Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa toteutettavaa ruokakasvatusta on kehitetty aktiivisesti viime vuosien ajan. Nyt on aika ottaa hyviksi todetut toimintamallit ja työkalut käyttöön kaikissa Suomen kunnissa niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessa!

Toimiva ja vaikuttava ruokakasvatus kaipaa asiaan perehtyneitä kasvattajia ja siksi eri toimintamallit tarjoavat verkkokoulutuksia ruokakasvatuksesta. Neuvokas perhe ruokakasvatus tai Maistuvan koulun uutiskirjeen tilaamalla saat ensimmäisten joukossa tietoa myös erilaisista lyhyistä koulutuswebinaareista. Laajemman perehtymisen aiheesta saa täydennyskoulutuskokonaisuudesta (5 op), jonka toteuttaa Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus. Maksuton täydennyskoulutuskokonaisuus tarjoaa varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja opetushenkilöstölle ruokakasvatuksen sisältöosaamista ja pedagogista ammattitaitoa. 

Ruokakasvatuksen kehittämisen työkalut ovat jaossa kaikille. Ruokakasvatuksessa tapahtunutta kehitystä seurataan osana hanketta sekä alueellisesti että valtakunnallisesti nykytila.fi -verkkopalvelun avulla. Löydätkö sieltä jo kuntasi?

Osalle kunnista tarjoamme toimintamallien haltuunottoon erityistä tukea. Kuntalähtöisesti toteutetut kehittämisprosessit kannustavat moniammatillisesti koko kuntaa kehittämään ruokakasvatustoimintaa päiväkodeissa ja kouluissa. Ruokakasvatuksen toimintamalleja pyritään jalkauttamaan kuntien rakenteisiin ja integroimaan kuntien varhaiskasvatus-, opetus- ja hyvinvointisuunnitelmiin.

KOKOAVA-hankkeen toteuttavat vuosina 2021–2023 Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto ry. Hanke on yksi Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamista Ruokaketjun kehittämishankkeista.