Avoin tiede, avoin julkaiseminen ja tutkimus – Open Access ja Open Science
Mitä on avoin tiede
Avoin tiede ja tutkimus on noussut kansainvälisesti merkittäväksi tavaksi edistää tieteen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Tutkimuksen avoimuus tarkoittaa avoimien julkaisujen (open access, OA) lisäksi tutkimusaineistojen ja -menetelmien avaamista. Uusimat tulokkaat ovat oppimisen ja oppimateriaalien avoimuus. Avoimen tieteen periaatteena on, että tieteellisestä tietoa ja kaikkia tutkimuksen tuotoksia tulisi jakaa mahdollisimman aikaisin ja laajasti. Menetelmien, aineistojen ja tulosten tulisi olla läpinäkyviä ja mahdollisimman helposti löydettävissä ja hyödynnettävissä. Lainsäädäntö ja etiikka tai esimerkiksi patentointiaikeet rajoittavat joskus avoimuuden toteuttamista, mutta lähtökohtaisesti ajatuksen on, että yhteiskunta, tiede ja tutkija itse hyötyvät avoimista toimintatavoista joko suoraan tai välillisesti.
Avoin oppiminen periaatteena laajentaa oppimaan pääsyä ja osallistumista kaikille. Oppimisen saavutettavuus, esteettömyys, tarjonta ja oppijakeskeisyys lisääntyvät. Avoimilla oppimateriaaleilla tarkoitetaan kaikenlaisia opetus-, oppi- ja tutkimusmateriaaleja, jotka on
- vapautettu yleiseen käyttöön (Public Domain) tai
- lisensoitu avoimella lisenssillä, joka antaa muille oikeuden päästä materiaaliin käsiksi maksutta, käyttää ja soveltaa sitä uusissa yhteyksissä, muokata sitä ja jakaa eteenpäin.
Avoin tiede sisältää käytäntöjä, kuten tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden (open access) edistäminen, tutkimusaineistojen avoin julkaiseminen, avoimen lähdekoodin ja avoimien standardien hyödyntäminen, sekä tutkimusprosessin julkinen dokumentointi esimerkiksi niin kutsutun avoimen muistikirjan menetelmällä.
Avoin tiede
- parantaa tutkimustulosten saavutettavuutta ja tutkimuksen läpinäkyvyyttä
- vauhdittaa innovaatioita, yritystoimintaa ja yhteistyötä
- säästää resursseja
- edistää tasa-arvoa
- mahdollistaa uusien tutkimuskysymysten nousun
- auttaa kehittämään kriittistä ajattelua ja tieteenlukutaitoa yhteiskunnassa
Open Access -julkaiseminen
Tutkimusjulkaisujen (artikkelien, raporttien, monografioiden) open access -julkaisemisella tarkoitetaan yksinkertaisimmillaan julkaisun saattamista tietoverkkoon ja oikeutta lukea, kopioida, tulostaa ja linkittää kokonaisia tieteellisiä julkaisuja. Open access -julkaisemisella tarkoitetaan siis tieteellisen tiedon vapaata levitystä. Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sekä tiedeyhteisön että suuren yleisön luettavissa verkossa maksutta ja esteettömästi.
Artikkeleita kannattaa esimerkiksi rinnakkaistallentaa julkaisuarkistoon, jotta ne ovat helposti saatavilla. Rinnakkaistallentamisen mahdollisuuksiin ja aikatauluun vaikuttavat kustantajien ehdot, mikäli julkaiset jossakin lehdessä tai muuten teet sopimuksen kustantajan kanssa. Eräät kustantajat tarjoavat avointa julkaisemista (ns. kultainen tie). Tällöin tähän usein liittyy kirjoittajamaksu (linkki avautuu uuteen välilehteen). Vapaa julkaiseminen tarjoaa vaihtoehdon myös pohdittaessa julkisten varojen järkevää käyttöä: ostavatko kirjastot tutkijoiden työn tulokset takaisin heidän käyttöönsä kaupallisilta kustantajilta vai panostetaanko sama resurssi tiedon vapaaseen jakeluun verkossa.
Monet tutkimusrahoittajat (esim. Suomen Akatemia, Business Finland, Euroopan komissio) vaativat, että julkaisu julkaistaan avoimesti. Ne suosittelevat usein noudattamaan laajemmin avoimen tieteen periaatteita, kuten avaamaan tutkimusaineistot.
Open Access -periaatteita
- OA-julkaisut ovat maksuttomasti Internetin välityksellä kaikkien saatavilla
- OA-lehdissä julkaistessaan kirjoittajat säilyttävät tekijänoikeudet työhönsä
- OA-lehdissä on nopea vertaisarviointi (peer review) ja julkaisuprosessi, joka korostaa tutkimuksen ja tiedon ajankohtaisuutta
- OA-lehtien laaja levikki lisää lukijakuntaa, kirjoittajan näkyvyyttä ja tunnettuutta sekä artikkeleiden luettavuutta ja käyttöä
Kultainen tie – julkaistaan open access -lehdissä, maksetaan kustantajille tarvittavat julkaisumaksut. Puhutaan APC-maksuista (article/author processing charges).
Vihreä tie – artikkelit julkaistaan tilausmaksullisissa julkaisuissa ja lisäksi rinnakkaistallennetaan erilaisiin julkaisuarkistoihin, kuten esimerkiksi UEF:n eRepoon.
Hybridijulkaiseminen – artikkeli julkaistaan tilausmaksullisessa julkaisussa. Yksittäinen artikkeli ostetaan avoimeksi. Tätä ei pidetä suositeltavana OA-julkaisemisena. Kustantaja rahastaa samasta artikkelista kahdesti (double dipping).
- DOAJ Directory of Open Access Journals (linkki avautuu uuteen välilehteen) on monitieteinen ja -kielinen vapaasti verkosta saatavien lehtien tietokanta. Kasvatuksen elektronisia lehtiä palvelusta löytyy yli 1700 (katsottu 26.8.2022).
- DOAB Directory of Open Access Books (linkki avautuu uuteen välilehteen) on hakupalvelu, johon on kerätty jo kymmeniätuhansia vertaisarvioituja tieteellisiä kirjoja, jotka on julkaistu vapaasti saataville.
Löydät kirjaston Avoimen tiedon hakuoppaasta OA-aineistoihin keskittyneitä hakukoneita ja -palveluita. Ne pystyvät hyödyntämään tehokkaasti myös näkymättömän verkon (deep web) aineistoja, joihin tavalliset hakukoneet, kuten Google, ei pääse. Deep webin sisältöjä ovat mm. lisensioimista ja/tai rekisteröitymistä vaativat palvelut, esim. monet maksulliset tieteelliset tietokannat.
Avoimen tieteen kehittämistä kansallisesti koordinoi Tieteellisten seurain valtuuskunta.
Lähteet ja lisätietoa (linkit avautuvat uuteen välilehteen):
Avoin tiede UEF:n sivuilla
Tieteellisten seurain valtuuskunta – koordinoi avoimen tieteen kehittämistä
Avoimen tiedon hakuopas // UEF Kirjasto