Tutkimus

Logopedian alan tutkimus tarkastelee puheen, kielen ja vuorovaikutustaitojen kehitystä, ihmisääntä ja nielemistoimintoja sekä niissä esiintyviä häiriöitä. Itä-Suomen yliopistossa logopedisen tutkimuksen painopisteitä ovat kielen kehityksen haasteet ja kieleen perustuvat oppimisvaikeudet, pitkittäis- ja kohorttitutkimus, monitieteellisyys ja kansainvälisyys. Tutkimuksen kohteena on myös lapsen tyypillinen äänteellinen kehitys ja siinä esiintyvät häiriöt. Lisäksi tehdään tutkimusta aivohalvauksen jälkeen ilmenevistä puheen ja kommunikoinnin häiriöistä. 

Kommunikoi – Communicate -tutkimusverkosto kerää yhteen kommunikaatiosta kiinnostuneet tutkijat

Kommunikoi – Communicate -tutkimusverkosto on perustettu vuonna 2021, jotta kommunikaatiosta kiinnostuneet tutkijat löytäisivät toisensa. Tapaamisten tavoitteena on ollut tutustua, vaihtaa ajatuksia ja verkostoitua, esitellä tutkimusta sekä suunnitella yhteistyön eri muotoja. Tapaamisissa on esitelty myös logopedian uusi laboratorio ja tutkimustilat, jotka mahdollistavat monenlaisia tutkimusnäkymiä. Laboratorion laitteiston käyttöön järjestetään koulutusta ja myös muut verkoston osallistujat logopedian ohella ovat aktiivisia. Kommunikoi – Communicate -verkostolle on muotoutunut neljä teemaa, joita työstetään pienryhmissä. Mukaan työstöön tai kuulolle voi liittyä oman kiinnostuksen mukaan.

Pienryhmien teemat:

  • interventiotutkimus
  • puheen tutkimus
  • kielen tutkimus
  • teknologia ja digitaalisuus

Aineistokysely

Tutkimusaineistoja ja hankkeita on selvitetty kyselyllä, jolla pyritään saamaan tietoa kommunikointiin liittyvistä aineistoista ja hankkeista, jotka osallistujat omistavat, joihin pääsevät käsiksi tai joiden kertymiseen osallistuvat. Aineistotietojen selvittäminen mahdollistaa aineistojen hyödyntämistä, uusia avauksia ja yhteistyötä. Kyselyn perusteella rakennettu laaja tietokanta on Kommunikoi – Communicate  -verkoston käytössä. Suppeampi tietokanta (vastaajan nimi, vastaajan organisaatio, aineiston nimi ja aineiston käyttötarkoitus) tulee olemaan avoin kaikille, myös verkoston ulkopuolisille.

Kyselyn tarve nousi esiin Kommunikoi – Communicate  -verkoston keskusteluissa, mutta kutsumme myös muita osallistumaan sekä liittymään monitieteiseen yhteistyön ja tutkimuksen verkostoomme! Aineistoja sekä tutkijoita kaivataan lisää monitieteiseen yhteistyöhön ja kommunikoinnin käsitettä voi tulkita hyvin laajasti. Tutkimuksen kohteina voivat olla esimerkiksi kieli, puhe, ääni, syöminen ja nieleminen, vuorovaikutus, kirjallinen kieli, kuulovika, AAC sekä monikielisyys. Jos sinulla on sopiva aineisto tarjolla, vastaa kyselyyn ja kerro aineistostasi. Kyselyn kysymykset ovat suomeksi, mutta sen voi täyttää myös englanniksi. Linkki kyselyyn löytyy täältä:

 https://link.webropolsurveys.com/S/6A968E4A81F35660 

Tule mukaan tutkimusverkostoon

Haluatko liittyä tutkimusverkostoon tai kuulla lisää? Ota yhteyttä professori Marja Laasoseen (marja.laasonen@uef.fi) ja tule mukaan!

EMA-tutkimus, asiakas, tutkija, tietokone.
Kuva: Itä-Suomen yliopisto, Varpu Heiskanen