5. Tutkimuksen jälkeen

Puisista kirjaimista teksti SHARE.
CC BY airpix.

Datan elinkaari jatkuu vielä tutkimuksen päättymisen jälkeen, jolloin tutkimusaineisto voidaan avata, säilyttää tietyn määräajan, pitkäaikais-säilyttää, arkistoida tai hävittää asianmukaisesti.  Datan avaaminen tarkoittaa sen tarjoamista muiden käyttöön mahdollisimman vapaasti. Määräaikaissäilytyksestä puhutaan silloin, kun aineistoa säilytetään tietyn ennalta määritellyn ajan, kun taas aineiston pitkäaikaissäilytyksestä silloin, kun tietoa säilytetään ilman aikarajaa. Pitkäaikaissäilyttäminen ja arkistointi viittaavat monesti samaan asiaan eli säilyttämisen/arkistoinnin alettua aineistoon ei enää tehdä sisällöllisiä muutoksia, mutta sen säilyvyys ja käytettävyys taataan erilaisin toimenpitein.  

Avoimen tieteen myötä tutkimusaineistojen avaaminen on asetettu tiedeyhteisössä yleiseksi tavoitteeksi. Laadukas aineisto on myös meriitti tutkijalle etenkin, jos se on avattu jatkokäytettäväksi.  

Aineistojen avaamista suositellaan aina, kun mahdollista, jotta aineistoja voi käyttää uudelleen vaikkapa uusiin tieteellisiin tutkimuksiin tai opetustarkoituksiin. Yleisenä ohjenuorana voidaan pitää toteamusta: niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä. Yhä useammin tutkijoilta edellytetään tieteellisten artikkeleiden taustalla olevien tutkimusaineistojen avaamista esimerkiksi vertaisarviointia varten. Itä-Suomen yliopiston Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksen mukaan tutkimusaineistot olisi myös avattava aina kun mahdollista tutkimuseettiset ja juridiset seikat huomioiden. Myös tutkimusrahoittajat asettavat tutkimusaineistojen avaamisen yhä korkeammalle prioriteeteissään.  

Katso video

Niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttätöntä: The Elements of FAIR – Accessible, CSC (5:29)

Pohdittavaksi

  • Miten ja missä säilytät aineistoasi projektin päättymisen jälkeen?
  • Voitko jakaa tutkimusaineistosi tai osan siitä muiden hyödynnettäväksi?
  • Missä voisit avata aineistosi ja mihin tarkoituksiin?
  • Missä vaiheessa tutkimusta kannattaa tarkistaa rahoittajan tai tieteenalan suositukset datan jakamiseen liittyen?

Katso video

Tutkimusdatan uudelleenkäytön vaikeuksista kauhukertomuksen muodossa: Data Sharing and Management Snafu in 3 Short Acts, NYU Health Sciences Library, CC-BY (4:40)

Katso video

Näin lisäät CC-lisenssin aineistoosi, Creative Commons Finland (4:29)

(2024-06)

Edellinen: 4. Tutkimusaineiston tallennus, varmuuskopiointi ja jakaminen tutkimuksen aikana

Seuraavaksi: 6. Aineistonhallintasuunnitelma (DMP)