Kliiniset harjoittelut

Logopedian kliiniset harjoittelut valmentavat opiskelijaa työelämään. Itä-Suomen yliopistossa logopedian opintoihin kuuluu yhteensä kuusi harjoittelujaksoa: kliiniset harjoittelut I–IV, moniammatillinen arviointi- ja asiakastyöskentely sekä kliininen päättöharjoittelu. Harjoittelut I–III suoritetaan osana humanististen tieteiden kandidaatin tutkintoa. Harjoittelu IV, moniammatillinen arviointi- ja asiakastyöskentely sekä päättöharjoittelu ovat osa syventäviä opintoja ja kuuluvat filosofian maisterin tutkintoon. Kliinisten harjoitteluiden aikana opiskelija tutustuu puheterapeutin työkenttään ja omaksuu tietoa puheterapeutin työnkuvasta terveydenhuollon eri toimipaikoissa. Harjoittelut I-IV toteutetaan joko yliopistolla yhteistyössä Siun soten kanssa tai julkisen tai yksityisen sektorin puheterapiapalveluita tarjoavassa terveydenhuollon organisaatiossa. Päättöharjoittelu toteutuu aina kentällä.

Harjoittelukohtaiset osaamistavoitteet on määritelty harjoitteluiden opetussuunnitelmissa ja opintojaksokuvauksissa. Osaamistavoitteiden vaatimustaso kasvaa progressiivisesti, sillä opiskelijan taidot syventyvät harjoittelujen edetessä. Harjoittelukohtaisten osaamistavoitteiden lisäksi opiskelija harjoittelee jokaisella opintojaksolla arviointi- ja/tai kuntoutusprosessin kirjallista dokumentointia sekä palautteen antamista ja vastaanottamista. Lisäksi opiskelija tekee havaintoja opiskelutovereiden tai laillistetun puheterapeutin toteuttamista asiakastapaamisista sekä oppii hahmottamaan puheterapeutin roolin ja laajan työnkuvan erilaisten asiakkaiden parissa.

Ennen hajoittelun toteuttamista tulee varmistaa, että organisaatioiden väliset harjoittelusopimukset ovat kunnossa. Harjoittelukohtaiset käytännöt ja vaadittavat asiakirjat on käyty tarkemmin läpi harjoittelujen toteutusohjeissa. Ennen harjoittelun alkua on myös syytä perehtyä puheterapeutin toimintaan liittyvään lainsäädäntöön sekä eettisiin ohjeisiin.