Osa 5. Kehosuhde
Osan tavoitteet:
- Tunnistaa, millainen suhde itsellä on omaan kehoon
- Tutustua myönteisen kehonkuvan viitekehykseen
- Tutustua kehoteemaisiin harjoituksiin
Osan tehtävät:
- Harjoitus: Body appreciation scale -kysely (BAS2)
- Lue teksti: Myönteisen kehonkuvan viitekehys
- Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen
Johdanto teemaan
Oletko koskaan miettinyt, miten suhtaudut omaan kehoosi? Katsotko peilikuvaasi lempeästi vai näetkö helposti itsessäsi vain virheitä ja muutosta kaipaavia kohtia? Entä vertailetko omaa kehoasi muihin vai iloitsetko omasta ainutlaatuisuudestasi?
Tässä osiossa keskitytään tunnistamaan ja tutkailemaan suhdettamme omaan kehoomme Body Appreciation scale -kyselyä apuna käytetään. Oman kehosuhteen tutkailun lisäksi tutustutaan KEHUVA-toiminnassa käytettyyn myönteisen kehonkuvan viitekehykseen.
Tehtävä 1. Harjoitus: BAS2-kysely
Vastaa Body Appreciation Scale -kysely (BAS2) kyselyn väittämiin itsenäisesti. Pohdi tämän jälkeen joko parin kanssa/ryhmässä tai itsenäisesti seuraavia kysymyksiä:
- Miltä harjoituksen tekeminen tuntui? Kiinnititkö vastatessasi huomiota erityisesti ulkonäköösi vai myös kehon toiminnallisuuteen? Opitko itsestäsi ja suhteestasi omaan kehoosi jotain uutta?
- Pohtikaa, voisiko testin tekeminen olla joillekin vaikeaa? Miksi tai miksi ei? Miten testiä voisi hyödyntää kehoteeman käsittelyssä asiakkaiden kanssa?
Tehtävä 2. Lue teksti: Myönteisen kehonkuvan viitekehys
Lue linkin takaa löytyvä teksti myönteisen kehonkuvan viitekehyksestä. Kerro tämän jälkeen keskustelualueella, mitä ajatuksia teksti herätti.
Tehtävä 3. Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen
KEHUVA-verkkokoulutuksen käytyäsi saat tunnukset materiaalipankkiin, johon on koottu KEHUVA-hankkeen aikana kehitettyjä tai hyödynnettyjä harjoituksia ruoka- ja kehoteemaan liittyen. Tutustu kolmeen materiaalipankista poimittuun esimerkkiharjoitukseen ja pohdi alla olevia kysymyksiä oppimispäiväkirjaasi.
- Soveltuisivatko harjoitukset tai jokin niistä omaan työhösi? Miksi tai miksi ei? Jos olet opiskelija, voit pohtia harjoituksia tulevan työsi kannalta.
- Pohdi, millaisissa tilanteissa harjoitukset tai jokin niistä voisi toimia?
Miten kehotietoisuus liittyy syömiseen?
KEHUVA-tiimi on tehnyt yhteistyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun SomeBody-tiimin kanssa ja tästä yhteistyöstä on syntynyt mm. Somebody ja ruoka -koulutus. Alta kuunneltavissa olevalla podcast-jaksossa SomeBody-ohjaaja ja -kouluttaja Veera Gustafsson avaa kuulijoille, mitä on SomeBody-ryhmätoiminta ja kenelle se on tarkoitettu. Lisäksi tutustutaan muun muassa psykofyysiseen fysioterapiaan ja kehotietoisuuteen.
Kuuntele podcast (avautuu uudessa välilehdessä)
Tuotanto ja tekninen toteutus: Katarina Blomqvist, Slap Media.