StopDia-mallista tuli Varkaudessa pysyvää toimintaa

StopDia-mallista tuli Varkaudessa pysyvää toimintaa

StopDia-hankkeessa on kehitetty malli, jonka avulla tyypin 2 diabetesriskissä olevat henkilöt pystytään jo varhaisessa vaiheessa tunnistamaan ja ohjaamaan kohti terveellisempiä elintapoja. Diabetesriski tunnistetaan lyhyen nettitestin avulla, ja terveellisempiin valintoihin kannustavat Pienet teot -digisovellus ja ryhmänohjaus.

Nettitesti on laajasti käytössä Suomessa ja maailmalla, mutta nyt sitä käytetään porttina tutkimukseen. Suomessa testin on voinut aiemmin tehdä esimerkiksi Diabetesliiton sivuilla.

StopDia malli on osa terveydenhuollon toimintaa jo kolmessa maakunnassa

StopDia-malli toimii tällä hetkellä Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessa ja Pohjois-Savossa.

Malli on otettu käyttöön jo muun muassa Varkauden kaupungissa Pohjois-Savossa. Varkauden kaupunginkirjaston yhteydessä toimii Hyvinvointi Ankkuri, jossa tehdään ennaltaehkäisevää terveydenhoitotyötä ilman ajanvarausta. Pisteellä kävijät voivat tehdä StopDia-riskitestin ja saavat kannustusta ja tukea elämäntapamuutokseen.

Varkauden sosiaali- ja terveysjohtaja Seppo Lehto kuvailee mallin käyttöönoton sujuneen kitkattomasti. ”Henkilöstö on perehdytetty hyvin, ja meillä on pari terveydenhoitajaa, jotka päätoimisesti pitävät vastaanottoa Hyvinvointi Ankkurissa. He ovat ottaneet uuden toimintatavan myönteisesti vastaan”, Lehto kertoo.

”StopDia-malli on ollut meillä käytössä reilut vuoden päivät,” kertovat terveydenhoitajat Mirkka Juvonen ja Hanna Vänttinen Hyvinvointi Ankkurista. ”Usein pisteelle tuleva ihminen on jo törmännyt diabetesriskitestiin verkossa ja täyttänyt sen siellä. Toisille suosittelemme testin täyttämistä Ankkurilla jonkin muun toimenpiteen, esimerkiksi rokotuksen, yhteydessä.”

Jos testin tehnyt on riskissä sairastua, hänet ohjataan terveydenhoitajan vastaanotolle ja laboratorioon alkumittauksiin. Niiden jälkeen hänelle tarjotaan apuvälineitä ja ohjausta terveellisempien elämäntapojen omaksumiseen.

”Sairastumisriskissä oleminen ei meidän kokemustemme mukaan yleensä tule järkytyksenä, vaan asiaa on usein jo osattu epäillä, kun riskitesti on päätetty täyttää”, Juvonen ja Vänttinen kuvailevat. ”Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita siitä, millaisia keinoja StopDialla on heidän auttamisekseen.”

”StopDia-hankkeen ansiosta olemme pystyneet terävöittämään tyypin 2 diabeteksen havaitsemista. Diabetes havaitaan nyt entistä aiemmin ja pystytään järjestämään jatkotoimenpiteet, seurannat ja kontrollit paremmin. Diabeteksen riskitekijät ovat myös tulleet paremmin ihmisten tietoon”, Seppo Lehto kertoo.

Mallin käyttöönoton tuottamia tuloksia ei Varkaudessa vielä ole analysoitu systemaattisesti, mutta Lehto pitää uuden toimintatavan tärkeimpänä antina sitä, että tyypin 2 diabetesriskissä olevat henkilöt pystytään tunnistamaan strukturoidusti ja entistä varhaisemmassa vaiheessa. ”Mitä aikaisemmin riskissä olijat pystytään tunnistamaan, sitä parempi – sekä heidän, että myös terveydenhuoltojärjestelmän kannalta”, Lehto kiteyttää.

”Tyypin 2 diabetes on kansansairaus. Kaikki konstit, joilla pystytään löytämään diabetesriskissä olevat henkilöt ja vaikuttamaan heidän ennusteeseensa, otetaan käyttöön! StopDia on toimiva ja käytännönläheinen konsepti tähän työhön”, Lehto jatkaa.

Lehto suosittelee StopDia-mallin käyttöönottoa myös muille maakunnille. ”Monesti tällaisilla projekteilla on jokin voimassaoloaika, ja sen jälkeen toiminta jää siihen. Mutta meillä tämä StopDia-malli jää kyllä elämään ihan sellaisenaan.”

 

 

Seuraa meitä:    Twitter Facebook  Youtube