Miten saan julkaisun käyttööni

Saatavuus ja julkaisun jäljittäminen

Verkkolehtiin, -artikkeleihin  ja –kirjoihin on monta tietä:

  • UEF-Primon lehtihaulla voi hakea elektronisia e-lehtiä lehden nimen mukaan tai aihekategorioittain
  • artikkeleita voit hakea Kansainväliset artikkelit -haulla artikkelin tai sarjan osan nimellä. Kirjautumalla UEF-Primoon voit saada paremman tuloksen kuin kirjautumatta
  • UEF-Primon kokotekstitietokannoista voi hakea mm. konferenssijulkaisuja. Valitse silloin sopiva/todennäköinen tietokanta tai käytä hakutyyppejä Elektroniset aineistot tai Kaikki. Rajaa konferenssijulkaisuihin Aineistotyyppi-otsikon alta.
  • Google Scholarilla kannattaa hakea artikkelin tai sarjan osan nimellä
  • e-kirjat haetaan UEF-Primon kirjaston kokoelmahausta kirjan nimellä

Muista, että kaikki ei ole elektronisesti verkossa, vaan painettuakin aineistoa vielä käytetään. Kaikki ei ole vapaasti ja ilmaiseksi verkossa.

Jos esim. Googlella löytämäsi artikkeli ei aukea, tarkista UEF-Primon lehtiluettelon kautta lehden nimellä (Lehtihaku; linkki avautuu uuteen välilehteen). Lehti voi olla kirjaston tilaamien lehtien joukossa. Tarkista vielä avaamalla lehden tiedot, mikä e-lehden saatavuus meillä on:

Kuvakaappaus UEF-Primosta. Kokotekstin saatavuus lehdessä on merkitty saatavuuslinkin alle.

Kokotekstin saatavuus on merkitty linkin alle.

Kaikissa tietokannasta löytämissäsi viitteissä ei ole full text -linkkiä – tai linkki ei vie yliopiston käytössä oleviin aineistoihin/lähteisiin. Kaikki ei siis ole oman organisaatiosi hankkimaa. Kaukopalvelu välittää lainoja ja kopioita muualta maksua vastaan.

Avoimen tiedon hakeminen ja jäljittäminen

Yhä useampi tieteellinen artikkeli julkaistaan avoimena. Avoimien tieteellisten julkaisujen jäljittämiseen ja hakemiseen on tarjolla erilaisia palveluita sekä apuvälineitä. Avoimia julkaisuja voi lähestyä kahdella tavalla: joko jäljittämällä jo löydettyjen julkaisujen avoimia versioita tai käyttämällä avointen julkaisujen hakemiseen tarkoitettuja hakukoneita/tietokantoja. Erinomainen tietopaketti löytyy UEF-kirjaston sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen). Löydät linkit:

  • avointen julkaisujen hakukoneisiin
  • avoimiin oppimateriaaleihin
  • avoimiin kotimaisiin lähteisiin
  • julkaisuarkistoihin
  • avoimiin aineistoihin UEF-Primossa

Sivulta löytyy tietoa myös mm. selaimeen asennettavista lisäosista (add-on, extension), jotka jäljittävät avoimesti saatavia artikkeleita, sekä saalistajalehtistä.

Painettuja julkaisuja haetaan kirjastotietokannoista

  • julkaisun nimellä, jos kyseessä on kirja tai raportti tms.
  • lehden nimellä, jos kyseessä on lehtiartikkeli
  • kokoomateoksen nimellä, jos kyseessä on kirjan luku

Tarkista myös:

  • onko julkaisu paikalla vai lainassa? – Onko se lainattava vai lukusalikäyttöön? Pitääkö jättää varaus?
  • voiko julkaisun ostaa? -> Kustantaja/julkaisija, verkkokirjakaupat
  • muut lähiseutusi kirjastot, kuten ammattikorkeakoulun kirjasto  ja kaupunginkirjasto

Vapaakappaleet: kotimainen kirjallisuus, verkkoaineistot, elektroniset julkaisut ulottuville

Itä-Suomen yliopiston kirjastolla on käytössään kaikki Suomessa julkaistava kirjallisuus kulttuuriaineistoja koskevan eli ns. vapaakappalelain perusteella. Oikeus on ollut Joensuun yliopiston, sittemmin Itä-Suomen yliopiston kirjastolla vuodesta 1981 lähtien. Vuodesta 2008 lähtien julkaistut vapaakappaleet löytyvät UEF-Primosta. Suuri osa tästä aineistosta ei kuulu kirjaston lainattaviin kokoelmiin, mutta on asiakkaiden saatavilla lukusalikäyttöön.

Vanhempaa aineistoa voit pyytää sähköisellä vapaakappalepyyntölomakkeella (linkki avautuu uuteen välilehteen, avaa asiakaspalvelun lomakkeet) . Suomen kansallisbibliografiassa Kansalliskirjaston Fennica-kokoelmassa (linkki avautuu uuteen välilehteen) on tietoja Suomessa julkaistusta kirjallisuudesta. Eri yliopistojen gradut eivät kuulu vapaakappalelain piiriin, joten niitä ei kirjastosta löydy.

Laki kulttuuriaineistojen tallentamisesta ja säilyttämisestä toi arkistoinnin piiriin myös verkkoaineistoja sekä elektronisia julkaisuja, kuten mm. sähkökirjat. Kirjastossa on erillisillä työasemilla käytettävissä Kansalliskirjaston suomalainen verkkoarkisto vuodesta 2006, radio- ja tv-arkisto vuodesta 2009 sekä tekijänoikeuden alaisia digitoituja aikakauslehtiä ja sanomalehtiä vuodesta 1930.

Vapaakappaleista ja kulttuuriaineistojen työasemista lisää kirjaston kotisivuilla (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Kaukopalvelu : toisten kirjastojen aineistot omaan kirjastoon

Jos haluttua aineistoa ei löydy omasta kirjastosta, voi harkita kaukolainan tilausta. Kaukopalvelun kautta kirjan voi saada lainaksi tai lukusalikäyttöön, lehtiartikkeleista saa kopion. Lehtiä ei yleensä lainata. Palvelu on maksullinen.

Kaukolainojen tilaus hoidetaan kirjaston kaukopalvelun kautta. Siellä selvitetään myös, mistä julkaisu olisi nopeimmin ja edullisimmin saatavissa.
Kaukolaina voidaan tilata tarvittaessa myös ulkomailta, jolloin se maksaa enemmän – mieti siis edeltä käsin, paljonko olet valmis maksamaan ja tarkista kirjaston hinnasto.

Kaukopalvelupyynnön voi tehdä kirjaston e-lomakkeella (linkki avautuu uuteen välilehteen, valitse asiakaspalvelun lomakkeet).