Elämänlaatua ruuasta
Ruuasta, syömisestä ja ravitsemuksesta keskusteleminen omien ohjattavien kanssa voi olla haastavaa. Moni kuitenkin hyötyy siitä, että aiheita käsitellään yhdessä. Ruokateemojen tuomisessa osaksi omaa ohjaustyötä auttavat Elämänlaatua ruuasta -toimintamalli ja työkalut.
Elämänlaatua ruuasta -toimintamalli on kehitetty vuosina 2021–2023 toteutetussa Elämänlaatua ruuasta -hankkeessa Päijät-Soten, Itä-Suomen yliopiston ja Vates-säätiön yhteistyönä. Lue lisää hankkeesta. Toimintamallia kehitettiin erityisesti sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan palveluissa. Päämääränä hankkeessa oli edistää työelämän ulkopuolella olevien kokonaisvaltaista ravitsemusterveyttä ja ruokaan liittyvää elämänlaatua, sekä tukea työ- ja toimintakykyä.
Hankkeen tuotoksena syntynyt Elämänlaatua ruuasta -toiminta (ELR-toiminta) on nuorille ja aikuisille suunnattua ryhmämuotoista tekemistä, jossa käsitellään ruokaan, syömiseen ja ravitsemukseen liittyviä aiheita. Kyseessä on hyvinvointia tukeva matalan kynnyksen toimintamuoto, jossa ohjaajan ei tarvitse olla ruoka- tai ravitsemusalan ammattilainen.
ELR-toiminnassa osallistujia ohjataan lempeällä otteella oman ruokaelämän pohdintaan ja yhteisiin keskusteluihin. Pohdinta ja keskustelut voidaan halutessa yhdistää monenlaiseen tekemiseen, kuten ruuanvalmistukseen, kauppareissuihin, eväsretkiin ja moneen muuhun. Näin myös ruokaan, syömiseen ja ravitsemukseen liittyvät tiedot ja taidot kehittyvät.
Alla olevan linkin takaa löytyvä video kertoo lisää Elämänlaatua ruuasta -toimintamallista (kesto 2.09 min). Video avautuu uuteen välilehteen.
Elämänlaatua ruuasta -toiminnan alla esitellyt materiaalit ja työkalut tarjoavat tukea ja apua ruokatoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Työkalujen ja materiaalien käyttö opastetaan tarkemmin toiminnan eri vaiheiden kuvauksen yhteydessä.
Ohjaajan opas toimii ohjaajan tukena ja apuna toimintaa käynnistäessä ja ohjatessa.
Ruokakompassi on suunnittelun apuväline, jonka avulla voit kartoittaa osallistujien ruokaan liittyvät toiveet ja tarpeet.
Elämänlaatua ruuasta -toimintapankki tarjoaa monipuolisesti ruokaan liittyvää tekemistä ja toimintaideoita.
Toimintapankki – Tervetuloa Elämänlaatua ruuasta -toimintapankkiin! (linkki avautuu uuteen välilehteen)
Ruokatoiminnan resepti on yhdessä täytettävä Elämänlaatua ruuasta -toiminnan suunnitelma, joka tekee näkyväksi, mihin toiveisiin ja tarpeisiin ruoka-aiheisessa toiminnassa keskitytään.
LISÄMATERIAALIT
Elämänlaatua ruuasta -kortit (tulostettavat)
Elämänlaatua ruuasta -kortit on tarkoitettu avuksi omien ruokaan ja syömiseen liittyvien ajatusten ja valintojen pohdiskeluun. Monikäyttöisiä kortteja voidaan hyödyntää niin itsenäisessä pohdinnassa kuin pari- ja ryhmäkeskustelujen tukena. Ne soveltuvat hyvin myös yhteisen tapaamisen aloittamiseen tai lopetukseen.
Elämänlaatua ruuasta -korttipakka (linkki avautuu uuteen välilehteen)
Makupalapeli tarjoaa pieniä maistiaisia Elämänlaatua ruuasta -toiminnasta. Peli koostuu yhteisistä keskustelunaiheista ja pelaaminen on helppoa. Oiva tapa tutustua toimintaan!
Elämänlaatua ruuasta -toiminnan käynnistäminen alkaa sinun eli ohjaajan tutustumisella toimintaan. Tutustuminen tapahtuu katsomalla tältä sivulta löytyvät viisi videota. Kokonaisuuden läpi käyminen vie aikaa korkeintaan kaksi tuntia.
Videoista saat kaikki tarvittavat eväät Elämänlaatua ruuasta -toiminnan käynnistämiseen ja ohjaamiseen. Videot opastavat myös tarjolla olevien työkalujen ja materiaalien käyttöön.
Videoiden katsomisen jälkeen voit ladata käyttöösi kaikki tällä sivulla olevat materiaalit ja työkalut ja aloittaa toiminnan. Huomaathan materiaaleja jakaessasi mainita, mistä ne ovat peräisin.
Voit myös testata toimintaa osallistujien kanssa ennen tutustumisvideoihin paneutumista Makupalapelin tai Elämänlaatua ruuasta -korttien avulla. Löydät ne tämän valikon Lisämateriaalit-kohdasta.
Perehdytyksen ensimmäisen vaiheen tarkoituksena on taustoittaa, mistä Elämänlaatua ruuasta -toiminnassa on kysymys ja mihin toiminta perustuu.
Alla olevan linkin takaa löytyvällä videolla Elämänlaatua ruuasta -hankkeen projektikoordinaattori Johanna Puttonen esittelee toimintaa ja sen tausta-ajatuksia. Video avautuu uuteen välilehteen.
1. vaiheeseen liittyvät työkalut ja materiaalit:
Ohjaajan opas toimii ohjaajan tukena ja apuna toimintaa käynnistäessä ja ohjatessa. Ohjaajan opas kertaa tämän perehdytyksen sisällöt sekä esittelee työkalujen käytön.
Elämänlaatua ruuasta -toiminta aloitetaan yhdessä toimintaan orientoitumalla.
Alla olevan linkin kautta avautuvalla videolla Johanna kertoo tarkemmin, miksi näin toimitaan ja miten tämä orientoituminen käytännössä toteutetaan. Video avautuu uuteen välilehteen.
2. vaiheeseen liittyvät työkalut ja materiaalit:
Alla olevan linkin takaa löydät ohjeet ruokasuhdekollaasin toteuttamiseen ja purkamiseen ryhmässä.
Elämänlaatua ruuasta -toiminnassa ei ole ennalta määriteltyjä sisältöjä, vaan tekeminen valitaan sen mukaan, millaisia toiveita ja tarpeita ryhmäläisillä on.
Johanna esittelee alla olevan linkin takaa löytyvällä videolla suunnittelun periaatteet sekä osallistujien toiveiden ja tarpeiden kartoittamista varten kehitetyn Ruokakompassi-työkalun. Video avautuu uuteen välilehteen.
3. vaiheeseen liittyvät työkalut ja materiaalit:
Voit avata Ruokakompassin alla olevan linkin kautta.
Kun toimintaan osallistuvien toiveet ja tarpeet on selvitetty, voidaan ruokaan, syömiseen ja ravitsemukseen liittyvien aiheiden parissa toimia yhdessä monin tavoin.
Alla olevan linkin takaa löytyvällä videolla Johanna ja Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin kehitystyössä mukana ollut Anna Päätalo kertoo esittelevät toimintavaiheen periaatteet sekä ruoka-aiheista tekemistä sisältävän toimintapankin. Video avautuu uuteen välilehteen.
4. vaiheeseen liittyvät työkalut ja materiaalit:
Alla olevan linkin kautta pääse Elämänlaatua ruuasta -toimintapankkiin. Linkki avautuu uudessa välilehdessä.
Toimintapankki – Tervetuloa Elämänlaatua ruuasta -toimintapankkiin! (linkki avautuu uuteen välilehteen)
Ruokatoiminnan resepti on yhdessä täytettävä Elämänlaatua ruuasta -toiminnan suunnitelma, joka tekee näkyväksi, mihin toiveisiin ja tarpeisiin ruoka-aiheisessa toiminnassa keskity- tään. Suunnitelmaan voi suoraan aikatauluttaa, mitä toimin- tapankin harjoituksia käsitellään milloinkin.
Voit avata Ruokatoiminnan reseptin alla olevan linkin kautta.
Toiminnan lomassa tai ryhmän toiminnan päättyessä on tärkeää pysähtyä miettimään, onko yhdessä tehty ja harjoiteltu niitä asioita, joita Ruokakompassi toi esiin. Nämä hetket tarjoavat myös jokaisella mahdollisuuden pohtia, millaisia oivalluksia ja oppia toiminta on tuottanut. Reflektointi voi hyvin nostaa myös esiin uusia toiveita ja tarpeita, joita voidaan hyödyntää jatkosuunnitelmia tehdessä.
Alla olevan linkin takaa löytyvällä videolla Johanna kertoo lisää Elämänlaatua ruuasta -toiminnan viimeisestä eli viidennestä vaiheesta. Video avautuu uuteen välilehteen.
5. vaiheeseen liittyvät työkalut ja materiaalit:
Pohdintapuu on kätevä työkalu koko yhteisön tai ryhmän yhteiseen toiminnan reflektointiin. Voit avata Pohdintapuun alla olevan linkin kautta.
Ruokakompassi – mihin päädyin? on itsenäisen reflektion työkalu, jota käytetään kun Elämänlaatua ruuasta -toiminta on lopuillaan tai siirrytään uusien teemojen käsittelyyn. Voit avata Ruokakompassin alla olevan linkin kautta.
Olet nyt tutustunut ELR-toiminnan vaiheisiin ja työkaluihin. Seuraavaksi voit lähteä suunnittelemaan ja käynnistämään omaa ELR-toimintaa. Alla oleva muistilista tiivistää ELR-toiminnan vaiheet ja niihin liittyvät työkalut ja materiaalit.
Jäikö jokin epäselväksi tai kaipaatko tukea ELR-toiminnan suunnittelemiseen tai käynnistämiseen? Ota rohkeasti yhteyttä ELR-tukitiimiin! Yhteystiedot löydät alta.
Elämänlaatua ruuasta -toiminnan tueksi on kehitetty erilaisia lisämateriaaleja, joita voidaan hyödyntää monin tavoin perustoiminnan lisänä tai osana.
Elämänlaatua ruuasta -kortit (tulostettavat)
Elämänlaatua ruuasta -kortit on tarkoitettu avuksi omien ruokaan ja syömiseen liittyvien ajatusten ja valintojen pohdiskeluun. Monikäyttöisiä kortteja voidaan hyödyntää niin itsenäisessä pohdinnassa kuin pari- ja ryhmäkeskustelujen tukena. Ne soveltuvat hyvin myös yhteisen tapaamisen aloittamiseen tai lopetukseen.
Elämänlaatua ruuasta -korttipakka (linkki avautuu uuteen välilehteen)
Makupalapeli tarjoaa pieniä maistiaisia Elämänlaatua ruuasta -toiminnasta. Peli koostuu yhteisistä keskus- telunaiheista ja pelaaminen on helppoa. Oiva tapa tutustua toimintaan!
Lisätietoa Elämänlaatua ruuasta -toiminnasta tarjoavat:
- Toimintamallin kuvaus Innokylässä (linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Vates-säätiön Elämänlaatua ruuasta -verkkosivu (linkki avautuu uuteen välilehteen)
Elämänlaatua ruuasta -toimintaa ja -työkaluja koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä osoitteeseen: ravitsemusterapeutti@paijatha.fi