Hyvä vierailija! Mediapalvelimen vaihdoksen vuoksi päivitämme sivustoa ja videoiden toiminnassa on häiriöitä lokakuun aikana. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.
Videon tekeminen, editointi ja julkaiseminen
Alla oleva kuva havainnollistaa videon tekemisen prosessia UEF:issa käytössä olevan Planet eStreamin ja mediapalvelimen näkökulmasta, mutta toimii samalla yleisenä prosessikuvauksena välineistä riippumatta. Käytettävistä ohjelmista ja laitteista riippuen voi videon tallentaa ja editoida ennen verkkoon tai käytössä olevalle palvelimelle lataamista, joten prosessi ei välttämättä etene absoluuttisesti kuvan tavalla. Kuvan ympyröitä klikkaamalla avautuvat ohjevideot eStreamin käytöstä.
Videon tuottaminen
Videoesityksen voi tehdä diaesityksenä, piirroksina tai käyttäen muita asian esittämiseen soveltuvia menetelmiä. Videon voi tallentaa näytöltä käyttäen tiettyä ohjelmaa (esim. Planet eStream) ja esimerkiksi tablettitietokoneissa on mahdollisuus näytön tallennukseen. Mikäli esitys kuvataan (video)kameralla tai taltioidaan äänenä, tulee materiaali siirtää pilveen tai tietokoneelle editointia tai muissa sovelluksissa käyttöä varten.
Editointi ja lataaminen palvelimelle
Editointi ja lataaminen palvelimelle vai lataaminen palvelimelle ja editointi? Järjestys riippuu käytettävistä ohjelmista sekä opintojaksolla käytettävästä oppimisympäristöstä. Esimerkiksi eStreamin encoderilla tallennettu video ladataan palvelimelle, jossa sitä voi myös editoida. Toisaalta editoinnin voi tehdä muilla ohjelmilla ja vasta sitten ladata verkkoon.
Ohjelmasta riippuen voi olla mahdollista editoida kuvaa ja ääntä erillisinä raitoina, jolloin muokkaaminen on helpompaa. Valmiin videon voi ladata mediapalvelimelle (UEF) tai vastaavaan ympäristöön, josta sen voi jakaa eteenpäin. Myös sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuksia videoiden säilyttämiseen ja jakamiseen, jos se on mielestäsi soveltuva paikka videon säilyttämiselle. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Youtube ja Vimeo.
Videon upottaminen sivustolle
Olipa videosi tietyllä palvelimella tai Youtubessa, sen voi upottaa (embedding) opintojakson verkkoalustalle tiettyä koodia käyttäen. Ylläolevan kuvan kohdassa 4 avautuvassa videossa kerrotaan videon upottamisesta Moodleen ja Moodlea tarkemmin käsittelevällä sivulla näytetään, mistä upotuskoodin löytää.
Huomioi tekijänoikeudet, mikäli olet aikeissa käyttää toisten tekemiä videoita. Suositeltavampaa on kopioida linkki ja laittaa se verkkoalustalle.