Tulokset

Hankkeen päätuloksia ovat:

Toimenpide 1: Digitaalinen palvelutuotannonhallinta –toimintamalli

Daim-hankkeessa rakennetaan Digitaalisen palvelutuotannonhallinta -toimintamallia. Digitaalisen palvelutuotannonhallinnan malli koostuu 2 osiosta:
-Miten digitaalista palvelutuotantoa kehitetään hallittavammalla tavalla?
-Mitä digitaalisessa palvelutuotannossa otetaan kehittämisen kohteeksi?DAIM-palvelutuotantomallin visuaalinen kuvaus

Toimenpide 2: Digitaalinen, älykäs ja vuorovaikutteinen palvelutuotanto -koulutuskokonaisuus

2.1 Palvelunhallinta ja palvelumuotoilu digiajalla (19-21.10.2020 ja 26.10.2020)

Kurssin tavoitteena oli antaa osallistujille yleiskuva, miten digitaalisia palveluita voidaan hallita ja johtaa digitaalisessa taloudessa ja miten palveluita voidaan suunnitella täyttämään kasvavat automaatiotarpeet. Kurssin jälkeen osallistujat ymmärsivät palvelunhallinnan hyödyt liiketoiminnalle, palveluntarjoamiseen liittyvät roolit ja toimintatavat sekä liiketoiminnan ajurit palveluautomaation taustalla. Osallistuja kykenivät nimeämään palvelunhallintaan liittyvät kyvykkyydet, tunnistaa palvelunarvojärjestelmään ja arvoketjuun liittyvät osat sekä hahmotella palveluautomaatiomallin (Service Automation Blueprint) luonnoksen.

2.2 ITIL4 Create, Deliver and Support (5.1 & 7.-8.1.2021)

ITIL® 4 Create, Deliver and Support -valmennus opetti integroimaan erilaisia arvovirtoja ja aktiviteetteja IT:n mahdollistavien palveluiden ja tuotteiden luomiseksi ja toimittamiseksi sekä tukemiseksi. Moduuli myös opetti, kuinka tuottaa innovatiivisia ja luotettavia teknologian mahdollistamia palveluita yhä kilpailluimmilla markkinoilla.

 

2.3 Identiteetin- & pääsynhallinta koulutus (15-16.4.2021)

Identiteetin- ja pääsynhallinta(IAM) koulutus sisälsi perusteet, joiden avulla osallistujat pystyvät kartoittamaan oman organisaationsa IAM-toimintansa tason ja parantamaan ymmärrystä miten sitä voitaisiin parantaa.

Toimenpide 3: Digitaalisen palvelutuotannon ja tekoälyn osaamistason mittaus

Toimenpiteen tavoitteena on suorittaa digitaalisen palvelutuotannon ja tekoälyn osaamistason mittausta Pohjois-Savon alueella yli toimialarajojen. DAIM-hanke on suunnitellut haastattelututkimuksen lomakkeen ja käynnistänyt haastatteluiden suorittamisen joulukuussa 2020. Mikäli haluat osallistua haastatteluun, ota yhteyttä katri.lemmetty@uef.fi tai topi.rytkonen@uef.fi.

Toimenpide 4: DAIM-työpajat ja Digikahvi-verkostotapaamiset

4.1 Saavutettavuustyöpaja (1.12.2020) (Työpajan tallenteen tilaus)

DAIM-hankkeen Saavutettavuustyöpajassa kasvatettiin yritysten osaamista web-palveluiden saavutettavuudesta ja EU:n Saavutettavuusdirektiivistä. ”Saavutettavuusdirektiivi ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö vaativat viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta astui voimaan 1.4.2019. ” -Valtiovarainministeriö

Saavutettavuuden käsittely yleisistä vaatimuksista mm. mitä tarkoittaa, laki ja sen velvoitteet, saavutettavuuden mittaaminen ja periaatteet sekä saavutettavuuden huomioiminen käytännössä (eli sisällön saavutettavuus käytännön esimerkkien avulla). Kouluttajana toimi Kari Selovuo joka on IAAP (International Association of Accessibility Professionals) jäsen ja sertifioitunut saavutettavuusasiantuntija CPWA (CPACC + WAS).

Toimenpide 5: Tulosten levittäminen

Digitaalisuutta palvelutuotantoon -onlineseminaari (2.10.2020)

Palvelutuotanto on muuttumassa yhä digitaalisemmaksi ja älykkäämmäksi ja asiakkailla on yhä kovemmat odotukset palveluntarjoajia kohtaan. Digitaalisuutta palvelutuotantoon -seminaari tuo esille yritysten hyviä kokemuksia digitalisaation toteuttamisesta sekä työkaluja, menetelmiä ja hyviä käytäntöjä, joilla palveluita saadaan tuotettua ja tarjottua asiakkaille kustannustehokkaasti mutta modernilla ”twistillä”.

Identity & Access Management -webinaari (21.4.2021)

Digitalisaation aikakaudella tietoturva on yksi tärkeä kilpailutekijä. Hyvin toimiva käyttäjä ja pääsynhallinta (Identity and Access Management, IAM) on paitsi välttämätön tietoturvan kannalta, myös merkittävä kustannussäästöjen lähde. Tapahtumassa kuultiin käytännön esimerkkejä Kuopion Kaupungilta, Ponsselta sekä Efecteltä.

Etätoimistolla käryää digi -webinaari (6.5.2021)

Webinaarin teemoina olivat työn murros, tulevaisuuden työ, miten suojata tiedot pahantahoisilta hakkereilta ja identiteettivarkailta sekä ihmisen ja koneiden erot digitalisaatiossa. Paikalla oli puhumassa isoja teknologia alan nimiä, kuten Maria Ritola, Laura Kankaala sekä Perttu Pölönen.

DAIM-hankkeen viestintäsuunnitelma – Hankeviestinnän ja tiedottamisen kanavat

DAIM-websivusto linkki
DAIM Facebook linkki
DAIM LinkedIn (tulossa)

Älyä asiakaspalveluun –lehtiartikkeli

Verkostoitumistapahtumat

17.9.2020 Elisa ICT-Day
27-28.10.2020 Freshworks Refresh 2020
28.10.2020 Elisa puheentunnistus
11.02.2021 KIWA Inspectan tietoturvawebinaari: Pettääkö tietoturva?