Surento: Runolaulua ja itkuvirsiä
Surento: Runolaulua ja itkuvirsiä
Konsertti Nikolainsalissa la 29.04.2023 klo 15
Tampereen ortodoksinen seurakuntatalo, Tuomiokirkonkatu 27, Tampere
Surento: Liisa Matveinen, Emmi Kuittinen, Emilia Kallonen.
Alkusanat: Itkuvirsiperinteestä ennen ja nyt, Riikka Patrikainen TM, väitöskirjatutkija
Vapaa pääsy. Ohjelma 10 €.
Maksullisen kahvitarjoilun järjestää Hervannan Karjala-seura.
Kansanlauluyhtye Surennon akustisessa konsertissa kuuluvat uudet sekä perinteiset runolaulu, itkuvirret ja improvisaatio. Liisa Matveinen, Emmi Kuittinen ja Emilia Kallonen ovat karjalaiseen ja inkeriläiseen perinteeseen sekä itkuvirsiin erikoistuneita laulajia ja itkijöitä.
Konsertin johdantona väitöskirjatutkija TM Riikka Patrikainen kertoo itkuvirsiperinteestä ennen ja nyt. Vahvasti yhteisöelämään sitoutunut perinne on saanut uusia muotoja kulttuurisen ja sosiaalisen ympäristön muuttuessa.
Konsertti järjestetään osana Koneen Säätiön rahoittamaa Kyynelkanavat-hanketta, joka tutkii tieteen ja taiteen keinoin moninaista itkuvirsiperinnettä nyky-Suomessa. Yhteistyössä on Tampereen ortodoksinen seurakunta ja Hervannan Karjala-seura.
Karjalaiset itkuvirret ovat surua, huolia ja syvää tunnetta ilmaisevaa, alkujaan rituaalista perinnettä, joka on tunnettu erityisesti Karjalan ortodoksien keskuudessa. Kyseessä ei ole kirkollinen perinne, mutta itkuvirret ovat vuosituhansien ajan heijastaneet kokonaista maailmankuvaa ja toimineet eräänlaisena kansanomaisena ja yhteisöllisenä rukouskielenä. Perinteisesti itkijä on kanavoinut koko yhteisön tunteita ja ylläpitänyt elämän tasapainoa yhteisön sisällä.
Runolaulu on itkuvirsien rinnakkaista musiikkiperinnettä, joka sekin on säilynyt pitkään ja monimuotoisena karjalaislaueilla. Lauletuissa kansanrunoissa kerrotaan myyttisiä tarinoita ja puretaan erilaisia tunnelmia ja tuntoja usein hyvin kauniiden luontokuvauksien avulla.
Surento-yhtyeen muusikot ovat taiteilijoina perehtyneet näihin perinteisiin ja tulkitsevat niitä kunnioittavalla tavalla. Konserttiohjelmistoon tuodut itkuvirret ja runolaulut ovat muusikoiden omia, perinteisistä itkuvirsistä inspiroituneita sävellyksiä ja sanoituksia sekä perinteisten runojen uusia sovituksia.