Politiikkasuositus: Systemaattisesti ja yhdenmukaisesti kerätty hyvinvointitieto vointimittareilla mahdollistaa potilaiden hyvinvoinnin sekä elämänlaadun seurannan ja arvioinnin

Vaikuttavuuden arviointiin tarvitaan kansallisesti yhdenmukaista potilaiden raportoimaa vaikuttavuustietoa, tuoreessa politiikkasuosituksessa todetaan. PROM- eli vointimittarit ovat validoituja ja standardoituja kyselyjä, joilla potilas arvioi hyvinvointiaan, elämänlaatuaan ja toimintakykyään.

– Kansallisesti yhdenmukaisten vointimittareiden käyttöönotto sosiaali- ja terveyspalveluissa mahdollistaisi systemaattisen ja vertailtavan potilaiden hyvinvoinnin sekä elämänlaadun seurannan ja arvioinnin. Vointimittari- ja tutkimustiedon avulla voidaan myös tunnistaa kustannusvaikuttavimmat toimintamallit hyvinvoinnin edistämiseen, professori Tomi Mäki-Opas toteaa.

Itä-Suomen yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa tehtiin Pohjois-Savossa hyvinvointikysely, jossa käytettiin EQ-5D-indeksiä kuvaamaan terveyteen liittyvää elämänlaatua. EQ-5D-indeksi mittaa liikkuvuutta, itsestään huolehtimista, päivittäisiä askareita, kipua ja epämukavuutta sekä ahdistusta ja masennusta. Lisäksi kysyttiin tutkittavilta, kuinka tyytyväisiä he ovat elämäänsä yleisesti.

Lue uutinen kokonaisuudessaan UEFin verkkosivuilta. (julkaistu 20.3.2025)

Tutustu myös:
Savon Sanomien Savon Aallot -podcast | Tutkimus: Terveyspalveluiden suunnitteluun tarvitaan tietoa ihmisten kokemasta hyvinvoinnista. (julkaistu 24.3.2025)