Hyvä vierailija! Mediapalvelimen vaihdoksen vuoksi päivitämme sivustoa ja videoiden toiminnassa on häiriöitä lokakuun aikana. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.
Office 365 opetuksessa
Laatinut: Pasi Vahimaa, professori, Fysiikan ja matematiikan laitos
Halutessasi voit katsoa tämän sivun materiaalit Sway-esityksenä (avautuu uudelle välilehdelle).
Office 365 (O365) on käytössä useissa korkeakouluissa ja sen ohjelmavalikoimasta löytyy sovelluksia myös opintojakson verkkoympäristön luomiseen. Tälle sivulle on koottu muutamia videoita siitä, miten eri O365-työkaluja voi käyttää flipped classroom -opetuksessa. Aluksi esitellään eri työkaluja, ja lopuksi on vielä video, jossa Pasi Vahimaa kertoo miten hän käyttää näitä työkaluja omassa opetuksessaan.
Videoiden tekeminen PowerPointilla
Flippauksessa videot ovat yleensä tärkeä väline jakaa opetusta. Tässä video siitä, miten PowerPointilla voi tehdä videoita. Huomaathan, että videolla käytettävä PowerPoint on automaattisesti päivittyvä O365-versio. Videon kesto on 7:49.
Forms
Officesta löytyy myös työkalu erilaisten visailujen ja kyselyjen järjestämiseen, sen nimi on Forms. Sillä voi laatia esimerkiksi visailun, jolla testataan ovatko opiskelijat opiskelleet ja oppineet kunkin opetuskerran materiaalin. Visailut on mahdollista tehdä itsensä automaattisesti korjaaviksi tai opettaja voi ne itse tarkistaa. Videolla (kesto 7:09) näytetään myös, miten visailun voi luoda ja jakaa erilaisissa ympäristöissä.
OneNote
Flipatun opintojakson materiaalia voi laittaa jakoon erilaisten kanavien kautta. Yksi mahdollinen työkalu on OneNote. Erityisesti sen Class Notebook on tarkoitettu opetuksessa käytettäväksi työkaluksi. Sen avulla onnistuu sekä materiaalin jakaminen opettajalta opiskelijoille, ryhmätyöskentely, että opiskelijoiden oppimispäiväkirjojen laatiminen. Class Notebookia voi käyttää sellaisenaan, mutta sellainen syntyy automaattisesti myös opintojakson luomisen yhteydessä Teamsiin. Videon kesto on 5:10.
Teams
Microsoft on julkaissut ryhmätyöskentelyyn Teams-nimisen palvelun. Tiimiin voi koota samaan paikkaan eri formaateissa olevaa materiaalia ja lisäksi se mahdollistaa muun muassa keskustelun, oppimateriaalin jakamisen sekä tehtävien palauttamisen. Tiimejä voi luoda erilaisiin käyttötarkoituksiin, seuraavalla videolla, jonka kesto on 8:18, käsitellään opetustarkoitukseen luotavaa tiimiä.
Materiaalin jakamiseen soveltuu Teamsin lisäksi videolla mainittu Sharepoint-sivu, joka syntyy tiimin luomisen yhteydessä. Sharepoint mahdollistaa nettisivumaisemman ulkoasun materiaalin esittämiselle ja sinne on mahdollista luoda sivut kullekin aihepiirille ja jakaa ne halutessaan Teamsiin.
Edellä käsiteltyyn Teamsiin liittyy oleellisesti O365-ryhmä groups). Ryhmän voi luoda eri ohjelmissa, mutta tällöin käytettävissä olevat ohjelmat vaihtelevat (aiheesta lisää täällä). Teamsin kautta luotu ryhmä tarjoaa erityisesti opetuskäyttöä ajatellen hyödyllisiä ominaisuuksia ja tarjonnee myös laajimmat mahdollisuudet ryhmän toimintaan myös muissa O365-ohjelmissa. Eri O365-ohjelmien kautta luotavien ryhmien käyttöön tulevista ohjelmista voi myös lukea esimerkiksi Jump to 365 -blogin postauksesta An Everyday guide to Microsoft Office 365 Groups (avautuu uudelle välilehdelle).
Esimerkki o365:n käytöstä flipatulla opintojaksolla
Tässä vielä Pasi Vahimaan kertomus siitä, miten hän käyttää näitä eri työkaluja omassa opetuksessaan. Videon kesto: 5:21.
Ja lopuksi vielä flippauksen hengen mukaisesti pikkuinen visailu, jolla voit testata miten hyvin olet sisäistänyt tällä sivulla esitetyt asiat. Visailuun voit vastata suoraan seuraavalla lomakkeella tai avata sen tästä.