Hakutekniikka ja hakutavat


Siirry tästä kuvan saavutettavaan versioon.

Nyt tiedät jo, millaisia tiedonlähteitä tieteelliseen julkaisemiseen kuuluu, ja kuinka valitset tutkimuksesi aiheeseen sopivia hakusanoja. Hakusanat eivät silti aina sellaisenaan takaa tieteellisessä tiedonhaussa riittävän kattavia hakutuloksia. Siksi hakusanoja voi ja kannattaa kehittää edelleen.

Tiedonhaun oppaan Hakutekniikka ja hakutavat -osiossa opit hakusanalauseen rakentamiseen kuuluvia, tiedonhakua täsmentäviä menetelmiä. Esimerkiksi fraasihaku, sanankatkaisu ja korvausmerkit auttavat sinua hakusanojen kirjoitusasun kanssa, ja vaihtoehtoisilla ja rajaavilla hakusanoilla voit muokata hakusanalausetta ja säädellä tiedonhaun laajuutta. Hakukenttien avulla taas kohdistat tiedonhaun haluamiisi kohteisiin.

Kun hakulauseesi alkaa muotoutua, voit kokeilla erilaisia hakutapoja ja arvioida tiedonhaun onnistumista. Älä huolestu, jos tiedonhaku ei heti onnistu ja tuota toivottuja hakutuloksia – tiedonhakuun kuuluu, että eri vaiheiden välillä liikutaan toisinaan eteenpäin ja joskus taas palataan edellisiin vaiheisiin. 

Hakutekniikka ja hakutavat -kokonaisuus sisältää viisi osiota. Voit siirtyä niihin suoraan alla olevista linkeistä: