Cristabiopsia ja luun tetrasykliinileimaus

Heikki Kröger
Itä-Suomen yliopisto ja KYS

Cristabiopsia voidaan ottaa joko vertikaalisesti suoliluusiiven päältä tai horisontaalisesti, transiliakaalisesti, suoliluusiiven läpi. Jälkimmäinen tekniikka on suositeltavampi, sillä näyte on helpompi ottaa ja se säilyy varmemmin ehjänä (näytteessä molemmat korteksit).

Luubiopsiakairan sisämitan tulee olla läpimitaltaan 5 mm vertikaalisessa tekniikassa ja 7 mm horisontaalisessa tekniikassa. Horisontaalisessa tekniikassa näytteen pituus riippuu suoliluusiiven paksuudesta, vertikaalisessa tekniikassa biopsian tulee olla 2-3 cm pitkä. Mikäli luubiopsiakairaa ei ole käytettävissä, voi näytteen ottaa taltalla suoliluusiiven päältä.

Biopsiapaikka on n. 2-4 cm spina iliaca anterior superiorista taaksepäin. Horisontaalisessa tekniikassa paikka on tästä pisteestä vielä 2 cm alaspäin. Potilas on selinmakuulla ja lantion alle kannattaa laittaa pieni korotus. Pesut ja peittelyt tehdään leikkaussaliaseptiikaa noudattaen.

Iho, subcutiksen lisäksi periosti tulee puuduttaa huolellisesti molemmin puolin pitkää neulaa käyttäen. Yleisesti käytetään lisäksi lyhyttä i.v. anestesiaa. Ihoviilto on tavallisesti n. 2 cm. Sakseilla edetään periostin pintaan, joka avataan veitsellä, mikäli käytetään vertikaalista tekniikkaa. Horisontaalisessa tekniikassa suoliluusiiven pintaan voi edetä ulomman holkkiosan sisään asetettua kärkiperforaattoria käyttäen.

Biopsia otetaan kairalla välttäen liikaa voiman käyttöä, joka rikkoo yleensä näytteen. Ulompi holkkiosa asetetaan tiiviisti luun pintaa vasten. Ulomman holkin sisään asetetaan sahalaitainen poraosa, jota kevyesti kiertäen otetaan biopsia.

Horisontaalisessa tekniikassa vastuksen hävittyä kierretään poraa kevyesti vielä muutama kierros, jonka jälkeen pora poistetaan vastapäivään kiertäen.
Vertikaalisessa tekniikassa tulee pysyä cristalehtien välissä. Kun on edetty n. 2-3 cm, biopsia saadaan irtoamaan kevyesti poraa kääntelemällä.

Biopsiakohtaan voi viedä ulomman holkkiosan kauttaa luuvahaa tai Surgicelia. Haava suljetaan kerroksittain ja komprimoivin sidoksin. Ompeleet poistetaan 7 vuorokauden kuluttua.

Näyte laitetaan 70-80 % alkoholiin ja toimitetaan lähetteen kera luun histomorfometriseen tutkimukseen:

Itä-Suomen yliopisto
SIB-Labs / Ritva Savolainen
Snellmania
PL 1627, 70211 Kuopio

Tetrasykliinileimauksen suorittaminen ennen biopsiaa

 • potilaalle varataan aika toimenpiteeseen joko polikliiniseen toimenpideyksikköön tai leikkauspotilailla järjestetään leimaus ennen toimenpidettä
 • huomioi, että leimaus vaatii aikaa noin kolme viikkoa (20-23 vrk)
 • potilaalle annetaan tetrasykliinitabletit mukaan (tai kirjoitetaan niistä resepti) ja häntä kehoitetaan nauttimaan tabletit allaolevan ohjeen mukaisesti kahtenä lyhyenä ’kuurina’. Pvm:t merkitään potilasohjeeseen.
  •  Oricyclin/Apocyclin tbl 500 mg 3:sti vrk:ssa 2 vuorokauden ajan (yht. 6 tbl)
  • 10 vuorokauden tauko
  • Oricyclin/Apocyclin tbl 500 mg 3:sti vrk:ssa 2 vuorokauden ajan (yht. 6 tbl)
  • 5 – 7 vuorokauden tauko
  • Biopsia
 • potilaan ei tule käyttää maitotuotteita, antasideja tai rautalääkkeitä 2 tuntia ennen tai jälkeen tablettien oton

Luunäyte (ohje potilaalle)

Teiltä on suunniteltu otettavaksi luunäyte mikroskooppista tutkimusta varten.

Näyte (n. 5 – 7 x 20mm) otetaan lantioluusta paikallispuudutuksessa/lyhyessä nukutuksessa.

Ennen näytteenottoa Teidän tulee ottaa Oricyclin (tai Apocyclin) -tabletteja oheisen ohjeen mukaisesti. Kyseessä on tavallinen tetrasykliiniantibiootti, joka toimii eräänlaisena merkkiaineena luun aineenvaihduntaa tutkittaessa.

Ottakaa tabletit seuraavasti:

____1 tbl 3:sti vrk:ssa [   ]
____1 tbl 3:sti vrk:ssa [   ]

10 vrk:n tauko

___1 tbl 3:sti vrk:ssa [   ]
___1 tbl 3:sti vrk:ssa [   ]

5-7 vrk:n tauko

          Luunäytteen ottopäivä:   ____.____

Tabletit voi ottaa ruuan yhteydessä, mutta maitotuotteita, mahahappoja neutralisoivia lääkkeitä tai rautalääkkeitä ei tule nauttia kahta tuntia ennen eikä jälkeen tablettien oton. Tabletit voi ottaa esim. klo 8, 14 ja 20.

Ottakaa tabletit huolellisesti ja merkitkää tablettien otto tähän lomakkeeseen unohtamisen välttämiseksi.

Palauttakaa lomake toimenpiteeseen tullessanne.