UEF 10 -suo -kampanja

Itä-Suomen yliopiston juhlavuosi huipentui suon ostamiseen

Itä-Suomen yliopisto täytti tänä vuonna 10 vuotta ja järjesti juhlavuoden puitteissa kymmenvuotisjuhlakampanjan. Tuotolla haluttiin perustaa Itä-Suomeen yksityinen suoluonnon suojelualue virkistys- ja tutkimuskäyttöön. Nyt juhlavuosi on huipentunut suojeltavan suon hankintaan. Juhlavuoden kampanja tuotti yhteensä noin 19 000 euroa, jolla Luonnonperintösäätiö on ostanut Kiuruveden Ylpässuon eteläosasta reilun 10 hehtaarin suojeltavan alueen.

”UEF10-suolla” esiintyy maakunnassa harvinaista järvikortevaltaista märkää luhtanevaa. Puusto on luonnontilaista, ja suolla asuu riekkoja sekä hömötiaisia. Kyseinen aapasuo on suurimmalta osaltaan alkuperäisessä muodossaan reunojen ojituksista huolimatta. Nyt ojat voidaan todennäköisesti kaivaa umpeen tai kääntää niiden vesi takaisin suolle.

– Voimme kampanjan voimin siis antaa Itä-Suomelle lahjan, joka säilyy tuleville sukupolville, tiivistää rehtori Jukka Mönkkönen lahjoitusta.

Mönkkönen kertoo, että suoalueelle haetaan nyt luonnonsuojelulain mukainen rauhoituspäätös. Suolla pätevät normaalit virkistyskäytön mahdollistavat jokamiehenoikeudet, ja suojelusopimukseen määritellään myös mahdollisuus tutkimustoimintaan. Yksi Uefin tutkimus- ja koulutusprofiilialueista liittyy ympäristön muutosten ja luonnonvarojen kestävän käytön tutkimukseen.

– Strateginen tavoitteemme on rakentaa vastuullista ja kestävää tulevaisuutta. Soiden suojelu edistää osaltaan suomalaisen suoluonnon, kestävän tulevaisuuden ja samalla koko elinyhteisömme hyvinvointia. Kiitänkin lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneitamme, sidosryhmien edustajia sekä niitä kansalaisia, jotka osallistuivat kanssamme suon hankintaan.