Tutkijat
__________________________________________________
JOHTAJAT
__________________________________________________
Anna Mäki-Petäjä-Leinonen
Keskuksen johtaja
Anna Mäki-Petäjä-Leinonen (OTT, dosentti) on vanhuusoikeuden professori. Häntä kiinnostavat ikäihmisiä erityisesti koskettavat oikeudelliset kysymykset niin yksityisoikeuden kuin sosiaali- ja lääkintäoikeuden näkökulmista.
Mäki-Petäjä-Leinonen toimii osakonsortion johtajana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa tarkastellaan työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden erityiskysymyksiä (MCI@work). Lisäksi hän toimii osakonsortion johtajana kansallisessa tutkimushankkeessa, jossa tarkastellaan ikäihmisten kotisaattohoitoa (MeRela).
Mäki-Petäjä-Leinonen opettaa vanhuus- ja edunvalvontaoikeutta sekä toimii opettajana sosiaalioikeuden klinikkatoiminta -kurssilla. Mukana vanhuusoikeuden asiantuntijoiden verkosto VAASIssa.
anna.maki-petaja-leinonen@uef.fi, 040 511 8841, @Annamakipetaja
______________________________________________________________________________________________________
Heidi Vanjusov
Hyvinvointioikeuden ja sosiaalioikeuden opetuksesta vastaava
Heidi Vanjusov (OTT) toimii sosiaalioikeuden yliopistonlehtorina. Vanjusov on vastuussa hyvinvointioikeuden opetuskokonaisuudesta ja opettaa sosiaalioikeutta useilla kursseilla oikeustieteiden laitoksen lisäksi myös yhteiskuntatieteiden laitoksella. Vanjusov toimii hyvinvointioikeuden pääaineen HOPS-ohjaajana.
Vanjusovin väitöskirjassa tarkasteltiin päihdepalveluiden yhdenvertaista saavutettavuutta. Tällä hetkellä Vanjusovin tutkimukselliset intressit liittyvät päihdepalvelujen asiakkaiden ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden oikeuksien toteutumiseen. Erityisenä mielenkiinnon kohteena hänellä on sosiaalihuoltolain mukainen palvelutarpeen arviointi.
heidi.vanjusov@uef.fi, 046 921 5510, @HeidiVanjusov
__________________________________________________
PROFESSORIT
__________________________________________________
Mikko Aaltonen
Mikko Aaltonen (VTT) on kriminologian professori oikeustieteiden laitoksella. Hän opettaa kriminologian tutkimusmenetelmiä, sekä ohjaa tilastollisia menetelmiä hyödyntäviä graduja ja väitöskirjoja rikosoikeuden, kriminologian ja empiirisen oikeustutkimuksen aloilla. Hän on tutkinut viime vuosina erityisesti huono-osaisuuden, rikollisuuden ja rikosseuraamusten yhteyksiä sekä rikoksentorjuntatoimien vaikuttavuutta. Ennen Itä-Suomen yliopistoa Mikko on työskennellyt oikeusministeriössä sekä Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa.
mikko.e.aaltonen@uef.fi, 050 572 2121, @aaltmik
______________________________________________________________________________________________________
Kaijus Ervasti
Kaijus Ervasti (OTT) toimii yhteiskunnallisen oikeustutkimuksen professorina Hyvinvointioikeuden keskuksessa sekä yliopistomme Neuro Science Research Communityssa. Hän on tehnyt tutkimuksia muun muassa lainvalmistelun laadusta ja lakien vaikutuksista, siviiliprosessin toimivuudesta, koetusta oikeudenmukaisuudesta, konfliktinratkaisusta ja sovittelusta sekä oikeudensaantimahdollisuuksista. Tällä hetkellä hänen tutkimuksensa liittyvät ikääntyvien ja haavoittuvien ryhmien oikeuksiin ja oikeudensaantimahdollisuuksiin.
kaijus.ervasti@uef.fi, @kaijusE
______________________________________________________________________________________________________
Sanna Mustasaari
Sanna Mustasaari (OTT, dosentti) on perheoikeuden apulaisprofessori. Mustasaari on tutkinut ylirajaista perhe-elämää sekä rajat ylittävää lastensuojelua johtamissaan hankkeissa Lapset muilla mailla: Relationaalinen analyysi lastensuojelusta transnationaaleissa konteksteissa (Children Abroad: A Relational Analysis of Finnish Child Protection and Welfare in Transnational Contexts [CARELA], Suomen akatemia, 2020-2024), NOS-HS exploratory workshop series: Transnational Childhoods, Transnational Rights sekä sosiaalityön VTR rahoituksen saaneen SUOJATIE-konsortiohankkeen osahankkeessa.
Hänen väitöskirjansa Rethinking recognition: Transnational families and belonging in law (2017) käsitteli transnationaalien perhesuhteiden oikeudellisuutta, kansalaisuutta, kuulumista ja tunnustussuhteita erilaisissa normatiivisissa konteksteissa.
Hänen tutkimuksellinen mielenkiintonsa kohdistuu erityisesti oikeuden ja uskonnon välisiin rajapintoihin, perhesuhteiden sääntelyyn, ihmisoikeuksiin, lasten oikeuksiin, transoikeuksiin, kansainväliseen lapsi- ja perheoikeuteen, ulkomaalaisoikeuteen, feministiseen oikeusteoriaan sekä maahanmuuton ja transnationalisuuden tutkimukseen. Hän kuuluu Rajat, liikkuvuus ja kulttuuriset kohtaamiset (BOMOCULT) -tutkimusyhteisöön. https://www.uef.fi/fi/tutkimusyhteiso/rajat-liikkuvuus-ja-kulttuuriset-kohtaamiset-bomocult
sanna.mustasaari@uef.fi, @SMustasaari
______________________________________________________________________________________________________
Eeva Nykänen
Eeva Nykänen (OTT) toimii osa-aikaisena hyvinvointioikeuden ja ulkomaalaisoikeuden professorina oikeustieteiden laitoksella. Nykänen työskentelee päätoimisesti johtavana asiantuntijana ja tiimipäällikkönä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Nykäsen tutkimusintresseihin kuuluvat sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään liittyvät oikeudelliset kysymykset, sosiaaliset oikeudet ihmis- ja perusoikeuksina sekä pakolais- ja ulkomaalaisoikeus. Nykänen johtaa Suomen akatemian rahoittamaa Disability & Dignity -tutkimushanketta Hyvinvointioikeuden keskuksessa.
eeva.nykanen@uef.fi, 029 524 7901, @EevaNyka
_________________________________________________________________________________________________________
Marjo Ylhäinen
Marjo Ylhäinen (OTT) on työoikeuden apulaisprofessori, jota kiinnostaa työoikeus paitsi lainopillisesta myös oikeussosiologisesta ja yhteiskuntateoreettisesta näkökulmasta. Hänen erityisenä kiinnostuksen kohteenaan on työoikeus ja työn muutos alati liikkeessä olevassa toimintaympäristössä. Juuri työntekotapojen muutos ja siihen liittyvät kysymykset toimeentulosta ovat keskeisiä hyvinvointiin liittyviä sosiaali- ja työoikeuden yhdistäviä tekijöitä. Ylhäinen on mukana kansainvälisessä MCI@work_in_progress tutkimushankkeessa, jossa tarkastellaan työikäisinä muistisairauteen sairastuneiden asemaa, SOTE:n henkilöstövaikutuksia sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta arvioivassa hankkeessa sekä yhteispohjoismaisessa, monitieteisessä The Future of Work –tutkimushankkeessa, jossa tutkimuskohteena on työn muutos ja pohjoismainen työmarkkinamalli. Hän on lisäksi mukana alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian pitkäaikaistyöttömiä koskevassa tutkimuksessa. Ylhäinen opettaa työoikeutta ja on yksityisoikeuden perusteet-kurssin vastuuopettaja. Hän on tohtoriohjelman johtoryhmän jäsen ja syksyllä 2017 aloittaneiden opiskelijoiden opetuutori.
marjo.ylhainen@uef.fi, 050 324 7589, @MYlhainen
__________________________________________________
YLIOPISTONLEHTORIT
__________________________________________________
Maija Aalto-Heinilä
Maija Aalto-Heinilä (FT) toimii oikeusfilosofian yliopistonlehtorina. Oikeusfilosofian lisäksi hän opettaa mm. etiikkaa, yhteiskuntafilosofiaa, ihmisoikeuksien filosofiaa sekä uutena kurssina syksyllä 2018 hyvinvoinnin filosofiaa.
Aalto-Heinilän tutkimusintresseihin kuuluu oikeuksien käsite, erityisesti ns. oikeuksien tahtoteoria, tasa-arvo- ja oikeudenmukaisuusteoriat, sekä laintulkinnan teoriaan liittyvät kielifilosofiset kysymykset. Aalto-Heinilä on oikeustieteiden tohtoriohjelman johtoryhmän jäsen sekä Suomen Oikeusfilosofisen yhdistyksen (SOFY Ry:n ) puheenjohtaja.
maija.aalto@uef.fi, 050 442 0611, 050 329 9393 (oma)
______________________________________________________________________________________________________
Katja Karjalainen
Katja Karjalainen (OTT) on kansainvälisen yksityisoikeuden ja oikeusvertailun yliopistonlehtori. Häntä kiinnostavat erityisesti rajat ylittäviin perhesuhteisiin ja oikeusjärjestelmien eroihin liittyvät kysymykset.
Karjalainen on tutkijana työikäisinä muistisairauksiin sairastuvien asemaa koskevassa projektissa (MCI@work). Lisäksi Karjalainen opettaa kansainvälistä yksityisoikeutta. Katja on tällä hetkellä perhevapaalla.
katja.karjalainen@uef.fi, @katja_lainen
______________________________________________________________________________________________________
Matti Muukkonen
Matti Muukkonen (HTT, YTM, Master of Arts in Law) on hallinto-oikeuden yliopistonlehtori ja Lapin yliopistossa julkisoikeuden dosentti. Hänen erikoisalaansa ovat itsehallinnolliset yhdyskunnat, erityisesti kunnat ja yhdistykset. Osana kuntaoikeuden post doc -tutkimustaan Muukkosen tutkimusteemat koskettelevat kuntia instituutioina, niiden hallinnon ja talouden järjestämistä sekä kuntien toimintaa. Tarkastelussa korostuvat yhteydet myös kuntien palvelutuotantoa koskevaan lainsäädäntöön, tuoreimmin vanhuspalvelukriisin syihin.
Aikaisemmin Muukkonen on toiminut tutkijana sekä niin hallinto-oikeuden kuin eurooppaoikeuden yliassistenttina. Yliopiston ulkopuolella hän on toiminut muun muassa kunnanjohtajana.
matti.muukkonen@uef.fi, 050 352 2394, @mattimuukkonen
______________________________________________________________________________________________________
Pauli Rautiainen
Pauli Rautiainen (HT, FM, VTM) on sosiaalioikeuden yliopistonlehtori ja hyvinvointioikeuden dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Hänen tutkimustoimintansa on painottunut oikeuden ja politiikan suhteeseen sekä yhteiskunnalliseen oikeustutkimukseen. Hän on kehittänyt perus- ja ihmisoikeuspolitiikan seurantaindikaattoreita, arvioinut Suomen kansallisia perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmia sekä julkaissut laajasti valtiosääntöoikeuden alueelta. Hän opettaa Itä-Suomen yliopistossa sosiaalioikeutta, taide- ja kulttuurioikeutta sekä vammaisoikeusoikeutta.
pauli.rautiainen@uef.fi, 040 7707 282, @PauliRautiainen
______________________________________________________________________________________________________
Elisa Silvennoinen
Elisa Silvennoinen (OTT) on prosessioikeuden yliopistonlehtori. Hän on väitellyt rikoksen uhriksi joutuneen lapsen asemasta ja oikeuksista esitutkinnassa. Elisa opettaa oikeuspsykologian opintokokonaisuudessa rikoksen uhrin asemasta ja oikeuksista. Lisäksi hän toimii opettajana rikosoikeuden ja prosessioikeuden eri opintojaksoilla.
Tutkimuksellisina kiinnostuksen kohteina ovat erityisesti lapsen rikosoikeudelliseen suojaan, lapsen puhevaltaan sekä haavoittuvan uhrin prosessuaalisiin oikeuksiin liittyvät kysymykset. Lainopillisen tutkimuksen ohella Elisaa kiinnostaa aineistopohjainen tutkimus ja hän käyttää mielellään laadullisia tutkimusmenetelmiä.
Tällä hetkellä Elisa työskentelee tutkimushankkeissa, joissa hän tutkii alaikäisten oikeuksia rikosprosessissa ja lapsen rikosoikeudellisen suojan kattavuutta sekä lapsen oikeuksia tekoälyyn perustuvissa järjestelmissä.
elisa.silvennoinen@uef.fi, @ElisaSilvennoi1
__________________________________________________
YLIOPISTOTUTKIJAT JA TUTKIJATOHTORIT
__________________________________________________
Karoliina Ahonen
Karoliina Ahonen (TT), toimii tutkijatohtorina Suomen Akatemian rahoittamassa Disability & Dignity –hankkeessa. Tutkimuksessa tarkastellaan työkyvyttömyyseläkettä ilmiönä vammaisen nuoren elämänkulussa, ihmisarvoon kytkeytyvistä näkökulmista. Ahosen väitöskirja käsitteli suomalaista mielenterveyspolitiikka ja vakavasti sairaiden ihmisoikeuksien toteutumista julkisen vallan ohjauksessa. Sosiaalieetikkona Ahonen on kiinnostunut erityisesti hyvän elämän ehdoista yhteiskunnassa eri tavalla marginaalissa olevien ihmisten kohdalla.
karoliina.ahonen@uef.fi, @KaroliinaAhonen
______________________________________________________________________________________________________
Katri Gadd
Katri Gadd (FT) on taustaltaan ihmismaantieteilijä, jonka tutkimusintressit kohdistuvat erityisesti ihmisten aikatilallisiin kokemuksiin. Hän kirjoitti vuonna 2016 väitöskirjansa Turun yliopistossa aiheenaan Brasilian katulapset ja heidän suhteensa ympäristöönsä. Väitöstutkimuksensa jälkeen Gadd on osallistunut muuttoliiketutkimukseen ja tarkastellut tutkimuksissaan mm. paperittomia Suomessa sekä tutkinut irakilaisten, Irakissa asuvien naisten oikeuskäsityksiä ja pääsyä näihin oikeuksiin. Tällä hetkellä Gadd on mukana Koneen säätiön rahoittamassa muistisairaiden ihmisten hyvinvointia sekä oikeuksiin pääsyä kartoittavassa tutkimushankkeessa.
katri.gadd@uef.fi, @KGadd3
______________________________________________________________________________________________________
Mervi Issakainen
Mervi Issakainen (YTT) on taustaltaan sosiaalipsykologi, jonka tutkimusintressit kohdistuvat eri-ikäisten ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Vuonna 2016 valmistuneessa väitöskirjassaan hän tarkasteli nuorten masennuskokemuksia suhteessa kulttuurisiin masennuskäsityksiin.
Issakainen toimii yliopistotutkijana kansainvälisessä monitieteisessä hankkeessa (MCI@work; WoLMI), jossa selvitetään työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden ihmisten kokemuksia, elämäntilanteita ja oikeuksien toteutumista (yhteiskuntatieteiden laitoksella), sekä monitieteisessä WELGO-hankkeessa, jossa tutkitaan hyvinvoinnin turvaamista pandemia-aikoina (oikeustieteiden laitoksella).
mervi.issakainen@uef.fi, @merIssakainen
______________________________________________________________________________________________________
Johanna Korkeamäki
Johanna Korkeamäki (YTT) on sosiologi ja työskentelee projektitutkijana Vammaisuus ja ihmisarvo -tutkimushankkeessa. Korkeamäen tutkimusintressit koskevat terveyden, vammaisuuden ja kuntoutuksen tutkimusta, eri-ikäisten yhdenvertaisia koulutusmahdollisuuksia sekä sosiologisia näkökulmia toimijuuteen ja toimintavalmiusajatteluun.
johanna.korkeamaki@uef.fi, @johannakorkea
______________________________________________________________________________________________________
Jenni Savonen
Jenni Savonen on sosiaalipsykologi (YTT) ja toimii tutkijana Hyvinvointioikeuden keskuksesta käsin johdettavassa Varjoja Paratiisissa? Muistisairaan ihmisen oikeuksien toteutuminen hyvinvointivaltiossa-hankkeessa. Tutkimuksessa tarkastellaan muistisairaiden ihmisten hyvinvoinnin ja oikeuksien toteutumista kysely- ja haastatteluaineistoilla sekä taidelähtöisin menetelmin. Väitöskirjassaan Jenni tarkasteli päihteiden käyttöön liittyviä sosiaalisia representaatioita. Tutkimuskiinnostukset liittyvät haavoittuvassa asemassa olevien ihmisryhmien tutkimiseen erityisesti laadullisia tutkimusmenetelmiä hyödyntäen.
jenni.savonen@uef.fi, @jenni_savonen
__________________________________________________
VÄITÖSKIRJATUTKIJAT
__________________________________________________
Alex Berg
Alex Berg, M.Sc (cand.soc) works as a doctoral researcher in welfare law (UEF Law School). His PhD dissertation tackles the legal rights and access to justice for older immigrants and immigrants with dementia in Finland. The research employs qualitative approach in its quest for analyzing the challenges that older immigrants and immigrants with dementia might face when they seek care and support, their autonomy and self-determination, and the effects of stigma on their rights and welfare.
Alex’s research interests focus on human rights, the rights of vulnerable people, and equality. He studied the effects of laws and social habitus on the vulnerable people’s lives and wellbeing. Some of his previous qualitative research involved refugees, stateless people, and victims of female genital mutilation.
alex.berg@uef.fi, +358 50 562 9464, @exalberg
______________________________________________________________________________________________________
Niina Gråsten
Niina Gråsten, KTM, on sosiaalioikeuden yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija, joka on kiinnostunut vammaisten ja pysyvästi toimintarajoitteisten henkilöiden oikeuksista. Hänen ajattelunsa perustuu oikeudelliselle lähtökohdalle, jossa vammaiset nähdään omien oikeuksiensa haltijoina ja yhdenvertaisina toimijoina yhteiskunnassa.
Väitöskirjatyössään Gråsten tutkii, miten vammaisuus määritellään oikeudellisessa ajattelussa Suomessa tällä hetkellä. Lisäksi häntä kiinnostaa, miten laintulkinta vaikuttaa vammaisten oikeuksien toteutumiseen kuntien vammaispalveluiden asiakkaina. Tutkimuksen empiirisen osan kohderyhmänä on ei-kehitysvammaiset autismikirjon henkilöt.
niinagr@uef.fi, @GrastenNiina
______________________________________________________________________________________________________
Rahma Hersi
Rahma Hersi is a legal scholar whose research interests lie in equal access to education & labour opportunities, religion and culture and feminist theory and questions of integration of immigrants in Finland.
rahma.hersi@uef.fi, 0504750614
______________________________________________________________________________________________________
Mia Kilpeläinen
Mia Kilpeläinen (KTM, ekonomi) on rikos- ja prosessioikeuden yliopisto-opettaja, tohtorikoulutettava ja oikeustieteiden laitoksen kansainvälisten asioiden koordinaattori.
Kilpeläinen opettaa rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanoa, rikostaloustiedettä ja kriminologiaan liittyviä opintojaksoja.
Kilpeläisen väitöstutkimuksen aiheena on ehdottoman vankeusrangaistuksen täytäntöönpanoon liittyvät kysymykset. Hänen tutkimusintressit kohdistuvat rangaistusajan suunnitteluun ja täytäntöönpanon yhdenvertaisuuteen liittyviin kysymyksiin.
mia.kilpelainen@uef.fi, 050 4422 631
______________________________________________________________________________________________________
Maija Moisio
Maija Moisio (HTM) toimii työoikeuden alalla projektitutkijana ja kirjoittaa väitöskirjaa, jonka aiheena on osallisuus- ja työntekijän suojeluperiaate. Lisäksi hän on mukana työikäisten muistisairauksiin sairastuvien asemaa koskevassa projektissa, sekä opettajatutorin tehtävissä. Moisio vastaa työoikeuden jatkokurssin opetuksesta ja osallistuu myös työoikeuden peruskurssin opetukseen.
maija.moisio@uef.fi, 050 3319054
______________________________________________________________________________________________________
Hanna-Maria Niemi
Hanna-Maria Niemi (YTM, HTM) toimii nuorempana tutkijana. Hän työskentelee yleisen oikeustieteen alaan kuuluvan väitöstutkimuksensa parissa. Tutkimuksen aiheena on oikeudellisen ihmisarvon käsitteen filosofinen analyysi. Tutkimuksen keskiössä on ihmisarvon sisällön ja merkityksen selventäminen oikeudellisena käsitteenä ja näiden käsitysten filosofinen arviointi. Näkökulma ihmisarvoon on erityisesti hyvinvointioikeudellinen, sillä tutkimuksen pääkysymys koskee sitä, millaisia elämän edellytyksiä ihmisarvoisen elämän nähdään vaativan.
Niemen kiinnostuksen kohteissa yhdistyy niin filosofinen inhimillisen hyvinvoinnin vähimmäisvaatimusten analysointi kuin tällaisten vaatimusten oikeudellisen turvaamisen tutkiminen.
hanna-maria.niemi@uef.fi, @NiemiHannami
______________________________________________________________________________________________________
Henna Nikumaa
Henna Nikumaa (YAMK johtaminen) toimii tutkijana Dignity&Disability-hankkeessa, vanhuusoikeuden yliopisto-opettajana ja väitöskirjatutkijana.
Nikumaa on toiminut 20 vuotta vanhustenhuollon eri tehtävissä, hän on tehnyt sekä hoito- ja neuvontatyötä että kehittämis- ja tutkimustyötä. Viimeisimpänä hän on työskennellyt eri järjestöissä vastaten muistisairaiden ihmisten oikeuksien edistämiseen liittyvistä hankkeista. Hän on julkaissut ikääntyneiden oikeudellisista kysymyksistä erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnattuja oppikirjalukuja ja artikkeleita.
Nikumaa opettaa hyvinvointioikeuden tutkimusta ja on mukana sosiaalioikeuden eri kursseilla. Empiirisessä väitöstutkimuksessaan hän keskittyy muistisairaan ihmisen autonomiseen toimijuuteen ja oikeudellisen toimintakyvyn tukemiseen hyödyntäen abduktiivista tutkimusotetta. Nikumaa on kiinnostunut erityisesti ikääntyneiden ihmisten yhdenvertaisuudesta, autonomian kunnioittamisen ja rajoittamisen kysymyksistä sekä oikeudellisen ennakoinnin keinojen edistämisestä.
Mukana vanhuusoikeuden asiantuntijoiden verkostossa VAASIssa (perustajajäsen).
henna.nikumaa@uef.fi, 040 581 2151, @hennanikumaa
______________________________________________________________________________________________________
Kaisa Näkki
Kaisa Näkki (OTM, asianajaja, varatuomari) on väitöskirjatutkija oikeustieteiden tohtoriohjelmassa pääaineenaan perhe- ja jäämistöoikeus. Hän kirjoittaa monitieteellistä, empiiristä väitöskirjaansa aiheesta ”Muistisairauksien monet muodot – Tutkimus edunvalvonnan tarpeen arvioinnista”.
Tutkimuksellaan Näkki selvittää, millä edellytyksin muistisairasta pidetään kykenemättömänä hoitamaan omia asioitaan, erityisesti jos muistisairaus oireilee muilla oireilla kuin muistioireilla. Tutkimuksessa tarkastellaan miten lääkärien käsitykset yksilön edunvalvonnan tarpeesta muodostuvat ja miten ne vertautuvat edunvalvonta-asioita ratkaisevien viranomaisten käsityksiin asiasta. Tutkimuksen tavoitteena on parantaa muistisairaiden yhdenvertaista kohtelua ja oikeusturvaa yhtenäistämällä DVV:n sekä tuomioistuinten viranomaiskäytäntöjä edunvalvonta-asioissa. Tutkimuksen tavoitteena on myös täsmentää hyvän lääkärinlausunnon sisältöä oikeudellisesta näkökulmasta ja yhtenäistää niiden oikeudellista arviointia.
Näkki on mukana vanhuusoikeuden asiantuntijaverkosto VAASIssa. Väitöskirjatutkimuksensa ohessa Näkki toimii asianajajana asianajotoimistossa.
kaisa.nakki@uef.fi, @kaisanakki
______________________________________________________________________________________________________
Kati Saurula
Kati Saurula (sosionomi AMK, KM) on kiinnostunut hallintorajat ylittävästä työstä. Erityisenä mielenkiinnon kohteina ovat sosiaalihuollon, terveydenhuollon sekä kasvatus- ja opetustoimen yhteensovittamisen käytännöt lapsiperheiden palveluiden osalta.
kati.saurula@uef.fi
______________________________________________________________________________________________________
Virve Valtonen
Virve Valtonen (HTM) tekee väitöstutkimusta perusopetuksen opettajien ja rehtoreiden harkinnasta kurinpitotilanteessa. Valtosen väitöstutkimuksen tavoitteena on tuottaa opettajien ja rehtoreiden harkinnasta kokonaiskuva kunnan järjestämässä perusopetuksessa tosiasiallisen julkisen vallan käytön yhteydessä. Tutkimuksen lähtökohtana on 2000-luvulla perusopetuslain kurinpitosäännöksiin tehdyt muutokset ja lopullisena tavoitteena on arvioida lakimuutosten vaikutuksia koulun todellisuudessa.
Valtonen on aiemmin osana tutkimushanketta tutkinut, miten sosiaaliset ja sivistykselliset perusoikeudet toteutuvat syrjäkunnissa. Yleisesti ottaen hänen tutkimusintressinsä kohdistuvat koulutusoikeudellisiin, lapsioikeudellisiin sekä sosiaalioikeudellisiin kysymyksiin etenkin siitä näkökulmasta, miten oikeudet toteutuvat käytännön tasolla. Osa koulutusoikeuden tutkijaryhmää.
virve.valtonen@uef.fi, 050 512 4471, @VirveValtonen
______________________________________________________________________________________________________
Jenni Varis
Jenni Varis (HTM) on osa-aikainen projektitutkija ja tohtorikoulutettava työoikeuden oppiaineessa. Hänen empiiristä ja lainopillista tulokulmaa yhdistävä väitöstutkimuksensa käsittelee asiantuntija-asemassa olevan työntekijän itseohjautuvuuden ja työnantajan johto- ja valvontaoikeuden rajapintaa. Väitöstutkimus kiinnittyy hyvinvointioikeuteen työhyvinvointiin vaikuttavien työoikeuden velvoitteiden ja toimintamallien kautta.
Variksen mielenkiinto kohdistuu työn ja sen toimintaympäristön muutoksiin, asiantuntijatyön erityispiirteisiin ja työoikeuden valmiuteen vastata näihin. Tutkimusaiheen ja tutkimusintressien taustana on Variksen yli kymmenvuotinen työhistoria henkilöstöasioiden parissa. Päätehtävänään Varis toimii henkilöstöpäällikkönä Itä-Suomen yliopistossa.
jenni.varis@uef.fi, 050 443 4783, @varis_jenni
__________________________________________________
TUTKIMUS- JA OPETUSAVUSTAJAT
__________________________________________________
Nea Hakulinen
neahaku@uef.fi
______________________________________________________________________________________________________
Roosa Ikimeri
Roosa Ikimeri (HTK) on hyvinvointioikeuden pääaineopiskelija ja hän työskentelee tutkimusavustajana Suomen Akatemian rahoittamassa Vammaisuus ja ihmisarvo -hankkeessa. Ikimeri on kiinnostunut erityisesti vammaisten seksuaalioikeuksista, joista hän kirjoitti kandidaatintutkielmansa.
roosa.ikimeri@uef.fi, @ikiroosa
______________________________________________________________________________________________________
Enna Kujansuu
enna.kujansuu@uef.fi
______________________________________________________________________________________________________
Katariina Mauranen
Katariina Mauranen on hyvinvointioikeuden pääaineopiskelija ja hän työskentelee tutkimusavustajana Hyvinvointioikeuden keskuksesta johdettavassa Varjoja Paratiisissa? Muistisairaan ihmisen oikeuksien toteutuminen hyvinvointivaltiossa –hankkeessa. Taustaltaan Mauranen on fysioterapeutti, joka on muun muassa työskennellyt ikäihmisten kuntoutuksen parissa. Mauranen on kiinnostunut vanhuusoikeudellisista kysymyksistä ja tutkimusavustajan tehtäviensä rinnalla hän tekee pro gradu -tutkielmaa muistisairaiden ihmisten oikeuksien toteutumisesta.
katariina.mauranen@uef.fi, @KataMauranen