Materiaalipankki

Materiaalipankki

Täältä löydät StopDia-hankkeessa käytettyjä ja luotuja materiaaleja.

Ruokavalioindeksi (Healthy Diet Index)

Ruokavalioindeksin avulla voidaan arvioida ruokavalion kokonaislaatua suhteessa ravitsemussuosituksiin. Se kehitettiin osana StopDia-hanketta ja sen luomisessa oli mukana ravitsemusasiantuntijoita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Itä-Suomen yliopistosta, Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä. Ruokavalioindeksi voidaan laskea DEHKON 2D-hankkeessa (2003–2008) kehitetyn ja StopDia-hankkeessa päivitetyn D2D-ruoankäyttökyselyn pohjalta.

Löydät Ruokavalioindeksin laskemiseen tarvittavan pisteytyksen sekä ruonkäyttökyselyn StopDia-share pointista. Viittaathan alkuperäisiin julkaisuihin niitä käyttäessäsi. Hankkeen julkaisut löydät Julkaisut-sivulta.

Kokeile Ruokavalioindeksin demoversiota täältä: https://master.d2n8hbhumswcb0.amplifyapp.com/

Teemme mielellämme yhteistyötä Ruokavalioindeksin kehittämisessä esimerkiksi osaksi terveydenhuollon palveluja. Ole meihin yhteydessä, jos esimerkiksi hankkeenne tarvitsee syntaxia Ruokavalioindeksin laskemiseen.

StopDia-ryhmäohjausmateriaali

StopDia-elintapainterventioon kehitetty StopDia-ryhmäohjausmalli sisälsi painetun ryhmäohjausmateriaalin. Nyt alkuperäinen StopDia-interventiossa käytetty ryhmäohjausmateriaali sekä päivitetty versio materiaalista ovat saatavilla pdf-tiedostoina. Niistä voidaan painattaa A4-kokoiset vihkoset. Lue lisää materiaaleista täältä. Materiaaliin kuuluu oma ohjevihko ohjaajille sekä työvihko ryhmäohjaukseen osallistujille.

Löydät ryhmäohjausmateriaalin täältä.

Pienet teot -digisovellus: konsepti ja Pienet teot -kirjasto

StopDia-hankkeessa kehitettiin Pienet teot -digisovellus tukemaan terveellisten tapojen omaksumista. Pienet teot pohjautuu habit-teoriaan ja tutkimusnäyttöön elintapojen ja tyypin 2 diabeteksen yhteyksistä. Sovelluksen toiminnassa keskiössä on niin kutsuttu hyvien elintapojen kirjasto, joka sisältää yli 450 hyvinvointia tukevaa pientä tekoa. Näistä teoista sovelluksen käyttäjä voi valita itselleen sopia tekoja toteuttaakseen niitä arjessa ja seurata niiden toteutumista. Pienet teot -kirjasto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla ja on kaikkien saatavilla.

Lataa Pienet teot -materiaali tästä.

StopDia-työkalupakki tuuppaukseen

Lataa käyttöösi StopDia-työkalupakki terveyden edistämiseen työpaikoilla.

Videoita

StopDia -hankkeen aikana tuotettiin useita videoita, jotka löytyvät hankkeen Youtube-kanavalta.

Myös Jope-videomme löytyvät YouTubesta.

Lataa tästä videoita käyttöön inforuutuihin:

 

Itä-Suomen yliopiston logo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) logo.
VTT:n logo.
Suomen Akatemia logo.
Suomen Akatemia, strateginen tutkimus logo.