Tiedonhakijan opas on suunnattu kaikenlaisille tiedonhakijoille riippumatta siitä, oletko opiskelijana Itä-Suomen yliopistossa tai tarvitsetko muusta syystä lisätietoa tiedonhausta. Opas keskittyy ennen kaikkea julkaistun tieteellisen tiedon hakemiseen.
Tieteellinen tieto on luonteeltaan systemaattista, objektiivista ja perusteltua, ja tieteellisen tutkimuksen tuloksia julkaistaan artikkelien ja kirjojen muodossa. Kirjastoihin, tietokantoihin ja avoimeen verkkoon tallennetuista tieteellisistä julkaisuista voit hakea tietoa hakukoneiden ja tietokantojen avulla. Ehkä tarvitset myös hakusuunnitelman, johon sisältyy aihettasi vastaavien hakusanojen ja -lauseiden ideoiminen?
Voit ajatella tätä opasta ja tiedonhakua polkuna, jota pitkin kuljet kohti päämäärää eli tiedon löytämistä.
Toisinaan pysähdyt polulla tarkastelemaan erilaisia maisemia ja yksityiskohtia. Joskus saatat jopa palata monta askelta taaksepäin tai löytää kiinnostavia sivupolkuja!
Käytä siis opasta itsellesi sopivalla tavalla:
Ota oikeassa yläkulmassa oleva menuvalikko avuksesi navigoinnissa
Microsoftin Copilot on yksi lukuisista tekoälysovelluksista, jota voi hyödyntää monella tavoin opiskelun tukena. UEF:n opiskelijoille ja henkilökunnalle on tarjolla selaimessa käytettävä Copilot.
Tekoälyn kanssa jutellessa kannattaa olla hereillä ja soveltaa keskustelutyyliä sekä saatuja vastauksia omien tavoitteiden ja tarpeiden mukaan.
Muista lähdekritiikki! Generatiivinen tekoäly soveltaa kielimallia ja eri lähteistä oppimiaan asioita. Soveltaminen menee joskus pieleen, joten saamasi vastaukset voivat olla vääriä. Vapaasti verkosta hakevien tekoälyjen kanssa on hyvä muistaa, että vastauksen lähteenä saattaa olla mitä tahansa.
Toista kysymyksesi tai kommenttisi ja vertaile saamiasi vastauksia.
Onko vastauksissa runsaasti vaihtelua? Entä mitkä asiat toistuvat?
Aloita tarvittaessa puhtaalta pöydältä.
Avaa uusi keskustelu aina, kun aiheesi vaihtuu. Joskus keskustelu tekoälyn kanssa voi myös jäädä junnaamaan. Silloin uusi keskustelu sopivalla alustuksella auttaa eteenpäin.
Tai hyödynnä aiempaa keskustelua.
Jos aiempi hyvin sujunut keskustelu on tallessa ja haluat jatkaa aiheen parissa, kokeile jatkaa keskustelua vanhassa ketjussa.
Kokeile!
Jos käytät leikkaa-liimaa-toimintoa muiden sisältöjen kuin Tiedonhakijan oppaan kanssa, varmista, että saat hyödyntää aineistoja tekoälytyökaluissa.
Kokeile Copilotia oppaan sisällön tiivistämisessä.
Esimerkkiprompti: Tee minulle lyhennelmä tästä Tiedonhakijan oppaan osasta: (kopioi tähän haluamasi teksti oppaasta).
Kysy Copilotilta apua työohjeen tekemiseen.
Esimerkkiprompti: Sain liikaa hakutuloksia tiedonhaussa. Kirjoittaisitko minulle työohjeen Vähemmän ja tarkempia tuloksia perusteella? (kopioi tähän tekstiä https://sites.uef.fi/tiedonhaku-kirjasto/onnistuiko-tiedonhaku/ -sivulta).
Entä mitä tapahtuu, jos jatkat keskustelua kysymällä ”Mitä näistä kannattaa kokeilla ensin”?
Tiedonhakijan oppaassa on Johdannon lisäksi neljä isompaa kokonaisuutta, joista jokaisessa käsitellään tiedonhaussa tärkeitä aihepiirejä. Tutustu myös käytännöllisiin hakuesimerkkeihin ja ota kirjastosanasto avuksesi!
Tiedonhakijan opas, jonka tekijät ovat Anni Tarkiainen, Marika Mahlavuori, Jussi Hyvärinen, on tekstin osalta lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Oppaan kuvia ei lisensoida. Kiitos Itä-Suomen yliopiston kirjaston Opetus- ja tietopalveluiden henkilöstölle yhteistyöstä.