Digivalmiuksien ja kiinnostuksen puute jättävät osan väestöstä digitaalisen elämäntapaohjauksen ulkopuolelle

Digivalmiuksien ja kiinnostuksen puute jättävät osan väestöstä digitaalisen elämäntapaohjauksen ulkopuolelle

Sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevista kolmannes olisi valmiita ottamaan käyttöön digitaalisen terveellisiä elintapoja tukevan palvelun. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevien kiinnostusta ja mahdollisuuksia digitaalisten terveyspalveluiden käyttöön.

Selvitys tehtiin kyselylomakkeella kolmella paikkakunnalla järjestöjen ja seurakuntien ilmaista lounasruokailua ja ruokajakelua toteuttavissa toimipisteissä. Kyselyyn vastasi 293 ilmaisen ruokajakelun asiakasta, joiden keski-ikä oli 57 vuotta.

Kyselyyn vastanneista noin viidennes (19 %) oli käyttänyt viimeisten kolmen kuukauden aikana digitaalisia sovelluksia mittaamaan elintapojaan. Vajaa puolet vastaajista (40 %) oli kiinnostunut digitaalisista terveellisiä elintapoja tukevista palveluista.

Kasvokkainen kohtaaminen voi madaltaa kynnystä käyttää digitaalisia terveyspalveluja

Tutkimuksessa kävi ilmi, että digitaalisten terveyspalvelujen tavoittamattomiin saattaa jäädä suurikin ryhmä ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta tai kiinnostusta käyttää digipalveluja terveytensä edistämiseen.

Kahdella viidestä vastaajasta oli käytössään tietotekninen päätelaite, mutta he eivät olleet kiinnostuneita digitaalisten terveellisiä elintapoja tukevien palvelujen käytöstä. Noin viidenneksellä (22 %) sen sijaan ei ollut käytössään tietoteknistä päätelaitetta. Heistä suurin osa (18 %) ei myöskään ollut kiinnostuneita digitaalisesta elämäntapaohjauksesta.

Tutkimuksen perusteella voidaan arvella, että sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevien joukossa terveyttä edistävien digitaalisten palveluiden käyttöä olisi mahdollista lisätä sekä suoraan että tietoteknisten valmiuksien parantamisen kautta. Yhä edelleen tarvitaan myös kasvokkain tapahtuvaa matalan kynnyksen palvelua yhtäältä tukemaan terveellisiä elintapoja ja toisaalta opastamaan ja madaltamaan kynnystä digitaalisten palvelujen käyttöön.

Lähde:
Tilles-Tirkkonen, Tanja; Lappi, Jenni; Karhunen, Leila; Harjumaa, Marja; Absetz, Pilvikki; Pihlajamäki, Jussi (2018) Sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevien kiinnostus ja mahdollisuudet digitaalisten terveyspalveluiden käyttöön. Yhteiskuntapolitiikka 3/2018.

 

 

Seuraa meitä:   Twitter Facebook  Youtube