Emilia Kallonen

Emilia Kallonen on kansanlaulaja, esitystaiteilija ja musiikkipedagogi. Hän on kouluttautunut Pohjois-Karjalassa ja toiminut siellä taiteilijana parikymmentä vuotta. Tällä hetkellä hän elää Tampereella ja työskentelee muun muassa Kyynelkanavat-hankkeen taiteilijana ja  tutkija Elina Hytönen-Ng’n työparina.

Laulajana Kallonen on erikoistunut vanhaan karjalaiseen lauluperinteeseen, ja itkuvirret on hänelle rakas ja erityinen alue. Modernina itkijänä hän on uutta luova, perinteseen nojaava esiintyjä ja itkuvirsikouluttaja. Äänellä Itkijät ry.n puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2019.

Karjalaiset perinteet ovat Kalloselle kiehtova innoituksen lähde. Hänen toteuttamissaan laajoissa esityskokonaisuuksissa yhdistyy monipuolisesti perinteitä kunnioittava ja niitä luovasti tulkitseva näyttämöllinen ilmaisu. Vuonna 2016 valmistui etnografinen musiikkinäytelmä Kruuga – Karjalaiset lauluhäät, jonka myötä Kalloselle myönnettiin 2016 Pohjois-Karjalan Taidetoimikunnan Taidepalkinto. Näytelmän musiikki elää edelleen konserttimuotoisesti Kallosen johtaman lauluyhtye Loihun ohjelmistossa. Vuonna 2020 sai kantaesityksensä Kallosen uusin, kuoleman kohtaamista käsittelevä teos KROPU – Suuret surenta-aikaset kallehilla kuusikkosijasilla. Se esitetään myös Kyynelkanavat 2021 -tapahtumassa Ilomantsissa.

Kallosen merkittävä yhteistyökumppani vuosien varrella on ollut perinteentutkija Leena Jääskeläinen. Syksyllä 2020 he toteuttivat yhdessä Joensuuhun Tämän ilman alla –tapahtuman. Kokonaisuus toi esille karjalaisperinteiden estetiikkaa ja kansanviisautta, jossa myös ortodoksisuus on vahvasti läsnä. Jääskeläisen tekstiilinäyttelyn sisään rakentunut elävä tapahtuma koostui esityksistä, työpajoista, luennoista, keskusteluista ja kohtaamisista. Ohjelmassa oli muun muassa Kallosen luoma Itkijä tavattavissa -konsepti, jossa yleisö pääsee keskustelemaan tai kokeilemaan äänellä itkua kahdenkesken itkijän kanssa tai pyytämään häneltä itkuvirttä.