Konferenssi 2023

Kansainvälinen itkuvirsikonferenssi

Itkuvirret eli itkut on ympäri maailmaa tunnettu rituaalisen suremisen perinne, jonka käytännöt ja merkitykset vaihtelevat kulttuurista ja kontekstista toiseen.

Tässä konferenssissa tarkastelemme itkuvirsiperinteitä ja itkuvirsien moninaisuutta, itkujen merkityksiä ja käytäntöjä muuttuvassa maailmassa. Tavoitteenamme on pohtia ajankohtaisia kysymyksiä ja näkökulmia, jotka ovat olennaisia itkuvirsiperinteille, sekä etsiä yhteisiä linjoja eri kulttuurien perinteiden ja keskusteluiden välillä. Konferenssissa lähestymme itkuja muun muassa perinteisenä, uudistettuna, historiallisena, säilytettynä, pelastettuna, elvytettynä, muokattuna, välitettynä, omittuna, koettuna, aistittuna, tallennettuna, arkistoista kaivettuna, uudelleentulkittuna sekä punoutuneena johonkin uuteen – mutta ei tyystin kadonneena.

Tapahtuma jakautuu kahteen osioon. Tapahtuman ensimmäisenä päivänä ohjelmassa on suomenkielinen yleisöluento nyky-Suomen moninaisesta itkuvirsiperinteestä ja konsertti, jossa on itkuvirsiä ja itkuperinteistä inspiroitunutta musiikkia. Tapahtuman toinen ja kolmas päivä on omistettu kansainvälisille tutkimusesitelmille ja kutsuluennoille. Tapahtuman toinen ja kolmas päivä ovat englanninkieliset.

Tarkemmat tiedot englanninkielisellä konferenssi-sivulla.

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksut

Konferenssin osallistumismaksu 60 €, ja se sisältää konsertin (ma) ja konferenssilounaat (ti & ke). Yleisöluento maanantaina on ilmainen, samoin konferenssin keynote-lennoille ovat tervetulleita kaikki.

Tapahtumaan ilmoittautuminen on avoinnaesitelmän pitäville osallistujille 19.2.2023 saakka ja muille osallistujille 15.4.2023 saakka. Ilmoittautumislomakkeelle: https://registration.contio.fi/uef/Registration/Login?id=5478-T_5478-6325.

Tarkemmat tiedot konferenssin englanninkielisellä sivulla.

Järjestäjät

Kyynelkanavat – Itkuvirsiperinne nyky-Suomessa -hanke, Itä-Suomen yliopisto, Koneen Säätiö
Karjalan Sivistysseura
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Konferenssin yhteystiedot: laments2023@gmail.com