa puolesta.

Tällä hetkellä tämän jatkuvan tutkimushankkeen tarkoituksena on perehtyä ja käsitellä edellä mainittujen prosessien ja muutosten yhteyksiä: Millä tavoin luonnonsuojelu muokkaa kyseistä territoriota ja siihen kohdistuvia ilmiöitä? Miten nämä prosessit puolestaan muuttavat luonnonsuojelua? Hankkeessa tuodaan yhteen kansainvälisten suhteiten tutkimuksen, rajamaiden tutkimuksen ja poliittisen maantieteen tutkimuksen käsitteistöä lisäämään ymmärtämystä poliittisista metsistä ja Maya Metsästä.

Aiheeseen liittyvä tutkimus alkoi jo vuonna 2019 Meksikon Akatemian (CONACYT) rahoituksella (2019-2020), jossa keskityttiin luonnonsuojelun ja rajamaiden tutkimiseen. Tutkimus toteutettiin meksikolaisessa tutkimusinstituutissa El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR). Koneen säätiön rahoituksen (2019-2024) lisäksi tutkimusta ovat tukeneet Kansan Sivistysrahasto, Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteen laitos, yhteiskuntatieteiden laitos sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta.

Tällä hetkellä tutkimus jatkuu sen johtavan tutkijan omassa hankkeessa yliopistotutkijan tutkimusorientoituneessa tehtävässä, joka sijoittuu Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitokselle (2023-2028). Tutkimus suuntautuu kohti toisenlaisen diplomatian ja geopolitiikan tutkimusta, ja sisältää uusia tutkimuslinjoja avaavaa tutkimusta liittyen myös alkuperäiskansojen geopolitiikkaan, tiedediplomatiaan, pienten maiden politiikkaan ja rajamaihin. Ylirajaisuus, erilaiset tilaan ja territorioon liittyvät ulottuvuudet ja valtasuhteiden kehitys ovat edelleen tämän tutkimuksen keskiössä.

Tällä sivustolla voit lukea tutkimushankkeesta eri vaiheissaan, julkaisuista ja uutisista. Päivitetyt tiedot löytyvät englanninkielisiltä sivuilta.

San Pedro River
Ylirajallinen San Pedro-joki Tabascossa (Hanna Laako)