Väitöskirjojen ja muiden opinnäytteiden haku

Väitöskirjojen ja opinnäytetöiden haku

Väitöskirjaa pidetään ensimmäisenä tutkijan itsenäisenä tutkimuksena ja lisensiaattityötä (lisensiaatin työ) ensimmäisenä siteerauksen kestävänä tutkimuksena. Nykyisin lisensiaattitöitä julkaistaan melko vähän, koska väitöskirjoja tehdään suoraan.

Pro gradu –tutkielmat ovat opiskelijoiden harjoitustöitä, joten niitä käytetään tieteellisen työn lähteinä vain poikkeustapauksissa. Tarkista suhtautuminen opettajalta tai ohjaajalta. Kuitenkin hyvätasoisten pro gradu -töiden lähdeluetteloista voi olla hyötyä ja voit katsoa niistä mallia muotoseikkoihin.

Tiedot opinnäytetöistä löytyvät yleensä yliopistokirjastojen kokoelmatietokannoista. Huomaa kuitenkin, että vuoden 2012 alusta lähtien Itä-Suomen yliopistossa valmistuneet pro gradu -työt löytyvät vain UEF eRepository -palvelusta (ks. alla). UEF-Primosta löytyvät vain ennen sitä tehdyt pro gradut.

Opinnäytteitä ja muita julkaisuja julkaistaan nykyisin tavallisesti verkossa elektronisessa muodossa. Vanhemmista suuri osa on kuitenkin pelkästään painettuja ja usein julkaistu jossain julkaisusarjassa.

Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteiden väitöskirjat julkaistaan nykyään elektronisessa muodossa, mutta useimmiten ne löytyvät myös painettuina. Ne löytyvät UEF Electronic Publications –palvelusta. Kasvatustieteiden väitöskirjat löytyvät sarjasta Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Education, Humanities, and Theology.

Hae myös englannin- ja ruotsinkielisillä hakusanoilla, koska muunkielisissä väitöskirjoissa voi olla niukasti suomenkielisiä kuvailusanoja.

Google Scholar löytää sähköisiä opinnäytteitä melko tehokkaasti – varsinkin kun jo tiedät, mitä olet etsimässä.

Mistä voit hakea väitöskirjoja ja opinnäytteitä

  • UEF-Primo (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Itä-Suomen yliopiston kirjaston kokoelmissa olevien väitöskirjojen ja muiden opinnäytetöiden tiedot, satunnaisesti muiden yliopistojen väitöskirjoja. Huom! Vuoden 2012 alusta lähtien valmistuneet pro gradu -työt löytyvät vain Itä-Suomen yliopiston julkaisuarkistosta e-Reposta! Hae opinnäytettä kuten kirjaa: kirjoita UEF-Finnan hakuun otsikko ja/tai tekijä, tai hae aiheenmukaisesti, kuten yllä. Rajaa tulosta aineistotyypin mukaan. (UEF-Primosta puuttuu toistaiseksi rajaus graduihin. Ne löytyvät väitöskirjarajauksen alta 😉). Opinnäytetöiden hakemiseen  löytyy ohjeita kirjaston kotisivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

UEF eRepository (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Itä-Suomen yliopiston avoimien aineistojen eRepo-julkaisuarkisto sisältää yliopiston opinnäytetyöt sekä sarjajulkaisut, rinnakkaistallennetut artikkelit sekä tietoa tutkimusaineistoista. Huomaa, että palvelusta löytyvät pro gradut vuodesta 2012 lähtien.


Kansallinen Finna (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opinnäytetöitä. Voit hakea täältä myös vanhempia graduja. Rajaa tulos aineistotyypin mukaan.

Kuvakaappaus Kansallisesta Finnasta. Haun tulos on rajattu opinnäytteisiin. Tarkempi rajaus voi ola esimerkiksi pro gradu tai väitöskirja.
Kansallisen Finnan haun rajaus opinnäytteisiin

Yliopistoilla on yleensä oma sähköinen julkaisuarkistonsa, tiedot yleensä avoimia. Esimerkiksi OpenDOAR – Directory of OA Repositories (linkki avautuu uuteen välilehteen) on monitieteinen kokoelma avoimia, tieteellisiä julkaisuarkistoja ympäri maailman.

Linkkejä julkaisuarkistoihin ja open access -lehtihakemistoihin (linkki avautuu uuteen välilehteen) löydät UEF:n Open UEF -sivustolta.