Ensimmäiset Itä-Suomen yliopiston logopedian kandivaiheen opiskelijat esittelivät kevään aikana työstetyt kandidaatintutkielmansa Logopedia tutkii -päivässä 30.5.2024. Tutkielmat olivat parityönä toteutettuja kirjallisuuskatsauksia ja aiheet olivat kauttaaltaan erittäin mielenkiintoisia. Saimme päivän aikana kattavan katsauksen logopedian ajankohtaisiin tutkimuskysymyksiin ja hyvin tehtyjä esityksiä oli ilo seurata. Paikalla kuuntelemassa oli erityisesti logopedian opiskelijoita mutta linjoilla oli myös muutamia kentän puheterapeutteja logoverkostosta. Toivotamme opiskelijoille onnea maisterivaiheen opintoihin ja jäämme innolla odottamaan tulevia pro gradu -tutkielmia.
Tutkijapaneeli 26.9.2023
Keskustelemassa oli neljä tutkijanpolkunsa eri vaiheissa olevaa tutkijaa. Keskustelun aiheina oli oma tutkijan polku, sekä mitä logopediselle tutkimukselle kuuluu ja miltä näyttää tulevaisuus. Tilaisuus oli osa logopedian opiskelijoiden opintoja, mutta paikalla oli myös muita asiasta kiinnostuneita.
Työelämäpaneeli 19.9.2023
Kaikille avoimessa “Logopedian monet kasvot” paneelikeskustelussa eri tahoilla toimivat puheterapeutit kertoivat omasta työstään ja keskustelivat logopedian nykytilasta ja tulevaisuudesta. Tapahtuma oli osa logopedian 1.vuosikurssin opiskelijoijden Logopedian perusteet -kurssia, mutta paikalla oli ilahduttavasti myös paljon muita osallistujia.
Avoin luento 11.9.2023
FT, dosentti Nelly Penttilän luento Yhden puhe pomppii ja toinen puhuu kuin peruna suussa. Katsaus sujuvuuden, ymmärrettävyyden ja prosodian tutkimukseen Suomessa. Mukaansa tempaava luento käsitteli Parkinsonin tautiin, aivovammoihin sekä änkytykseen liittyviä häiriöitä, näkökulmina olivat arviointi, kuntoutus sekä toimintakyky. Lisäksi kuultiin käynnissä olevista tutkimushankkeita (AAVISTUS ja Kuuluva ääni).
Paneelikeskustelu 28.9.2022
Logopedian monet kasvot -työelämäpaneeli tarjosi mielenkiintoisia tarinoita erilaisissa organisaatioissa toimivien puheterapeuttien työstä sekä ajatuksia alan tulevaisuudesta. Jokasyksyinen paneelikeskustelu on osa logopedian ensimmäisen vuosikurssin opintoja, mutta hybridinä pidetty tilaisuus oli avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.
Yritysyhteistyötapahtuma 24.5.2022
Yhdessä LogoTyö ja LogoLab II -hankkeiden kanssa toteutettiin tutustumistilaisuus, jossa esiteltiin laboratoriota ja kartoitettiin yhteistyömahdollisuuksia erityisesti yritysten, oppilaitosten ja terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa. Mukana oli 9 eri organisaation edustajaa ja yhteensä 19 henkilöä joko paikan päällä tai etänä.
Maakuntakiertue syksy 2021 – kevät 2022
LogoTyö-hankkeessa toteutettiin laaja kiertue, jonka aikana tavattiin yhteensä noin 85 puheterapeuttia 24 eri tilaisuudessa Itä- ja Keski-Suomen alueella. Tilaisuuksissa esiteltiin Itä-Suomen yliopiston logopedian koulutusta, LogoTyö- ja LogoLab-hankkeita sekä ennen kaikkea tutustuttiin toisiimme. Kuvassa olemme tapaamassa Attention puheterapeutteja Jyväskylässä marraskuussa 2021.
Tutkimusverkoston tapaamiset
Tutkimusverkostolle pidetyissä tapaamisissa (23.4.2021, 18.8.2021 ja 14.3.2022) on perehdytty monitieteiseen tutkimuskenttään sekä pohjustettu ja käynnistelty Kommunikoi – Communicate tutkimusverkoston toimintaa.
Asiantuntijatapaaminen 3.-4.2.2022
Puheterapeuteille ja erityisesti kliinisten harjoittelujen ohjaajille järjestettiin etätilaisuus, jossa oli mukana kahden päivän aikana yhteensä noin 50 osallistujaa. Koulutusluonteisen tapahtuman aiheina olivat vuorovaikutus ohjausprosessissa, lähiyhteisön ohjaus ja motivointi sekä Itä-Suomen yliopiston logopedian oppiaineen harjoittelukäytännöt ja ohjeistukset.
Järjestötapaaminen 1.2.2022
Järjestöille ja yhdistyksille suunnatun etätapaamisen tarkoituksena oli tutustua puheterapiapalveluita käyttävien asiakasryhmien edustajien kanssa sekä keskustella erilaisista yhteistyömahdollisuuksista. Mukana oli yhdeksän edustajaa seitsemästä eri järjestöstä.
Avajaiset 8.10.2021
Logopedian oppiaineen avajaisissa oli paikalla noin 60 henkilöä ja lisäksi mukana oli etäosallistujia. Tapahtuma sisälsi mm. tiloihin tutustumista ja esittelyitä, kahvitarjoilun sekä tervehdyspuheenvuoroja. Päivän päätteeksi pidettiin paneelikeskustelu, jonka aiheena oli Tutkimukseen perustuva logopedia. Uusi oppiaine ja tilat herättivät runsaasti kiinnostusta ja tilaisuus oli erittäin onnistunut.
Paneelikeskustelu 29.9.2021
Logopedian monet kasvot -työelämäpaneeli avasi puheterapeuttien monimuotoista työkenttää, historiaa ja tulevaisuuden näkymiä niin opiskelijoille kuin muillekin kuulijoille.
Verkostotapaaminen 9.6.2021
Ensimmäisessä yhteistyöverkoston etätapaamisessa kerrottiin logopedian koulutuksen ensivaiheista Itä-Suomen yliopistossa, koulutukseen linkittyvistä hankkeista sekä tunnusteltiin verkoston yhteistyönäkymiä. Tilaisuuteen osallistui 25 puheterapia-alan toimijaa.