Viitteidenhallintajärjestelmät
Kun tekee hakuja useista eri tietokannoista, on kätevää koota tulokset ja valitut tietueet/viitteet yhteen paikkaan, viitteidenhallintajärjestelmään.
Mitä viitteidenhallintajärjestelmällä voi tehdä?
- luoda oman viitetietokannan
- tallentaa hakutuloksia suoraan eri tietokannoista ja manuaalisesti näppäilemällä
- poistaa mahdolliset päällekkäiset lähteet (duplicates)
- kansioida viitteitä eri tarkoituksiin
- tehdä lähdeluettelon
- lisätä lähdeviitteet tekstiin
Viitteidenhallintajärjestelmät ovat maksullisia tai maksuttomia ohjelmia, joita on tarjolla useampia, kuten Endnote, Zotero ja Mendeley. Itä-Suomen yliopisto antaa tukea ja neuvontaa kahden viimeksi mainitun käyttöön. Sekä Zotero että Mendeley ovat maksuttomia ohjelmia, tosin ilmaisversiossa on liitetiedostoille rajallisesti tilaa (Zoterossa 300 MB, Mendeleyssä 2 GB). Lisätila on maksullista. Sen sijaan viitetietojen tallennustilalla ei ole ylärajaa.
Zotero on avoimen lähdekoodin ohjelma, jota voi käyttää työpöytäversion lisäksi selain- ja mobiiliversiona. Työpöytäversion käyttöön ei tarvitse luoda henkilökohtaista tiliä, mutta jos haluat käyttää ohjelmaa eri laitteilla, voit luoda maksuttoman käyttäjätilin. Zoterossa on valittavana yli 10 000 valmista lähdeluettelotyyliä, mutta tyylejä voi myös muokata henkilökohtaisten tarpeiden mukaan.
Mendeley on Zoteron tavoin käytettävissä työpöytä-, selain- ja mobiiliversioina. Se vaatii henkilökohtaisen tilin luomisen, paitsi jos sinulla on ennestään Elsevier-tili esimerkiksi Scopus-tietokannassa. Lähdeluetteloa varten Mendeley tarjoaa lähes 7000 viittaustyyliä, joita voi muokata Zoteron tavoin muokata omaan käyttöön. Mendeleyn ilmaisversion 2 gigatavun tallennustila sisältää sekä viitteet että liitetiedostot.
Lisätietoja viitteidenhallinnasta on UEF-kirjaston sivuilla.