Tuuppaako työympäristösi terveyteen vai sairauteen?

Tuuppaako työympäristösi terveyteen vai sairauteen?

Erkki kaivaa työn lomassa kassistaan lihapiirakan ja lämmittää sen mikrossa. Vaimo on näköjään sujauttanut tällä kertaa mukaan tomaatin. Erkki voisi käydä lounaalla henkilöstöravintolassa, mutta kävely ravintolaan ja takaisin työpisteelle kestää vartin eikä lounastauon pituus käytännössä riitä. Työkavereillakaan ei ole tapana lähteä ravintolaan lounaalle. Se on enemmän työnjohtajien juttu.

Toisaalla Pasin työkaveri keskeyttää niskoja jumittavan päätetyöskentelyn ja kutsuu seurakseen lounaalle. Henkilöstöravintolassa on tarjolla runsas salaattipöytä, uunituoretta ruisleipää ja kolme monipuolista lounasvaihtoehtoa. Pasi kokoaa niistä mieleisensä annoksen.

Erkki ja Pasi – tulevaisuuden diabeetikot?

Erkki ja Pasi ovat tahoillaan tehneet tyypin 2 diabetesriskiä kartoittavan testin (www.stopdia.fi): heitä yhdistää kohonnut sairastumisriski. Molemmat haluaisivat välttää sairauden puhkeamisen ja tietävät, että terveelliset ruokailutottumukset ja liikunnan lisääminen auttaisivat.

Erkki ja Pasi ovat Stop Diabetes -tutkimushankeen (@StopDiaFinland) työpaikkavierailujen innoittamia hahmoja. StopDiassa on mukana 16 yhteistyötyöpaikkaa, joilla työskentelee tuhansia työntekijöitä mitä erilaisimmissa työympäristöissä.

Ympäristön merkitys toiminnan ohjaajana

StopDia-projektissa olemme tutkineet, miten työympäristöä muokkaamalla voidaan vaikuttaa ruokailu- ja liikkumistottumuksiin työpäivän aikana. Tausta-ajatuksena on, että fyysinen ja sosiaalinen ympäristö ohjaavat voimakkaasti ihmisen toimintaa. Valinta-arkkitehtuuri eli se, miten vaihtoehdot on asetettu esille, vaikuttaa käyttäytymiseen ja valintoihin. Helposti tavoitettavat ja muiden suosimat vaihtoehdot ovat luontevia: Pasi lounastaa henkilöstöravintolassa, Erkki ei.

Tuuppauksella ohjaillaan tiettyyn suuntaan

Käyttäytymistaloustieteen tutkijat Richard Thaler ja Cass Sunstein esittelivät käyttäytymisen muutokseen tähtäävän lähestymistavan ”nudging” (suom. ”tuuppaus”) vuonna 2008 julkaistussa teoksessaan Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness.
Tuuppauksella tarkoitetaan mitä tahansa valintaympäristön muutosta, joka muuttaa ihmisten käyttäytymistä ennakoitavalla tavalla ilman, että suljetaan pois vaihtoehtoja tai vaikutetaan merkittävästi kustannuksiin.

Tuuppauksessa keskeinen ajatus on, että ihmisten päätökset ovat vain rajallisesti rationaalisia ja että ympäristön vihjeet ovat vahvoja toiminnan vaikuttimia.

Työpaikka tuuppaajana

Me työikäiset vietämme työpaikoillamme ison siivun elämästämme, ja näin ollen työpaikoilla tehdään paljon terveyteen vaikuttavia valintoja: syödään hyvin tai jätetään syömättä, pidetään taukoja ja verrytellään välillä tai työskennellään pitkiä aikoja putkeen, hartiat korvissa.

Hyvät ja hyvinvoivat työntekijät ovat työnantajalle kultaakin kalliimpia. Siinä missä vanhan mallin mukaan työnantaja pyrkii vähentämään sairaspoissaoloja ja ennenaikaisia eläköitymisiä, vireissä firmoissa ei riitä vain sairauden poissaolo vaan tavoitteena ovat hyvinvoivat, tarmokkaat ja viihtyvät työntekijät.

Työnantajat voivat panostaa työntekijöihinsä tarjoamalla terveyttä edistäviä valintoja tukevan työympäristön, esimerkiksi hyvää työergonomiaa edesauttavia työpisteitä, rentoutumistiloja, laadukkaan henkilöstöravintolan ja vaikkapa päivittäisen hedelmäkorin.

Työyhteisön toimintakulttuuri ja erityisesti johdon suoraan tai omien toimintatapojensa kautta näyttämä malli ohjaavat työnteon tapoja. Hyvin suunniteltu ympäristö voi ohjata työskentelemään hyvässä asennossa, pitämään rentouttavia taukoja ja syömään hyvin, ja toimintakulttuuri auttaa erottamaan työ- ja vapaa-ajan toisistaan.

Miten Erkille ja Pasille käy?

He saattavat sairastua tai olla sairastumatta. Molemmilla on tahtoa toimia oman terveytensä parhaaksi. Erkki taitaa tarvita kuitenkin hieman enemmän tahdonvoimaa, kun taas Pasi tulee tuupatuksi, lähes huomaamatta, hyvään suuntaan.

Miten Sinulle käy?

Mihin suuntaan työympäristösi ohjaa Sinua? Lähdetkö töistä kotiin hyvin syöneenä, vetreänä ja virkeänä? Millainen työympäristön ja -kulttuurin pitäisi olla, jotta näin kävisi?

Blogikirjoitus on julkaistu alun perin VTT:n blogissa 15.10.2018.

Saara Pentikäinen

Saara Pentikäinen
tutkija, VTT
etunimi.sukunimi@vtt.fi

 

 

Seuraa meitä:    Twitter Facebook  Youtube