Moodle

Hyvä vierailija! Mediapalvelimen vaihdoksen vuoksi päivitämme sivustoa ja videoiden toiminnassa on häiriöitä lokakuun aikana. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

Moodle

Laatinut: Antti Ronkainen, projektitutkija, Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto

Tällä sivulla käydään läpi Moodlen käyttöönottoa liittyviä asioita. Jos käytössäsi on Moodle, mutta et aiemmin ole opintojaksoa luonut, perehdy tämän sivun perusteisiin. Mikäli Moodle on jo tuttu, voit tutustua käytännön esimerkkeihin.

Videoilla käydään läpi perusasioita Moodle-oppimisympäristöstä. Videomateriaalin avulla pääsee muun muassa alkuun kurssipohjan käyttöönotossa, asetusten muokkaamisessa, aineistojen lisäämisessä ja ulkoasun muokkaamisessa. Videoiden katsomisen lisäksi kannattaa tutustua Moodle-ohjeisiin osoitteessa https://docs.moodle.org/2x/fi/Opettajan_opas. Materiaali on suunnattu pääasiallisesti vasta-alkajille, mutta kokeneempikin käyttäjä voi löytää videoista uusia asioita.

Alkuun Moodlen käytössä

Kiinnostaako Moodlen käyttö, mutta et vielä tiedä, kuinka lähteä asian kanssa liikkeelle? Tällä videolla näytetään mm. kuinka tilaat itsellesi uuden kurssipohjan käyttöösi. Videon kesto on 07:50.

Yleissilmäys Moodle-kurssipohjan asetuksiin

Uusi kurssipohja on nyt saatu käyttöön, kuinka tästä eteenpäin? Videolla luodaan silmäys kurssipohjan asetuksiin, joihin on hyvä kiinnittää huomiota ennen kurssin varsinaista rakentelua ja alkamista: mm. kurssin rakenne eri vaihtoehtoineen, käyttäjähallinta, opiskelijoiden lisääminen kurssille, kurssiavain, ryhmien käyttö, kurssiraportit ja niistä saatavat tiedot, arviointiin liittyviä toimintoja ja vaihda roolia -toiminto. Videon kesto on 09:50.

Aineistojen lisääminen kurssipohjalle

Mitä Moodlen aineistot ovat ja kuinka niitä lisätään kurssipohjalle? Esimerkeissä käydään läpi tiedosto, verkko-osoitteen linkittäminen, tiedoston lisääminen O365-pilvipalvelusta sekä alasivun luominen kurssipohjalle. Lisäksi esitellään kansion käyttöä. Videon kesto on 11:18.

Verkkosisällön upottaminen kurssipohjalle

Upottaminen (embedding) tarkoittaa verkkosisällön tuomista kurssipohjalle siten, että se on näkyvissä ja käytettävissä suoraan oppimisympäristössä. Sisällön upottaminen onnistuu, jos saatavilla on upotuskoodi. Videolla käydään läpi upotuskoodin etsintä ja sisällön upottaminen Office365:stä. Videon kesto on 5:37.

Aktiviteetin lisääminen kurssipohjalle

Mitä ovat Moodlen aktiviteetit ja mihin niitä voi käyttää? Aktiviteetin lisääminen kurssipohjalle, esimerkkinä keskustelualue asetuksineen. Videon kesto on 6:07.

Kurssipohjan ulkoasun muokkausta

Kurssipohjasta saa pienellä vaivalla mukavamman näköisen ja selkeämmän käyttää. Videolla käydään läpi muutamia keinoja vaikuttaa kurssinäkymään: kuvan lisääminen, tekstin muotoileminen, väliotsikoiden hyödyntäminen, aineistojen siirtely ja kansioiden hyödyntäminen. Videon kesto on 10:12.