Alzheimermarkkeritutkimukset

Biomarkkerilaboratorion logo

Alzheimermarkkeritutkimukset

Yllä ovat valikot Biomarkkerilaboratorion maksupalvelutoimintana tehtäviin määrityksiin.

Alzheimerin taudin aiheuttamat aivomuutokset kehittyvät hitaasti, ja ne ovat havaittavissa jo vuosia ennen kuin tauti aiheuttaa kliinisiä oireita. Alzheimerin taudin aivomuutoksiin liittyviä proteiineja ovat tau-proteiini sekä sen fosforyloitunut muoto fosfo-tau, ja amyloidi-beta42, joita voidaan mitata selkäydinnesteestä.

Terveisiin henkilöihin verrattuna Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla selkäydinnesteen amyloidi-beta42 pitoisuus on alentunut, tau- ja fosfo-tau -pitoisuudet ovat kohonneet. Tutkimustieto selkäydinnesteen markkereiden käytettävyydestä Alzheimerin taudin diagnostiikassa on kasvanut niin vakuuttavaksi, että selkäydinnestetutkimukset sisältyvät yhtenä positiivisena varmentavana tutkimuksena nykyiseen Alzheimerin taudin diagnostiseen kriteeristöön.

Testistä voi olla hyötyä etenkin lieväoireisilla potilailla, joilla epäillään Alzheimerin tautia, depression ja Alzheimerin taudin erotusdiagnostiikassa, sekä potilailla, joilla on epätyypillinen taudinkuva.

Alzheimerin taudin merkkiainemenetelmät ovat laboratoriossamme käyttötarkoitustaan varten validoituja. Seuraamme niiden laatua jatkuvasti sisäisten kontrollien avulla ja osallistumalla kansainväliseen, The Alzheimer’s Associationin organisoimaan laaduntarkkailuohjelmaan. Li-FosTau, Li-Tau ja Li-BAm42 ovat akkreditoituja tutkimuksia.

Akkreditoitu testauslaboratorio

FINAS-akkreditointitunnus

 

 

 

Laboratorio on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T320, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189:2013.

Merkkiaineiden hinnat

Merkkiaineiden Li-FosTau, Li-Tau, Li-BAm42 hinnat 1.6.2022 alkaen:

  • Kolmen merkkiaineen yhdistelmä: 381,00 €
  • Kahden merkkiaineen yhdistelmä: 285,00 €
  • Yksittäinen merkkiaine: 177,00 €

Lisätietoja

Laboratorion johtaja
Sanna-Kaisa Herukka, FT
Kliininen lääketiede / Neurologia
Itä-Suomen yliopisto
Kuopion kampus
040 548 62 47
sanna-kaisa.herukka( at )uef.fi

Asiakaspalaute

Voittte antaa palautetta toiminnastamme Asiakaspalaute-sivulla. Palautteenne on meille tärkeä !

 

Päivitetty 1.6.2022