Miten löydän toimivat hakusanat

Tämä osio käsittelee sitä

  • kuinka käsiteanalyysissa löydetyistä käsitteistä johdetaan hakusanoja
  • mitä apuvälineitä löytyy hakusanojen miettimiseen

Käsitteistä hakusanoiksi

Tiedonhaun aihe puretaan osakokonaisuuksiksi ja niitä kuvaaviksi käsitteiksi, hakusanoiksi ja -termeiksi. Tutustu aiheeseesi ja mieti, millä kaikilla termeillä aihetta on voitu kuvata.

Suomenkieliset hakusanat eivät välttämättä tuo riittävää tulosta. Kansainvälisiä tietokantoja varten voi miettiä hakusanoja jo myös englanniksi, tarvittaessa muillakin kielillä.

  • Synonyymit (esim. young, youth, adolescents, juvenile, teenagers, teens)
  • Rinnakkaiset eli assosioivat käsitteet (esim. ryhmätyö – parityö – tiimityö; oppimistulokset – koulusaavutukset – oppimistavoitteet – opetustavoitteet)
  • Lyhenteet ja täydelliset käsitteet vaihtoehtoina (esim. ADD – Attention Deficit Disorder)
  • Laajemmat ja suppeammat käsitteet (esim. itsearviointi, vertaisarviointi – arviointi)
  • Vastakkaiset tai eri näkökulmaa edustavat käsitteet: opiskelu – oppiminen

Mistä keksin hakusanoja:

Taustatietoa ja alan käsitteistöstä löytyy alan oppikirjoista, tietosanakirjoista (ensyklopedioista) ja muista hakuteoksista. Ne auttavat keskeisten käsitteiden ja niiden synonyymien pohtimisessa. Samalla on hyvä selvittää termien laajemmat ja suppeammat käsitteet sekä vaihtoehtoiset ilmaisut.

Sanoja ei sinänsä ”keksitä”, vaan lähtökohtana on tieto tieteenalan käyttämästä sanastosta. Tietoa löydät lukemalla alan kirjallisuutta, syventämällä tietojasi alastasi. Apuvälineinä voi olla:

  • Sanakirjat, käsikirjat, hakuteokset
  • Alan oppikirjat
  • Alan lehdet (alan tai aihepiirin keskeisten lehtien selaaminen; e-lehdet)
  • Jo löytyneiden julkaisujen sisällysluettelot ja lähdeluettelot, tietokannan viitetiedoista niille annetut kuvailutermit (asiasanat, keywords)
  • Asiasanastot
  • Kokeilevat haut Internetistä tai tietokannoista; ”selaileva” tiedonhaku

Voit hakea käsikirjoja ja hakuteoksia UEF-Primon perushaulla, esimerkiksi tähän tapaan:

Kuvakaappaus UEF-Primosta. Käsikirjoja haetaan haulla (handbook* OR encyclop*) AND "inclusive education".
Kuva: Käsikirjojen haku UEF-Primosta

Muita hakuesimerkkejä:
(handbook* OR encyclop*) AND education AND counseling
(handbook* OR encyclop*) AND food
(handbook* OR encyclop*) AND crafts

Tee ensin kokeilevia hakuja, kartoita aluetta

Tee ensin kokeilevia hakuja yleisillä, laajoilla hakusanoilla, ja kerää samalla aiheeseesi sopivia termejä. Voit käyttää esimerkiksi Google Scholaria, jopa yleistä Googlea tai muita hakukoneita, kuten Bing, Yahoo, Ecosia, DuckDuckGo jne.

Tekoälysovellukset voivat myös auttaa hahmottamaan aihettasi ja käsitteitä. Sovelluksia on paljonkin käytössä ja kehitteillä, mutta ole niiden käytössä erityisen kriittinen! Ne, kuten ChatGPT, eivät ole hakukoneita, vaan kielimalleja, joiden vastaukset voivat olla epätarkkoja tai suorastaan täysin keksittyä. Ota myös selvää, mitä ohjeita omassa oppiaineessasi annetaan tekoälyn käytöstä.

Tutustu UEF:n ohjeistukseen tekoälyn käytöstä opetuksessa ja tutkimuksessa (linkki avautuu uudessa välilehdessä Kamuun).

Aiheen määrittelyn ja hakusanojen listaamisen jälkeen jatketaan miettimällä, miten sanat taipuvat ja miten hakusanoja yhdistellään hakulauseksi, miten haluat rajata hakuasi. Tästä lisää osiossa Hakutekniikka.

Apuna voit käyttää myös asiasanastoja, joista seuraavassa osiossa.